Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

«ШАМШЫРАҚ» АӨК-ДЕ ЕТТІ АЛҒАШҚЫ ӨҢДЕУГЕ АРНАЛҒАН ХАССП ЖОСПАРЫН ӘЗІРЛЕУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-15

Толық мәтін:

Аннотация

Осы зерттеу барысында «ШАМШЫРАҚ» АӨК-де ІҚМ союмен байланысты барлық қауіптер үшін HACCP жоспары әзірленді. Өндірістің әр кезеңінде туындауы мүмкін барлық қауіптердің түрлері қарастырылып, мал сою мысалында тәуекелдерді талдау, сыни бақылау нүктелері және түзету әсерлерінің тізімі келтірілді. Өндіріс процесін зерттеу, оның ішінде өндіріс схемасы мен нормативтік-техникалық құжаттаманы мұқият зерттеу тәуекелдерді талдауға негіз болып табылады және өндірістен тыс өндірілген барлық операциялар алынып тасталды. Зерттеуде HACCP жүйесі ІҚМ сою өндірісінің тірі малды жеткізуден бастап түпкілікті өнімді жөнелтуге дейінгі кезеңдерінде ғана қолданылды. Жеті қауіп-қатер нүктелері анықталып, есепке алынды. Сонымен қатар қоспалар мен етті емес ингредиенттердің рұқсат етілген сыни шектері қарастырылып, тиісті түзету шаралары ұйымдастырылды.
НАССР жүйесі кәсіпорынды азық-түлік нарығында жылжыту және өндірістік процестерді биологиялық (микробиологиялық), химиялық, физикалық және басқа да ластану тәуекелдерінен қорғау үшін қолданылатын тиімді басқару құралы болып табылады. Тексеру процестері үшін HACCP жоспарын жүйелі түрде қайта қарау, анықталған қауіп-қатер нүктелерін және сыни шектерді дұрыс тіркеу қажет. Қауіпсіз, ақаусыз тағам өнімдерін өндіруді қамтамасыз ету үшін, жеткізу тізбегімен кейінгі жұмыс сертификатталған жеткізушілерді тарту арқылы, сондай-ақ, әзірленген HACCP жоспарын тексеру процедуралары үлкен маңызға ие болды.

Авторлар туралы

А. Т. Абылгазинова
Мал шаруашылығы және ветеринария ғылыми-өндірістік орталығы
Қазақстан

Айжан Тлеужановна Абылгазинова – Ауыл шаруашылық ғылымдарының кандидаты, доцент м.а.

010000, Қазақстан Республикасы, Астана қ., пр.Мәңгілік Ел, 8 



А. Ж. Оразов
Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті
Қазақстан

Аян Жарилкасинович Оразов – Техника ғылымдарының кандидаты, Агротехнологиялық институтының ғылыми жұмыстар жөніндегі директор орынбасары, доцент м.а

090009, Қазақстан Республикасы, Орал қ., Жәңгір хан көшесі,51 



А. С. Жумагалиева
Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті
Қазақстан

Айнагуль Сериккалиевна Жумагалиева – Агротехнологиялық институтының оқытушысы, магистр

090009, Қазақстан Республикасы, Орал қ., Жәңгір хан көшесі,51 



Ж. Ж. Қойшиева
Маңғыстау туризм колледжі
Қазақстан

Жансая Жұмасұлтанқызы Қойшиева – Магистр, оқытушы 

 130000, Қазақстан Республикасы, Ақтау қ., мкр. 3Б 



Әдебиет тізімі

1. Кузнецова О.А. Системы управления качеством и обеспечения безопасности, основанные на принципах НАССР / О.А. Кузнецова, З.А. Юрчак, А.Е. Гирукая // Теория и практика переработки мяса. Все о мясе. – 2014. – № 1. – С.11-13.

2. Metaxopoulos J. Examination of microbiological parameters relevant to the implementation of GHP and HACCP system in Greek meat industry in the production of cooked sausages and cooked cured meat products / J. Metaxopoulos, D. Kritikos, E.H. Drosinos // Food Control. – 2003. – №14. – P. 323-332.

3. A’diat A.A.A. Fulfillment of GMP standard, halal standard, and applying HACCP for production process of beef floss (Case study: Ksatria enterprise) / A.A.A. A’diat et al // In AIP Conference Proceedings: AIP Publishing: Long Island NY, USA, 2018. – P.1-7.

