ПРОБИОТИКТАРДЫ ИНКАПСУЛДЕУ ПРОЦЕСІН ҚОЛДАНУ КЕЛЕШЕГІ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-6
Аннотация
Бұл мақалада инкапсулдеудің әртүрлі типтері, стадиялары, сонымен қатар пробиотиктерді инкапсулдеуге арналған полимерлер қарастырылған. Мақалада инкапсулдеудің бірнеше әдістері көрсетілген, олар мыналар: бүріккіш кептіру, спрейтоңазыту, эмульгирлеу, экструзионды және т.б. әдіс. Капсулаланатын материалдың айналасында капсулалық агент түзетін құрылым қабырғалар мазмұнын қорғайтын және белгілі бір жағдайларда оның босатылуын қамтамасыз ететін етіп таңдалуы мүмкін. Капсулалардың мөлшері субмикроннан бірнеше миллиметрге дейін өзгеруі мүмкін. Пішіні де әртүрлі болуы мүмкін. Капсуланың мазмұнын әртүрлі жолдармен шығаруға болады: капсуланың механикалық бұзылуы, капсуланың еруі, капсуланың еруі немесе капсула қабырғасы арқылы диффузия арқылы.
Қазіргі уақытта көптеген адамдар асқазан-ішек жолдарының ауруларымен ауырады. Диеталық қоспаларды капсулалау адам ағзасындағы микроэлементтердің жетіспеушілігін толтырады. Мақалада тамақ өнеркәсібінде, әсіресе ашытылған сүт өнімдерін өндіруде пробиотикалық дақылдардың капсулаланған түрлерін қолдану қолданылатын микроорганизмдердің өміршеңдігін сақтап қана қоймай, олардың адам ағзасында дамуы үшін қолайлы жағдайларды қамтамасыз ететіндігі көрсетілген.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
Г. А. ЖумадиловаҚазақстан
Гульмира Амангазыевна Жумадилова – технологиялық жабдықтар және машина жасау кафедрасының PhD
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20А
А. М. Муратбаев
Қазақстан
Алибек Манарбекович Муратбаев – технологиялық жабдықтар және машина жасау кафедрасының PhD
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20А
Б. А. Лобасенко
Ресей
Борис Анатольевич Лобасенко – техника ғылымдарының докторы, «Кемерово мемлекеттік университеті» федералды мемлекеттік бюджеттік жоғары білім беру мекемесінің
профессоры
650000, Ресей Федерациясы, Кемерово, Красная к-сі, 9
А. К. Базанова
Қазақстан
Арай Кайратовна Базанова – «Технологиялық жабдықтар және машина жасау» кафедрасының докторанты
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20А
Әдебиет тізімі
1. Gavrilova N.B. Ehksperimental'noe issledovanie immobilizatsii kletok mikroorganizmov v gel' biopolimerov / N.B. Gavrilova // Tekhnika i tekhnologiya pishchevykh proizvodstv – 2012. – № 3. S.1-8.
2. Bepeeva A.E. Issledovanie i razrabotka tekhnologii proizvodstva kislomolochnogo produkta s inkapsulirovannymi probiotikami: dis. PhD: 6D072700: zashchishchena 17.11.2016 / Bepeeva Aigerim Ergalievna. – Semei, 2016. – 167 s. – reg.nomer 0616RK00092.
3. Chen M.J. Applications of probiotic encapsulation in dairy products / M.J. Chen, K.N. Chen // Encapsulation and Controlled Release Technologies in Food Systems. – USA: Wiley-Blackwell, 2007. – Р. 83-107.
4. Il'yushenko E.V. Inkapsulirovanie biologicheski aktivnykh veshchestv s ispol'zovaniem obratnykh mikroehmul'sii: avtoref. dis... kand.khim.n.: 02.00.11 / Il'yushenko Ekaterina Vyacheslavovna; RKHTU im. D.I. Mendeleeva. – M., – 2012. – 19 s.
5. Anan'eva N.V. Sovershenstvovanie tekhnologii probioticheskikh kul'tur pryamogo vneseniya dlya molochnykh produktov: diS…. kand. tekh. nauk / Moskovskii gosudarstvennyi universitet prikladnoi biotekhnologii. – M., 2007. – 196 s.
6. Anan'eva N.V. Sovershenstvovanie tekhnologii probioticheskikh kul'tur pryamogo vneseniya dlya molochnykh produktov: diS…kand. tekh. nauk : 05.18.07 / Anan'eva Natal'ya Valentinovna; GNU VNIMI ; nauch. ruk. V.I. Ganina. – M, 2007. – 196 s.
7. Microencapsulation in food science and biotechnology / Nazzaro et al. // Current Opinion in Biotechnology. – 2012. – Vol. 23. – P.182-186.
8. Champagne C.P. Encapsulation of probiotics / C.P. Champagne, K. Kailasapathy // Delivery and Controlled Release of Bioactives in Foods and Nutraceuticals. Woodhead publishing Ltd. – Cambridge: UK. – 2008. – Р. 344-369.
9. Zuidam N.J. Overview of microencapsulates for use in food products or processes and methods to take them / N.J. Zuidam, E. Shimoni / Encapsulation Technologies for Active Food Ingredients and Food Processing. – New York: Springer-Verlag, 2009. – Р. 3-29.
10. Picot A. Encapsulation of Bifidobacteria in whey protein-based microcapsules and survival in stimulated gastrointestinal conditions and in yoghurt / A. Picot, C. Lacroix // International Dairy Journal. – Vol.14(6). – 2004. – P. 505-515.
11. Introduction aux techniques de microencapsulation / D. Poncelet, C. Dreffier, Subra- P. Paternault, T.F. Vandamme // Microencapsulation: des Sciences aux Technologies. – Paris: Tec&doc, 2007. – Р. 3-7.
12. Encapsulation of probiotic living cells: From laboratory scale to industrial applications / J. Burgain, C. Gaiani, M. Linder, J. Scher // Journal of Food Engineering. – 2011. – Vol.104. – P. 467-483.
13. Kapculipovanie ppobiotikov v gidpofil'nye polimepy / ZH. KH. Kakimova, A.K. Kakimov, A.E. Bepeeva, V.V. Khutopyanckii // Biotekhnologiya i obshchectvo v XXI veke: cbopnik ctatei. – Bapnaul: Izd-vo Alt. un-ta, 2015. – C. 176-179.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Жумадилова Г.А., Муратбаев А.М., Лобасенко Б.А., Базанова А.К. ПРОБИОТИКТАРДЫ ИНКАПСУЛДЕУ ПРОЦЕСІН ҚОЛДАНУ КЕЛЕШЕГІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(1(13)):39-44. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-6
For citation:
Zhumadilova G.A., Muratbayev A.M., Lobasenko B.A., Bazanova A.K. PROSPECTS FOR THE USE OF PROBIOTIC ENCAPSULATION PROCESS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(1(13)):39-44. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-6