ШАРИКТІ ВИСКОЗИМЕТРДІ ҚОЛДАНА ОТЫРЫП, СҮТТІҢ ҰЮЫН ЗЕРТТЕУ
Аннотация
Мақалада шарлы вискозиметрді қолдана отырып, сүттің коагуляциясын зерттеу нәтижелері келтірілген. Ферменттер өте қымбат, сондықтан оларды үнемдеу өзекті мәселе болып табылады. Ферменттердің белсенділігін өлшеу үшін әлі де тиімді әдіс жоқ, жақында олардың көп мөлшері пайда болды. Сүт массасының бірлігіне шаққандағы ферменттің қажетті мөлшері ферменттің белсенділігіне ғана емес, сонымен қатар сүт-шикізаттың коагуляция қабілетіне де байланысты. Сүтті коагуляциялау бойынша тәжірибелер коагуляцияны белсендіретін агент ретінде кальций хлоридін қоспай, отандық СГ50 ферменттік препаратын қолдану арқылы жүргізілді. Препараттың дозасы 100 г сүтке 1-ден 40 мг-ға дейін өзгерді, алынған тәуелділіктер сүттің ұю процесінің қажетті ұзақтығын қамтамасыз ету және жақсы құрылымдық-механикалық қасиеттері бар сүт ұйығышын алу үшін қажетті ферменттің дозасын түзетуге болады.
Әдебиет тізімі
1. Вискозиметры – виды и применение https://promsistem.com/stati/viskozimetri_2/ (дата обращения: 06.01.2022).
2. Ляшков В. И., Потапочкин В. В. Вязкость водных растворов глицерина // Вестник российских университетов. Математика. 1997. №3. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/vyazkost-vodnyh-rastvorov-glitserina (дата обращения: 06.01.2022).
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Майоров А.А. ШАРИКТІ ВИСКОЗИМЕТРДІ ҚОЛДАНА ОТЫРЫП, СҮТТІҢ ҰЮЫН ЗЕРТТЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2021;(1(1)):71-75.
For citation:
Maiorov A. STUDY OF MILK COAGULATION USING A BALL VISCOMETER. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(1(1)):71-75. (In Russ.)