Preview

Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences

Advanced search

Using the protein and vegetable components in the development of meat and cereal semi-finished products of functional purpose

Abstract

   Proper balanced nutrition is the main condition for a good quality of life, as it serves as a foundation not only for physical health, but also for social and psychological balance in life. The degree of real knowledge of food industry experts about functional food and food culture continues to be insufficient. At present, functional food products make up no more than 3 % of all known food products. This article discusses the need to create new functional products of the highest gastronomic value, balanced in chemical composition, with moderate calories, which have a positive impact on the human body and provide the population with high-quality food. Research of the world market of functional products. Development of technology and recipes from under-used raw materials, using high-tech equipment that allows economical use of raw materials, reducing the microbiological contamination of the product and the complexity of the process.

   On the influence of organic (marble) beef and Jerusalem artichoke on the proper functioning of the human body. Conclusions about the feasibility of using functional ingredients in the technology of combined chilled and frozen meat products.

About the Author

B. Asenova
Университет имени Шакарима города Семей
Kazakhstan


References

1. Кулуштаева Б. М. Производство функциональных продуктов питания с использованием топинамбура / Б. М. Кулуштаева [и др.] // Материалы Международной научно-практической конференции «Пищевая и перерабатывающая промышленность Казахстана: Современное состояние и перспективы развития», посвященной 50-летию подготовки инженерных кадров для пищевой и перерабатывающей промышленности в СГУ имени Шакарима, 31 мая 2013 г. – Семей, 2013. – С. 146-148.

2. ГОСТ Р 52349-2005. Продукты пищевые функциональные. Термины и определения. – М.: Стандартинформ, 2006. – 9 с.

3. Амирханов К. Ж. Современное состояние и перспективы развития производства мясных продуктов функционального назначения : Монография / К. Ж. Амирханов [и др.] – Fkvfns: ГУ имени Шакарима, 2013. – C. 126.

4. Инновац. пат. № 28181. Республика Казахстан. МПК A23L 1/317 A23L 1/314. Композиция мясных тефтелей / Г. Т. Кажибаева [и др.]; заявитель и патентообладатель РГП на ПВХ «Семипалатинский государственный университет им. Шакарима» (KZ) – № 2012/0780.1; заявл. 02. 07. 2012; опубл. 17. 03. 2014. – 4 с.

5. Шумилина Е. С. Перспективы использования мраморной говядины в технологии мясных продуктов / Е. С.Шумилина, О. В. Скворцова, А. В. Гребенщиков // Успехи современного естествознания. – 2012. – № 6. – С. 140-140.

6. Кормление животных правильными кормами. Зеленый корм – необходимый рацион для животных [Электронный ресурс]. URL: http://agrocontech.ru/ru/info/organicheskoe-myaso-organicheskoe-myaso-ptitsy-org (Дата обращения: 13. 03. 2019).

7. Мы производим мясо высочайшего качества [Электронный ресурс]. URL: http://www.kazmyaso.kz/ (Дата обращения: 13. 03. 2019).


Review

For citations:


Asenova B. Using the protein and vegetable components in the development of meat and cereal semi-finished products of functional purpose. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2022;(1(5)):17-20. (In Russ.)

Views: 218


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X