4. Технический регламент Таможенного союза ТР ТС 021/2011. О безопасности пищевой продукции. (с изменениями на 25 ноября 2022 года). https://docs.cntd.ru/document/902320560.

5. Ловкис З.В. Технические регламенты Таможенного союза – ключ к конкурентоспособности отечественной продукции / З.В. Ловкис, Е.М. Моргунова // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2013. – № 3(21). – С.6-10.

6. Doyle M.P. Emerging microbiological food safety issues related to meat / M.P. Doyle, M.C. Erickson // Meat Science. – 2006. – № 74. – Р. 98-112.

7. Tompkin R. Control of Listeria monocytogenes in the food-processing environment / R. Tompkin // Journal of Food Protection. – 2002. – № 65. – P. 709-725.

8. A survey of food-borne pathogens in free-range poultry farms / J.I. Esteban et.al // International Journal of Food Microbiology. – 2008. – № 123. – Р. 177-182.

9. Bal B. / Recent Advances in Molecular Techniques for the Diagnosis of Foodborne Diseases // B. Bal, S. Nayak, A.P. Das // Nanotechnology Applications in Food. – 2017. – Р. 267-285.

10. ГОСТ 33182-2014. Промышленность мясная. Порядок разработки системы ХАССП на предприятиях мясной промышленности. – Введ. 2016-07-01. – М.: Стандартинформ, 2019.

11. ГОСТ Р 51705.1-2001. Системы качества. Управление качеством пищевых продуктов на основе принципов ХАССП. Общие требования – Введ. 2001-07-01. – М.: Стандартинформ, 2009.

12. Prediction of meat quality traits in the abattoir using portable and hand-held near-infrared spectrometers / S. Savoia et al // Meat Science. – 2020. – № 161. – Р. 8-17.

13. Деревеньков И.А. Системы менеджмента безопасности пищевой продукции. Разработка и применение системы HACCP: учебное пособие / И.А. Деревеньков, Т.Е. Никифорова. – Иваново, 2019. – 21 с.

14. Новые стандарты в мясной отрасли / О.А. Кузнецова и др. // Мясная индустрия. – 2015. – № 11. – С. 20-23.

15. Мармуза Л.Р. Основы микробиологии, санитарии игииены в пищевом промышленности. – Москва: ПрофОбрИздат, 2008. – 136 с.

16. Studying process variables to obtain undisturbed shaped soft meat for people with poor oral health / R. Grau et al // Meat Science. – 2022. – № 194. – P. 1-8.

17. Подтверждение соответствия мясной продукции на единой территории Таможенного союза / З.А. Юрчак и др. // Мясная индустрия. – 2015. – № 10. – С. 29-31.

18. Bower C.K. Resistance responses of microorganisms in food environments / C.K. Bower, M.A. Daeschel // International Journal of Food Microbiology. – 1999. – № 50. – P. 33-44.

19. Кузнецова О.А. Предпосылки к внедрению системы НАССР на предприятиях, производящих пищевые ингредиенты / О.А. Кузнецова, З.А. Денисова // Мясная сфера. – 2008. – № 10. – С.12-13.

20. Microbiological analysis of common preservatives used in food items and demonstration of their in vitro anti-bacterial activity / T. Sultana et al // Asian Pacific Journal of Tropical Disease. – 2014. – № 4. – P. 452-456.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Абылгазинова А.Т., Оразов А.Ж., Жумагалиева А.С., Қойшиева Ж.Ж. «ШАМШЫРАҚ» АӨК-ДЕ ЕТТІ АЛҒАШҚЫ ӨҢДЕУГЕ АРНАЛҒАН ХАССП ЖОСПАРЫН ӘЗІРЛЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;1(2(14)):113-121. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-15

For citation:


Abylgazinova A.T., Orazov A.Zh., Zhumagalieva A.S., Koishieva Zh.Zh. DEVELOPMENT OF THE HACCP PLAN FOR PRIMARY MEAT PROCESSING IN THE SHAMSHYRAK AGRO-INDUSTRIAL COMPLEX. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;1(2(14)):113-121. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-15

Қараулар: 175


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X