Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ALHAGI ӨСІМДІК СЫҒЫНДЫСЫН ПАЙДАЛАНУ АРҚЫЛЫ ФУНКЦИОНАЛДЫҚ СУСЫНДЫ БАЙЫТУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-36

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада жантақтың (Alhagi) функционалды ингредиент ретінде сусындарға қосылу мүмкіндігі қарастырылады. Жантақтың (Alhagi) функционалды ингредиент ретінде сусындарға қосылу мүмкіндігі ғылыми тұрғыдан қызықты әрі перспективті бағыт болып табылады. Бұл өсімдік флавоноидтар, полифенолдар, аминқышқылдары мен минералдарға бай болғандықтан, оның антиоксиданттық, қабынуға қарсы және иммуномодуляциялайтын қасиеттері адам денсаулығына оң әсер етуі мүмкін.
Сұйық көмірқышқыл газы (СО₂) экстракциясы – жоғары тиімді әдіс, ол токсикалық еріткіштерді пайдаланбай, өсімдік шикізатынан жоғары сапалы биологиялық белсенді қосылыстарды алуға мүмкіндік береді. Экстракция шарттарын оңтайландыру арқылы белсенді компоненттердің биожетімділігі мен тұрақтылығын арттыруға болады.
Жантақ қосылған функционалды сусындарды әзірлеу дұрыс тамақтану мен профилактикалық медицина саласындағы жаңа қадам болып табылады. Мұндай сусындар табиғи және қауіпсіз өнімдер ретінде заманауи тұтынушылардың сұранысына ие болуы мүмкін, сонымен қатар денсаулықты жақсартуға және ағзаның қорғаныс жүйесін нығайтуға ықпал етеді.

Авторлар туралы

М. М. Куйколакова
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

Мадина Манарбековна Куйколакова – докторанты 

050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Толе би көшесі, 100 



Г. И. Байгазиева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан

Гульгайша Ильясовна Байгазиева – биология ғылымдарының кандидаты, «Нан өнімдері және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының қауымдастырылған профессоры

050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Толе би көшесі, 100



Э. Б. Аскарбеков
К. Құлажанов атындағы Қазақ технология және бизнес университеті
Қазақстан

Эрик Бирликович Аскарбеков – оқу-әдістемелік жұмыстар жөніндегі проректоры, PhD доктор

010000, Қазақстан Республикасы, Астана қ., Қайым Мұхамедханов к-сі, 37 А ғимараты 



И. Ю. Сергеева
Кемерово мемлекеттік университеті
Ресей

Ирина Юрьевна Сергеева – 05.18.15 – Функционалды және арнайы мақсаттағы тамақ өнімдерінің технологиясы және тауартануы, қоғамдық тамақтану ғылыми мамандығы бойынша техникалық ғылымдар докторы, доценті

650056, Ресей Федерациясы, Кемерово қ., Строителей бульвары, 47 



Әдебиет тізімі

1. Burasheva G.Sh. Preclinical studies of the substance «Alkhidin» and its pharmaceutical forms / G.Sh. Burasheva, K.D. Rakhimov, Zh.A. Abilov // Izvestiya NTO «Kahak». – 2013. – Р. 13-20.

2. Vafina R.A. Pharmacology of the phytopreparation «Alkhidin» / R.A. Vafina // Vestnik KazNMU. – 2010 – Р. 45-50.

3. Nishanbaev S.R. Metabolites of Alhagi genus plants / S.R. Nishanbaev // Vestnik of the Karakalpak State University. – 2010. – Р. 60-65.

4. Sokolik V.I. Desert healer / V.I. Sokolik // Biology. – 2015. – Р. 22-25.

5. Verblyuzhya kolyuchka: lekarsvennoe rastenie, primenenie // LekTrava. URL: https://lektrava.ru/encyclopedia/verblyuzhya-kolyuchka/. (In Russian).

6. Biological studies of camel thorn growth on different soils of Astrakhan region // ResearchGate. (In Russian).

7. Lekarstvennye rastenia Sredney Azii. Tashkent: Fan, 2014. (In Russian).

8. Abilov Zh.A. Neutron-activation analysis of biogenic elements in medicinal plants / Zh.A. Abilov, G.Sh. Burasheva // Izvestiya NAN RK. – 2013. – Р. 50-57.

9. Vafina R.A. Pharmacological studies of camel thorn / R.A. Vafina // Vestnik KazNMU. – 2014. – Р. 67-72.

10. Sokolik V.I. Medicinal plants of Central Asia / V.I. Sokolik. – Tashkent: Fan, 2016.

11. Nishanbaev S.R. Methods of determining toxic elements in plants / S.R. Nishanbaev // Vestnik of the Karakalpak State University. – 2012. – Р. 34-42.

12. Kasymov A.S. Macro- and microelements in medicinal plants of Kazakhstan / A.S. Kasymov, B.A. Abdukarimov // Vestnik KazGMU. – 2017. – Р. 22-28.

13. Automatic control system for the concentration of ingredients from vegetable raw materials using liquefied CO2 / I.X. Siddikov et al // International Journal of Advanced Science and Technology. – 2020. – Р. 32-37.

14. Vodyanik A.R. Supercritical fluid extraction of natural raw materials: global experience and the situation in Russia / A.R. Vodyanik, A.Yu. Shadrin, M.Yu. Sinev // Supercritical Fluids: Theory and Practice. – 2008. – Р. 58-69.

15. Kasyanov G.A. Theory of gas-liquid technologies. URL: http://krkgi.ru/glav/co2tech/extraction.htm.

16. Gafurov K.Kh. Statistical-mathematical model of the process of extraction of pumpkin seeds by CO2-extraction / K.Kh. Gafurov, U.M. Ibragimov, Sh.I. Fayziev // Austrian Journal of Technical and Natural Sciences. – 2017. – Р. 59-63.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Куйколакова М.М., Байгазиева Г.И., Аскарбеков Э.Б., Сергеева И.Ю. ALHAGI ӨСІМДІК СЫҒЫНДЫСЫН ПАЙДАЛАНУ АРҚЫЛЫ ФУНКЦИОНАЛДЫҚ СУСЫНДЫ БАЙЫТУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(3(19)):319-325. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-36

For citation:


Kuikolakova М.М., Baigaziyeva G.I., Askarbekov E.B., Sergeeva I.Yu. ENRICHMENT OF A FUNCTIONAL BEVERAGE USING ALHAGI PLANT EXTRACT. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(3(19)):319-325. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-36

Қараулар: 13


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X