Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНДАҒЫ ТАУЫҚ ПЕН ҮЙРЕК ЕТТЕРІ ЖӘНЕ ОНЫҢ СУБӨНІМДЕРІНІҢ ФИЗИКА-ХИМИЯЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРІ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-23

Толық мәтін:

Аңдатпа

Бұл мақалада Семей қаласындағы тауық пен үйрек еттері және субөнімдерінің физико-химиялық көрсеткіштері мен нәтижелері көрсетілген. Алынған ұсақ тартылған тауық пен үйрек еттері және оның субөнімдерінің химиялық құрамын, ылғалды байланыстыру қабілетін, ортаның белсенді қышқылдылығы (рН) және кесу кернеуін анықтау стандартты әдістермен жүргізілді. Зерттеу барысында химиялық көрсеткіші бойынша ең жоғарғы майлылықты уйрек еті 38,6%, ал төменгі көрсеткішті 5,31% бауыр көрсетті. Ақуызына тоқталатын болсақ жоғарғы көрсеткішті үйректің субөнімі асқазан бұлшықеті 20,1%, ал төменгі көрсеткішке тауық асқазан бұлшықеті 1,3% ие болды. Ортаның белсенді қышқылдылығын (рН) анықтаған кезде, ең жоғарғы көрсеткішті үйрек асқазан бұлшықеті 6,71 болса, төменгі көрсеткішті үйрек етінде анықталды. Сынамаға алынған рН нәтижелері бойынша балғын еттің жарамдылығын көрсетті. Ал ылғалды байланыстыру қабілеті бойынша зерттеу нәтижесінде тауық еті мен үйрек еті және субөнімдерін салыстырғанда ең жоғарғы көрсеткішті үйрек еті 76,2 %, төмен көрсеткішті үйрек бауыры 17,4% ие болды. Тауық пен үйрек етінің кесу кернеуін анықтау кезіндегі ең жоғары көрсеткішті тауық еті 182,0 кПа сынамасы көрсетсе, ең төменгі 154,2 кПа үйрек етінде байқалды. Тауық субөнімдер ішіндегі ең төменгі көрсеткіш бауырда 8,2 кПа анықталды. 

Авторлар туралы

А. К. Суйчинов
Қaзақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институты, Семей филиалы
Қазақстан

Ануарбек Казисович Суйчинов – PhD

071410 Семей қ, Байтұрсынова 29 к-сі 



Э. Қ. Окусханова
Семей қаласының Шәкәрiм атындағы университетi
Қазақстан

Элеонора Құрметқызы Окусханова – PhD

071412, Семей қаласы, Глинки к-сі 20 А



Г. А. Капашева
Қaзақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институты, Семей филиалы
Қазақстан

Гүлдана Әділғазықызы Қапашева – техника ғылымдарының магистрі

071410 Семей қ, Байтұрсынова 29 к-сі 



Г. Е. Жүзжасарова
Қaзақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институты, Семей филиалы
Қазақстан

Гүлнұр Еркінғазықызы Жүзжасарова – докторант

071410 Семей қ, Байтұрсынова 29 к-сі 



С. Н. Түменов
Қaзақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми зерттеу институты, Семей филиалы
Қазақстан

Серік Ниязбекұлы Түменов – техника ғылымдарының докторы, профессор

071410 Семей қ, Байтұрсынова 29 к-сі 



Әдебиет тізімі

1. Сельское, лесное и рыбное хозяйство Казахстана: статист. сб. Агентства Республики Казахстана. Алматы, 2023, 2024. [Электрон. ресурс]. – 2024. – URL:https://stat.gov.kz/ru/industries/business-statistics/stat-forrest-village-huntfish/publications/184826/ (дата обращения: 19.11.2024).

2. Какимов А.К. Проблемы переработки продуктов птицеводства. Интеграция образования, науки и производства / А.К. Какимов, Ж.С. Есимбеков, Б.К. Кабдылжар // Сборник материалов международной научно-практической конференции / Мелеуз, 2020. – С. 58-62.

