Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ӨСІМДІК КОМПОНЕНТІ ҚОСЫЛҒАН ТҰЗДЫ ЖҰМСАҚ ІРІМШІККЕ САРАПТАМАЛАР ЖАСАУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-20

Толық мәтін:

Аннотация

Мақалада өсімдік компоненті қосылған жұмсақ тұзды ірімшікті дайындау барысы және жасалған арнайы зерттеулер, өнімнің реценптурасы, өнімнің сапа көрсеткіштері туралы жазылған.
Өсімдік компоненті қосылған жұмсақ тұзды ірімшіктіңрецептурасы, физикахимиялық, микробиологиялық көрсеткіштерін зерттеу нәтижелері келтірілген.  Шикізаттың сапасын анықтаудағы және оны әрі қарай өңдеуге арналған шикізат ретінде таңдаудағы маңызды көрсеткіштердің бірі оның физика-химиялық қасиеттері мен органолептикалық көрсеткіштері болып табылады. Зертханалық жағдайда физикахимиялық көрсеткіштерді мен қоса жұмсақ тұзды ірімшіктің микробиологиялық көрсеткіштері зерттелді.
Кепілді сапалы ірімшік өндіру мақсатында құлмақ қауіпсіздігі параметрлеріне зерттеулер жүргізілді, сондай-ақ сүт-шикізаттың физика-химиялық құрамы зерттелді. Өсімдік сығындысын енгізу кезеңі анықталды.
Сондай-ақ, ірімшіктің тиімді рецептурасы жасалынды. Өсімдік компоненті қосылған тұзды жұмсақ ірімшікті сақтауға арнайы тұздығының мөлшері де есептелінді, нәтижесінде тұздықта батырылған жұмсақ ірімшіктің сақтау мерзімі ұзақ әрі дәмі өте жағымды болатындығын көрсетеді. Тұзды суда сақталған ірімшік анағұрлым сақталу мерзімі ұзарады, дәмі де анағұрлым жағымды болып келеді.
Зерттеу жұмыстарының барлығы Барнаул қаласындағы (Ресей) федералды Алтай агробиотехнология ғылыми орталығына қарасты ірімшік өндіру институтының зертханасында жүргізіліп, арнайы протоколмен есепке алынды.

Авторлар туралы

Ш. Т. Кырыкбаева
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

 Шынар Турарбековна Кырыкбаева 

 071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А 



Ж. Қалибекқызы
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Жанар Қалибекқызы – б.ғ.к. 

 071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А 



А. А. Майоров
Федералды Алтай агробиотехнология ғылыми орталығы
Ресей

Александр Альбертович Майоров – т.ғ.д., профессор 

656910, Ресей федерациясы, Барнаул қ., Научный городок, 35 



З. В. Капшакбаева
Торайғыров Университеті
Қазақстан

 Зарина Владимировна Капшакбаева 

140010, Қазақстан Республикасы, Павлодар қ, Ломова 64 көш. 



Ш. К. Жакупбекова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

 Шугыла Кадыровна Жакупбекова 

 071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинки к-сі, 20 А 



Әдебиет тізімі

1. Биотехнологические особенности производства молочных продуктов: учеб. пособие / Н.С. Безверхая, А.А. Нестеренко, А.А. Бектурганова и др. – Алматы. – 2020. – С .385-386.

2. Биотехнологические аспекты ферментированных молочных продуктов функционального назначения: монография / М.В. Темербаева, М.Б. Ребезов, А.И. Матибаева и др. – Алматы. – 2020. – С. 211.

3. Технологии сыров: учеб. пособие / Н.Г. Догарева, О.Г. Лоретц, М.Б. Ребезов и др. – Алматы. – 2019. Часть 1. – С 102.

4. Технологии сыров: учеб. пособие / Н.Г. Догарева, О.Г. Лоретц, М.Б. Ребезов и др. – Алматы. – 2019. – Часть 2.

5. Сучкова Е.П. Исследование процесса получения экстрактов из растительного сырья и их использование в производстве сыров / Е.П. Сучкова, Руба Хуссайне // Новые технологии. – 2021. – Том 17, № 4. – С. 72-83. https://oi.org/10.47370/2072-0920-2021-17-4-72-83.

6. Неверова О.П. Эффективность производства твердых сыров / О.П. Неверова, О.В. Горелик, И.А. Долматова // Теория и практика современной аграрной науки: сборник III национальной (всероссийской) науч. конф. с международным участием, Новосибирский госый аграрный университет. – 2020. – С. 424-427.

7. Долматова И.А. Балльный метод в органолептической оценки качества / И.А. Долматова, О.В. Горелик, Е.С. Семьянова // Новые концептуальные подходы к решению глобальной проблемы обеспечения продовольственной безопасности в современных условиях: сборник статей VI Международной научно-практической конференции. 2019. – С. 104-110.

8. Шарова Ю.К. Технология производства сыра «Качотта» / Ю.К. Шарова, О.П. Неверова // Молодежь и наука. – 2019. – № 3. – С. 98.

9. Yamaguchi N. In vitro evaluation of antibacterial, anticollagenase, and antioxidant activities of hop components (Humulus lupulus) addressing acne vulgaris / N. Yamaguchi, K. Satoh-Yamaguchi, M. Ono // Phytomedicine. – 2009, Apr., 16 (4). – Р. 369-376.

10. Хиценко А.В. Новые технологии мягких сычужных сыров из козьего молока / А.В. Хиценко, О.П. Неверова // Молодежь и наука. – 2018. – № 5. – С. 117.

11. Кремешков А.Ю. Анализ технологии производства творожного сыра «Шевре» из козьего молока / А.Ю. Кремешков, О.П. Неверова // Молодежь и наука. – 2018. – № 4. – С. 65.

12. Баталов А.С. Сыропригодность молока и методы ее повышения / А.С. Баталов, О.П. Неверова // Молодежь и наука. – 2017. – № 4-2. – С. 90.

13. Неверова О.П. Перспективы развития производства сыров семейства «Моцарелла» в Свердловской области / О.П. Неверова, Е.Ю. Панкова, С.О. Гневанова // Молодежь и наука. – 2016. – С. 65.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Кырыкбаева Ш.Т., Қалибекқызы Ж., Майоров А.А., Капшакбаева З.В., Жакупбекова Ш.К. ӨСІМДІК КОМПОНЕНТІ ҚОСЫЛҒАН ТҰЗДЫ ЖҰМСАҚ ІРІМШІККЕ САРАПТАМАЛАР ЖАСАУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(1(13)):158-165. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-20

For citation:


Kyrykbaeva S.T., Kalibekkyzy Z., Mayorov A.A., Kapshakbayeva Z.V., Zhakupbekova S.K. EVALUATION OF THE QUALITY OF SALTY SOFT CHEESE WITH THE ADDITION OF A VEGETABLE COMPONENT. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(1(13)):158-165. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-20

Қараулар: 188


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X