СҮТ ӨНДІРІСІНДЕГІ ҚҰРАМЫНДА КОЛЛАГЕН БАР КОНЦЕНТРАТ СПОРТТЫҚ ТАМАҚТАНУҒА АРНАЛҒАН ӨНІМДЕР
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-15
Аңдатпа
Мақалада даулы тамақтану үшін сүзбе өнімдерін өндіруде құрамында коллаген бар концентратты қолданудың өзектілігі негізделген. Спортшылардың диетасына жоғары коллагенді сүзбе өнімдерін қосу буындардың шеміршек тінін нығайтуға, байлам аппаратының дәнекер тінін қалпына келтіруді жақсартуға және коллаген өндірісін ұлғайту арқылы ауырсыну шегін төмендетуге көмектеседі. Құс өңдеу өнеркәсібінің қайталама өнімдерінің химиялық құрамын зерттеу негізінде құрамында гені бар концентрат алу үшін тауықтың терісі, сүйек тіндері және аяқтары сияқты бөліктері таңдалды. Құрғақ коллаген-байытатын концентрат алу тәсілі әзірленді. Құрамында коллаген бар концентратты алу үшін шикізатты гидролиздеу үшін папаин ферментін қолдану арқылы ферментативті процеске негізделген әдіс. Бұл әдіс шикізатты жұмсақ өңдеу арқылы коллагеннің био-логикалық құндылығын сақтауға мүмкіндік береді. Эксперименттік зерттеулердің нәтижесінде құрамында коллаген бар концентраттың құрамында антиоксиданттық қасиеттері бар омега-3, омега-6 және омега-9 полиқанықпаған май қышқылдары бар екендігі анықталды. Тағамдық және биологиялық құндылығын зерттеу нәтижесі даулы тамақтану үшін сүзбе өнімін өндіруде құрамында коллагені бар концентратты пайдаланудың негізділігін растайды. Коллагенмен байытылған сүзбе өнімі тек спортшылар үшін ғана емес, сонымен қатар сауықтыру мақсатында спортпен айналысатын адамдар үшін де маңызды болуы мүмкін.
Авторлар туралы
К. С. ЖарыкбасоваҚазақстан
Клара Сауыковна Жарыкбасова – техника ғылымдарының докторы, қауымдастырылған профессор
071400, Қазақстан Республикасы, Семей қаласы, Мәңгілік Ел көшесі, 11
Е. С. Жарыкбасов
Қазақстан
Ерлан Сауыкович Жарыкбасов – «Тамақ өндірісінің технологиясы және биотехнология» кафедрасының техника ғылымдарының кандидаты
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А
Ж. Х. Какимова
Қазақстан
Жайнагуль Хасеновна Какимова – техника ғылымдарының кандидаты, «Тамақ өндірісінің технологиясы және биотехнология» кафедрасының қауымдастырылған профессоры
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А
Г. Н. Раимханова
Қазақстан
Гүлдана Нұрланқызы Раимханова – «Тамақ өндірісінің технологиясы және биотехнология» кафедрасының докторанты
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А
А. М. Байкадамова
Қазақстан
Асемгуль Мадениетовна Байкадамова – «Тамақ өндірісі және биотехнология технологиясы» кафедрасының PhD докторы
071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А
Әдебиет тізімі
1. Advances in sports food: Sports nutrition, food manufacture, opportunities and challenges / P. Cui, M. Li, M. Yu et all // Food Research International. – 2022. – Vol. 157. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111258.
2. Sports Nutrition: Diets, Selection Factors, Recommendations / K.A. Malsagova, A.T. Kopylov, A.A. Sinitsyna et all // Nutrients. – 2021. – No. 13 (11). https://doi.org/10.3390/nu13113771.
3. Асафов В.А. Специализированные пищевые продукты для спортивного питания / В.А. Асафов, Н.Л. Танькова, Е.Л. Искакова // Пищевая индустрия. – 2019. - № 4. – С. 64-66.
4. Гаврилова Н.Б. Современное состояние и перспективы развития производства специализированных продуктов для питания спортсменов / Н.Б. Гаврилова, М.П. Щетинин, Е.А. Молибога // Вопросы питания. – 2017. – Т. 86, № 2. – С. 100-106.
5. Knowledge and acceptance of functional foods: a preliminary study on influence of a symbiotic fermented milk on athlete health / M.M. Coman, M.C. Verdenelli, S. Silvi et all // International Journal of Probiotics and Prebiotics. – 2017. – Vol.12, No.1. – Р.33-41.