3. Закипная Е.В. Технология птицепродуктов: учебное пособие / Е.В. Закипная. – Благовещенск: Дальневосточный государственный аграрный университет (ДальГАУ), 2015. – 12 с.

4. Какимов А.К. Use of Meat-Bone Paste to Develop Calcium-Enriched Liver Pâté / А.К. Какимов, Ж.С. Есимбеков, Б.К. Кабдылжар // Foods. – 2021. – Т.10, № 9. – Р. 2042.

5. Савельев А.С. Рациональное использование мясных субпродуктов в пищевой промышленности / А.С. Савельев, И.В. Петрова, Е.Н. Иванов // Пищевые технологии. – 2020. – № 4. – С. 45-50.

6. Смирнов В.Г. Пищевая ценность субпродуктов и их переработка / В.Г.Смирнов, Л.Н. Сидорова // Мясная индустрия. – 2018. – Т. – 12, № 2. – С. 28-33.

7. Smith J. Poultry By-products: Composition and Food Applications / J. Smith, K. Brown. – New York: Springer, 2018. – Р. 320.

8. Антипова Л.В. Методы исследования мяса и мясных продуктов / Л.В. Антипова, И.А. Глотова, И.А. Рогов – М.: Колос. – 2001. – 376 с.

9. СТ РК ИСО 2917-2009. Мясо и мясные продукты. Определение рН. Контрольный метод. – Введ. С 2010-07-01. – Астана: Госстандарт Республики Казахстан, 2010. – 16 с.

10. Пат. KZ28152 РК. Cпособ определения водосвязывающей способности пищевых продуктов. Б.Б. Кабулов, А.К. Какимов, Ж.С. Есимбеков, Н.К. Ибрагимов; опубл. 17.02.2014, бюл. № 2.

11. Barbut S. Measuring water holding capacity in poultry meat / S. Barbut // Poultry Science. – 2024. – Vol. 103, Issue 5. – Р. 103577.

12. Elshebrawy H. Antioxidant and Antibacterial Effect of Fruit Peel Powders in Chicken Patties / H. Elshebrawy // Agricultural and Food Sciences. – 2022. – № 11. – Р. 311.

13. Саттарова Б.Н. Химический состав и свойства куриного мяса / Б.Н. Саттарова, Л.А. Ибрагимов // Universum: технические науки: электрон. научн. журн. – 2021. – № 4(85). URL: https://7universum.com/ru/tech/archive/item/11613 (дата обращения: 06.12.2024).

14. Adzitey F. Production potentials and the physicochemical composition of selected duck strains: a mini review / F. Adzitey // Online Journal of Animal and Feed Research. – 2012. – Vol. 2, № 1. – Р. 89-94.

15. Harvey F.B. The Effectiveness of Turmeric Extract (Curcuma longa) to Increase The Shelf Life of Duck Meat / F.B. Harvey // Social Economics and Ecology International Journal (SEEIJ). – 2023. – Vol. 6, № 2. – Р. 49-52.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Суйчинов А.К., Окусханова Э.Қ., Капашева Г.А., Жүзжасарова Г.Е., Түменов С.Н. СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНДАҒЫ ТАУЫҚ ПЕН ҮЙРЕК ЕТТЕРІ ЖӘНЕ ОНЫҢ СУБӨНІМДЕРІНІҢ ФИЗИКА-ХИМИЯЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(1(17)):179-186. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-23

For citation:


Suychinov A.K., Okushanova E.K., Kapasheva G.A., Zhuzzhasarova G.Ye., Tumenov S.N. PHYSICOCHEMICAL INDICATORS OF CHICKEN AND DUCK MEAT AND THEIR BY-PRODUCTS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(1(17)):179-186. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-23

Қараулар: 97


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X