Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ӨСІМДІК ШИКІЗАТЫ ҚОСЫЛҒАН САРЫСУ МУССЫНА АРНАЛҒАН HACCP ЖОСПАРЫН ӘЗІРЛЕУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-26

Толық мәтін:

Аннотация

Бұл жұмыста тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйесінің негізгі принциптері мен қауіптерді анықтау мәселелері қарастырылды. Сүт сарысуынан жасалған мусс өндірісі барысында соңғы өнімнің қауіпсіздігіне әсер ететін сыни бақылау нүктелері анықталды. ХАССП жүйесінің принциптеріне сүйене отырып, сүт сарысуынан мусс өндірудің технологиялық процесі егжейтегжейлі талданды. Сүт сарысуы – жоғары сапалы ақуыздар мен басқа да пайдалы заттардың бай көзі, бұл оның адам денсаулығына пайдасын арттырады. Осыған орай, мусс өндірісі кезінде сарысудың барлық пайдалы қасиеттерін сақтау маңызды болып табылады.

Технологиялық процестің әрбір кезеңі мұқият талданып, сыни бақылау нүктелерін анықтаудың негіздері қаланды. Өндірістің маңызды кезеңдері ретінде шикізатты қабылдау мен тексеру, сарысуды дайындау, шикізатты өңдеу, компоненттерді шайқау, сондай-ақ орау және сақтау көрсетілді. Теріс факторлардың алдын алу мақсатында ХАССП / MS ISO 22000:2018 стандарттарына негізделген бақылау, мониторинг және түзету әрекеттері жүйесі ұсынылды. Бұл жүйе азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету мақсатында тиімді басқару тәсілдерін ұсынады, сонымен қатар өнімнің жоғары сапасы мен қауіпсіздігін сақтау үшін қажетті шараларды жүзеге асырады.

Авторлар туралы

Ж. Ә. Абиш
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

Жансая Әбілхаирқызы Абиш – PhD докторанты, Тоқыма және тамақ инженериясы жоғары мектебі

160012, Шымкент қаласы, Тәуке хан даңғылы, 5



Р. С. Алибеков
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

Равшанбек Султанбекович Алибеков – химия ғылымдарының кандидаты, профессор. Тоқыма және тамақ инженериясы жоғары мектебі

160012, Шымкент қаласы, Тәуке хан даңғылы, 5



А. У. Шингисов
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

Азрет Утебаевич Шингисов – техника ғылымдарының докторы, «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі» кафедрасының профессоры

160012, Шымкент қаласы, Тәуке хан даңғылы, 5



А. А. Утебаева
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

Айдана Аскаровна Утебаева – PhD, Тоқыма және тамақ инженериясы жоғары мектебі

160012, Шымкент қаласы, Тәуке хан даңғылы, 5



Әдебиет тізімі

1. Polat M. A multidisciplinary approach to the valorization of dairy industry waste whey / M. Polat // iconil 2024 autumn. – 2024. – Р. 15.

2. Young P.W. Influence of pH on fluid gels produced from egg and whey protein isolate / P.W. Young, T.B. Mills, I.T. Norton // Food Hydrocolloids. – 2021. – Т. 111. – Р. 106108.

3. MOUSSE FROM CASEIC WHEY / Kassymova M. et al // Доклады НАН РК. – 2021. – № 6. – Р. 50-57.

4. Effects of Ultrasound versus Pasteurization on Whey–Oat Beverage Processing: Quality and Antioxidative Properties / A.L. Herrera-Ponce et al // Processes. – 2022. – Т. 10, № 8. – Р. 1572.

5. Panji D.D. Pemanfaatan Buah Nangka Sebagai Subtitusi Gula Dan Lemak Nabati Pada Mousse 2019 / D.D. Panji, V. Octaviany, D. Gusnadi // eProceedings of Applied Science. – 2019. – T. 5, № 3.

6. CHARACTERISTICS OF MILK WHEY BASED MOUSSE / Abish Zh.A. et al // Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. – 2024. – № 1(2(14)). – Р. 262-271. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-32.

7. Review on hazard analysis and critical control point (HACCP) in the dairy product: Cheese / Suherman, S. et al // IOP Conference Series: Materials Science and Engineering. – IOP Publishing, 2021. – Т. 1053, № 1. – Р. 012081.

8. Официальный сайт: АО «Национальный центр Экспертизы и Сертификации: https://naceks.kz/208istema-menedzhmenta-bezopasnosti-pishhevoj-produkczii-na-osnoveprinczipov-hassp/.

9. Food safety and HACCP system in the PHYSALIS confiture production / Alibekov R. et al // Известия НАН РК. Серия химии и технологии. – 2019. – № 4. – Р. 6-11.

10. Разработка ХАССП-ПЛАНА для творожного десерта с добавлением растительных ингредиентов (боярышник, абрикос, морковь) / Орымбетова Г.Э. и др. // Вестник Алматинского технологического университета. – 2018. – № 1. – С. 42-46.

11. ТР ТС 033/2013. Технический регламент Таможенного союза 033/2013 «О безопасности молока и молочной продукции»: принят решением Совета Евразийской экономической комиссии от 09 октября 2013 года № 67. [ТР ТС 033/2013. URL: http://www.eurasiancommission.org/ru (дата обращения: 17.04.2022).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Абиш Ж.Ә., Алибеков Р.С., Шингисов А.У., Утебаева А.А. ӨСІМДІК ШИКІЗАТЫ ҚОСЫЛҒАН САРЫСУ МУССЫНА АРНАЛҒАН HACCP ЖОСПАРЫН ӘЗІРЛЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(1(17)):204-210. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-26

For citation:


Abish Zh.A., Alibekov R.S., Shingisov A.U., Utebaeva A.A. DEVELOPMENT OF HACCP PLAN FOR MOUSSE FROM WHEY WITH ADDITION OF PLANT RAW MATERIAL. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(1(17)):204-210. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-26

Қараулар: 30


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X