НАН-ТОҚАШ ӨНДІРІСІНДЕ БҰРШАҚ ТҰҚЫМДАСТАР ҰНДАРЫН ҚОЛДАНУ МҮМКІНДІКТЕРІ
Аннотация
Бұл мақалада еліміздегі нан-тоқаш өндірісің жағдайы мен ахуалы, даму көрсеткіштері мен өзекті проблемалары және сол проблемалардың шешу жолдары қарастырылған. Өкінішке орай қазіргі таңды елімізде жүрек қан-тамырлары, онкологиялық, эндокринді, ас қорыту мүшелері аурулары – дұрыс тамақтанбаудың нәтижесінде пайда болып отыр. Мұндай аурулардың өсу үрдісін тоқтату мақсатында нан өндірістеріне дәстүрлі емес, адам ағзасына пайдалы әрі аурудың алдын алу құралы бола алатын нан өнімін жасап шығару өте маңызды.
Нан өндірісін дамыту мақсатында қолданылатын жаңа әдістер мен технологиялар, сондай-ақ нан өнімдерінің жаңа түрлерін жасап шығару әдістері барынша зерттелініп, бұршақ тұқымдастар ұнын қосу арқылы жаңа дәстүрлі емес нан өнімінің рецептурасы мен технологиясы жетілдірілді. Бұршақ тұқымдастар ұндарының жаңа нан рецептурасына қосудың ең тиімді мөлшерлемесі анықталды. Сондай-ақ, мақалада жаңа дәстүрлі емес нан өнімінің физика-химиялық, жалпы химиялық, органолептикалық көрсеткіштерінің нәтижелері көрсетілген. Бұршақ тұқымдастар ұндары қосылған 3 үлгідегі дәстүрлі емес жаңа нан өнімдері органолептикалық көрсеткіштері бойынша балдық бағамен бағаланды.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
Б. К. АсеноваҚазақстан
Г. Н. Нұрымхан
Қазақстан
Н. М. Мурасканова
Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Пищевая отрасль РК, ЖУРНАЛ KASE , 2020 МАРТ, С. 2-6.
2. «ОТЧЕТ по результатам маркетингового исследования Производство хлебобулочных изделий в Республике Казахстан» 2019ж, Национальная палата предпринимателей РК «Атамекен». Нур-Султан – 2019 г, С. 42-43.
3. Б.К. Асенова, Г.Н. Нұрымхан, Н.М. Мурасканова, Ж.Б. Асиржанова. Исследование физико-химических и органолептических показателей муки из нута, чечевицы, фасоли // Развитие инновационной техники и технологии пищевых производств и пищевая безопасность: Матер. МНПК / ЭКОНОМИКА И ОБРАЗОВАНИЕ КАЗАХСТАНА: НОВЫЕ ВЫЗОВЫ И РЕАЛИИ» посвященной 80-летию со дня рождения доктора экономических наук, профессора, академика Апсалямова Н.А. / НАО Университет Шакарима – Семей, 2021. – С. 390-392.
4. Г.Н. Нұрымхан, Н.М. Мурасканова, Н.Р Муслимова, Г.К. Тулеубекова, Л.М. Мухамеджанова. Бұршақ тұқымдастар ұны жасымық, ноқат, үрмебұршақ ұндарының адам ағзасына пайдасы // Экономика ғылымдарының докторы, профессор, академик Н.Ә.Әпсәлемовтің туғанына 80 жыл толуына арналған «ҚАЗАҚСТАННЫҢ ЭКОНОМИКАСЫ ЖӘНЕ БІЛІМІ: ҚАЗІРГІ ЖАҒДАЙЫ МЕН ЖАҢА СЕРПІЛІСТЕРІ» атты ХҒТК Матер./ КеАҚ Шәкәрім университеті – Семей, 2021. – Б 423-425.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Асенова Б.К., Нұрымхан Г.Н., Мурасканова Н.М. НАН-ТОҚАШ ӨНДІРІСІНДЕ БҰРШАҚ ТҰҚЫМДАСТАР ҰНДАРЫН ҚОЛДАНУ МҮМКІНДІКТЕРІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2021;(1(1)):6-11.
For citation:
Asenova B., Nurymkhan G., Muraskanova N. THE POSSIBILITIES OF USING BEAN FLOUR IN BAKERY PRODUCTION. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(1(1)):6-11. (In Kazakh)