6. Cows milk as a post-exercise recovery drink: implications for performance and health / L.J. James, E.J. Stevenson, L.S. Rumbold et all // European Journal of Sport Science. – 2019. – Vol. 19, No. 1. – Р.40-48.
7. Давыдова Е.В. Использование молочных продуктов в спортивном питании / Е.В. Давыдова // Тенденции развития науки и образования. – 2023. – № 102-2. – С.58-60.
8. Дуанбекова Г.Б. Исследование и анализ потребления спортивного питания студентамиспортсменами факультета ФК и С КарГУ им. Е.А. Букетова / Г.Б. Дуанбекова, Р.С. Дуванбеков, А.Е. Дуванбеков // Здоровье и образование в XXI веке. – 2017. – Т. 19, № 7. – С.109-112.
9. Effects of BioCell Collagen on connective tissue protection and functional recovery from exerticese in healthy adults: a pilot study / Hector L.Lopez, Habowski S.M., Sandrock J.E. et all // Journal of the International Society of Sports Nutrion. – 2014. – № 11. – Article number: P48.
10. Collagen peptide supplementation for pain and function: is it effective? / Kviatkovsky Shiloah A., Hickner Robert C., Ormsbee Michail J. // Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. – 2022. – Vol. 25, No. 6. – Р. 401-406.
11. Update on Collagen Peptide in Sports Nutrion / Jianlie Zhou // Hans Journal of Food and Nutrition Science. – 2017. – No. 6(4). – Р. 209-214.
12. Collagen and its derivatives: From structure and properties to their applications in food industry / Tang C., Zhou K., Zhu Y. et all // Food Hydrocolloids. – 2022. – Vol. 131. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.107748.
13. Ayşsegül Gündem Collagen/Gelation Extraction from Poultry Skin and Mechanically Deboned Meat (MDM) Residues / Ayşsegül Gündem, Őzgür Tarhan // Akademik Gida® (Academic Food Journal). – 2021. – No. 19(2). – Р.116-125.
14. Valorization of Chicken Feet By-Product of the Poultry Industry: High Qualities of Gelatin and Biofilm from Extra / José C.C. Santana, Roberta B. Gardim, Poliana F. Almeida et all // Polymers. – 2020. – No. 12(3). DOI: https://doi.org/10.3390/polym12030529.
15. Глубокая переработка вторичных продуктов птицеводства для разных направлений использования / Фисинин В.И., Исмаилова Д.Ю., Волик В.Г. и др. // Сельскохзяйственная биология. – 2017. – Т. 52, № 6. – С. 1105-1115.
16. Гинзбург М.А. Влияние вида коллагена на структурно-механические свойства сметанных продуктов / Гинзбург М.А., Дунченко Н.И. // Молочная промышленность. – 2023. – № 4. – С. 25-27.
17. Мусина О.Н. Влияние коллагена на структурно-механические характеристики плавленого сыра / Мусина О.Н., Нагорных Е.М. // Ползуновский вестник. – 2023. – № 2. – С.112-118.
18. Антиоксиданты в спортивном питании / Штерман С.В., Сидоренко М.Ю., Штерман В.С. и др. // Пищевая промышленность. – 2019. – № 5. – С.60-64.
19. Impairment between Oxidant and Antioxidant Systems: Short- and Long-term Implications for Athletes Health / Noccella C., Cammisotto V., Pigozzi F. et all // Nutrients. – 2019. – Vol. 11, No. 6. DOI https://doi.org/10.3390/nu11061353.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Жарыкбасова К.С., Жарыкбасов Е.С., Какимова Ж.Х., Раимханова Г.Н., Байкадамова А.М. СҮТ ӨНДІРІСІНДЕГІ ҚҰРАМЫНДА КОЛЛАГЕН БАР КОНЦЕНТРАТ СПОРТТЫҚ ТАМАҚТАНУҒА АРНАЛҒАН ӨНІМДЕР. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(1(13)):115-124. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-15
For citation:
Zharykbassova K.S., Zharykbassov Y.S., Kakimova Zh.Kh., Raimkhanova G.N., Baikadamova A.M. COLLAGEN-CONTAINING CONCENTRATE IN THE PRODUCTION OF DAIRY PRODUCTS SPORTS NUTRITION PRODUCTS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(1(13)):115-124. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-15