Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ҚҰРАМЫНДА ӨСІМДІК ШИКІЗАТЫ БАР БАЛМҰЗДАҚТЫ САҚТАУ КЕЗІНДЕ САПАЛЫҚ СИПАТТАМАЛАРЫН АНЫҚТАУ ЖӘНЕ ОНЫҢ ҚАПТАМАСЫНЫҢ ДИЗАЙНЫ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-42

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада сүтті десерт – балмұздақ өндірісінде жабайы жемістер мен жидектерді пайдалану мүмкіндігі қарастырылады. Бұл жабайы шикізат дайын өнімнің сапалық сипаттамаларына да, жалпы адам ағзасына да жағымды әсер ететін бірқатар жағымды қасиеттерге ие. Оларға мыналар жатады: радиопротекторлық қасиеттері бар пектиндік заттардың жоғары мөлшері, соның арқасында дайын өнімдерді ауамен, сумен және топырақпен ластанған зиянды және қауіпті заттары бар Экологиялық қолайсыз аймақтарға ұсынуға болады; зиянды микроорганизмдердің дамуын тежейтін жұқпалы аурулардың дамуына кедергі келтіретін Бактерияға қарсы қасиеттер; адам ағзасына жалпы күшейтетін әсері бар көптеген дәрумендер.
Жабайы жемістер мен жидектердің өсімдік құрамының тұтынушылық (органолептикалық, физика-химиялық), микробиологиялық және реологиялық (балмұздақтың шайқалу дәрежесі, балмұздақтың еру жылдамдығы) көрсеткіштеріне әсерін зерттеу нәтижелері көрсетілген. Дәстүрлі технология бойынша жасалған балмұздақ үлгілері және әзірленген өсімдік композициясы енгізілген үлгілер зерттелді.
Сонымен қатар, зерттеу балмұздақ қаптамасының дизайнына көп көңіл бөледі. Тауардың қаптамасы тұтынушы жиі өзара әрекеттесетін брендтің бренд стилінің негізгі тасымалдаушысы болғандықтан, бұл өзара әрекеттесу қай жерде болса да, дүкенде немесе маркетплейстерде ол қаптаманы көреді. Ұсынылған қаптаманың дизайны бренд элементтерін, стилистиканы, графикалық шешімді, түс комбинациясын қолданудың арқасында өнімді осындай өнімнің алуан түрінен бөлуге арналған.

Авторлар туралы

Д. С. Свидерская
Торайғыров университеті
Қазақстан

Диана Сергеевна Свидерская – техника ғылымдарының кандидаты, «Сәулет және дизайн» кафедрасының доценті

140008, Қазақстан Республикасы, Павлодар қ., көш. Ломова 64



Е. Ф. Краснопёрова
Инновациялық Еуразия университеті
Қазақстан

Елена Францевна Краснопёрова – техника ғылымдарының кандидаты, «Инженерия және өнеркәсіптік технологиялар» кафедрасының профессоры

140008, Қазақстан Республикасы, Павлодар қ., көш. Ломова 45



Ә. М. Шуленова
Қазақ агротехникалық зерттеу университеті Сәкен Сейфуллин
Қазақстан

Әсем Манарбекқызы Шуленова – техника ғылымдарының магистрі, «тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының докторанты

Қазақстан Республикасы, Астана қаласы, Жеңіс даңғылы, 62



Н. В. Волкова
Торайғыров атындағы университет
Қазақстан

Надежда Валерьевна Волкова – педагогика ғылымдарының магистрі, «Сәулет және дизайн» кафедрасының аға оқытушысы

140008, Қазақстан Республикасы, Павлодар қ., көш. Ломова 64



К. К. Оспанова
Торайғыров атындағы университет
Қазақстан

Карина Кайратовна Оспанова – «Сәулет және дизайн» кафедрасының студенті

140008, Қазақстан Республикасы, Павлодар қ., көш. Ломова 64 



Әдебиет тізімі

1. Рябцева С.А. Мороженое как средство доставки Lactobacillus Acidophilus / С.А. Рябцева, В.Р. Ахмедова, Г.С. Анисимов // Техника и технология пищевых продуктов. – 2018. – Т. 48, № 2. – С. 5-27. https://doi.org/10.21603/2074-9414-2018-2-5-27.

2. Phytoncides in the composition of common bird cherry / P.N. Naguman et al // News of the national academy of sciences of the republic of Kazakhstan series of biological and medical. – 2020. – № 5. – Р. 76-81.

3. Uusitato M. European bird cherry (Prunus padus L.) – biodiverse wild plant for horticulture / M. Uusitato // MMT Agrifood Research Reports, 61. – Finland, 2004.

4. Sandallı C. Gram (-) microorganisms DNA polymerase inhibition, antibacterial and chemical properties of fruit and leaf extracts of Sorbus acuparia and Sorbus caucasica var. yaltirikii – Biomed / H. Turumtay et al // Chromatogr. – 2017. – № 31(6). https://doi.org/10.1002/bmc.3901.

5. Bioactive components and health benefits of Saskatoon berry / L. Zhao et al // Journal of Diabetes Research. – 2020. https://doi.org/10.1155/2020/3901636.

6. Kopcekova J. Phytonutrients of bilberry fruit and saskatoon berryin the prevention and treatment of dyslipidemia / J. Kopcekova, J. Mrázová // Roczniki Państwowego Zakładu Higieny. – 2022. – № 73(3). https://doi.org/10.32394/rpzh.2022.0216.

7. Свидерская Д.С. Композиция из дикорастущих плодов и ягод для обогащения продуктов переработки мяса и молока / Д.С. Свидерская, А.М. Шуленова, Е.Ф. Красноперова // Вестник университета Шакарима. Технические науки. – 2025. – № 1(17). – С. 233-240. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-30.

8. СТ РК ГОСТ Р 52175-2010 Мороженое общие технические условия. Введ. 22.11.2010. – Госстандарт РК. – 2010.

9. ГОСТ Р 52175-2003 Мороженое молочное, сливочное и пломбир. Технические условия. Введ. 01.01.2005. – М.: Изд-во стандартов, 2004. – 24 с.

10. Исследование качественных показателей мороженого при использовании плодовоягодного наполнителя / Д.С. Свидерская и др. // Вестник КазУТБ. – 2025. – № 1(26). – С. 269-279. https://doi.org/10.58805/kazutb.v.1.26-761.


Қосымша файлдар

Рецензия

Дәйектеу үшін:


Свидерская Д.С., Краснопёрова Е.Ф., Шуленова Ә.М., Волкова Н.В., Оспанова К.К. ҚҰРАМЫНДА ӨСІМДІК ШИКІЗАТЫ БАР БАЛМҰЗДАҚТЫ САҚТАУ КЕЗІНДЕ САПАЛЫҚ СИПАТТАМАЛАРЫН АНЫҚТАУ ЖӘНЕ ОНЫҢ ҚАПТАМАСЫНЫҢ ДИЗАЙНЫ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(3(19)):362-369. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-42

For citation:


Sviderskaya D., Krasnopyorova E., Shulenova A., Volkova N., Ospanova K. DETERMINATION OF THE QUALITY CHARACTERISTICS DURING STORAGE OF ICE CREAM CONTAINING VEGETABLE RAW MATERIALS AND THE DESIGN OF ITS PACKAGING. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(3(19)):362-369. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-42

Қараулар: 6


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X