Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ТАҒАМ ӨНДІРІСІНДЕ ҚОЛДАНУ ҮШІН ТҮРЛІ ТАБИҒИ КӨЗДЕРДЕН АЛҒАН ХИТОЗАНДЫҢ ФИЗИКАЛЫҚ-ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ ЖӘНЕ МИКРОБҚА ҚАРСЫ ӘРЕКЕТІ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-40

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада авторлар әртүрлі шикізат көздерінен хитозан синтезі бойынша зерттеулердің нәтижелерін, олардың молекулалық-массалық, физика-химиялық сипаттамаларын, сондай-ақ оларды әртүрлі салаларда қолдану салаларын зерттеді. Хитозан мен оның туындыларын тамақ өнеркәсібінде орау материалдары ретінде қолдану тағамның балғындығын сақтауға және хитозан жоғары бактерияға қарсы және микробқа қарсы қасиеттерін көрсеткен кезде олардың сақтау мерзімін ұзартуға ықпал ететіндігі көрсетілген. Хитозанды өнімге тағамдық қоспалар ретінде қолдану адам ағзасынына өнімнің сіңімділігін жақсартады және олардың антиоксиданттық қасиеттерін арттырады.

Авторлар туралы

Ф. Т. Абдуллаев
Ташкент мемлекеттік аграрлық университеті
Өзбекстан

Фазылжон Тұрсынұлы Абдуллаев – химия ғылымдарының кандидаты, «Биохимия және физиология» кафедрасының профессоры

Өзбекстан Республикасы, Ташкент облысы, Кибрай ауданы, Университет көшесі, 2



А. У. Шингисов
Оңтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті. М. Әуезова
Қазақстан

Әзірет Өтебайұлы Шыңғысов – техника ғылымдарының докторы, «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі» кафедрасының профессоры

Қазақстан Республикасы, Шымкент қ., Тәуке хан даңғылы, 5



А. Ш. Азизов
Ташкент мемлекеттік аграрлық университеті
Өзбекстан

Актам Шәріпұлы Азизов – ауыл шаруашылығы ғылымдарының докторы, «Ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтау және қайта өңдеу» кафедрасының профессоры 

Өзбекстан Республикасы, Ташкент облысы, Кибрай ауданы, Университет көшесі, 2



Т. В. Дубовик
«Астрахан мемлекеттік техникалық университеті» ФГБОУ филиалы Өзбекстан Республикасы
Өзбекстан

Татьяна Владимировна Дубовик – «Жалпы экология және экономика» кафедрасының оқытушысы

Ташкент облысы, Кибрай ауданы, Университет көшесі, 2



Әдебиет тізімі

1. Vasil'eva I.V. Khitozan: khimiya, fiziko-khimicheskie svoistva i biologicheskaya aktivnost' / I.V. Vasil'eva // Farmatsevticheskaya khimiya. – 2020. – S. 120-135. (In Russian).

2. Molekulyarno-massovye kharakteristiki khitozana, poluchennogo iz razlichnykh istochnikov / L.V. Timoshenko i dr. // Khimiya i biotekhnologiya. – 2018. – T. 21, № 4. – S. 45-52. (In Russian).

3. Zabolotnaya T.V. Ispol'zovanie khitozana v meditsine i biotekhnologiyakh / T.V. Zabolotnaya // Biokhimiya i molekulyarnaya biologiya. – 2019. – S. 178-185. (In Russian).

4. Antibakterial'naya aktivnost' khitozana, poluchennogo iz pchelinogo podmora / O.I. Shevchenko I dr. // Mikrobiologiya i biotekhnologiya. – 2020. – T. 29, № 2. – S. 61-67. (In Russian).

5. Trotsenko N.G. Khimiya khitozana i ego primenenie v meditsine / N.G. Trotsenko, N.M. Popova // Khimiya v promyshlennosti. – 2017. – T. 36, № 3. – S. 12-19. (In Russian).

6. Chitosan: A versatile biopolymer for biotechnological applications / A. Pugazhendhi et al // International Journal of Biological Macromolecules. –2019. – Vol. 125. – P. 885-894. (In English).

7. Rashidova S.SH. Khitin-khitozan Bombyx mori. Sintez, svoistva i primenenie. – Fan / S.SH. Rashidova, R.YU. Milusheva; 2009. – 279 s. (In Russian).

8. Abdullaev F.T. Ehffektivnost' deistviya preparatov na osnove khitozana pri dlitel'nom khranenii sortov yablok / F.T. Abdullaev, T.V. Dubovik // Universum: tekhnicheskie nauki: ehlektron. nauchn. zhurn. – 2024. – № 5(122). URL: https://7universum.com/ru/tech/archive/item/17581 (data obrashcheniya: 27.02.2025). (In Russian).

9. Rinaudo M. Chitin and chitosan: Properties and applications / M. Rinaudo // Progress in Polymer Science. – 2006. – Vol. 31, № 7. – P. 603-632. (In English).

10. Rol' khitozana i ego proizvodnykh v agropromyshlennom komplekse: Monografiya / F.T. Abdullaev i dr.; Moskva, Izd. «InternaukA», 2020. – 132 s. (In Russian).

11. Antimicrobial properties of chitosan in food packaging applications / L. Zablotny et al // Journal of Food Science. – 2017. – Vol. 82, № 6. – P. 1357-1363. (In English).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Абдуллаев Ф.Т., Шингисов А.У., Азизов А.Ш., Дубовик Т.В. ТАҒАМ ӨНДІРІСІНДЕ ҚОЛДАНУ ҮШІН ТҮРЛІ ТАБИҒИ КӨЗДЕРДЕН АЛҒАН ХИТОЗАНДЫҢ ФИЗИКАЛЫҚ-ХИМИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ ЖӘНЕ МИКРОБҚА ҚАРСЫ ӘРЕКЕТІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(3(19)):349-355. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-40

For citation:


Abdullayev F.T., Shengisov A.U., Azizov A.Sh., Dubovik T.V. PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF CHITOSAN FROM VARIOUS NATURAL SOURCES FOR USE IN THE FOOD INDUSTRY. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(3(19)):349-355. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-40

Қараулар: 10


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X