DETERMINATION OF THE SHELF LIFE OF A FERMENTED MILK DRINK WITH PREBIOTIC PROPERTIES OBTAINED ON THE BASIS OF CAMEL MILK
Abstract
An important condition for increasing the biological value and medicinal properties of lactic acid products is the concentration of a large number of living cells of lacto- and bifidobacteria living in the human body, as well as the activation of the growth and development of beneficial microflora.
The use of prebiotics in the production of fermented milk products allows to impart not only functional properties to the product, but also increases the organoleptic characteristics of the finished product, improves its quality.
The article analyzes the organoleptic, physicochemical and biochemical properties of fermented milk products based on goat milk.
References
1. Крусь, Г. Н. Технология молока и молочных продуктов / Г. Н. Крусь [и др.] // Под ред. A. M. Шалыгиной. - М.: КолосС, 2004. - 455 с.
2. Рябцева, С.А. Технология лактулозы [Текст] / С. А. Рябцева // Учебное пособие. - М.: ДеЛи принт. – 2003. - 232 с.
3. Артюхова, С.И. Кисломолочный десерт для функционального питания [Текст] / С. И. Артюхова, H. A. Заика // Молочная промышленность. - 2004. - № 6. - С. 56-57.
4. Шамова, А. Г. Пищевая аллергия у детей (новые технологии профилактики и лечения). Методические рекомендации для врачей. / А. Г. Шамова [и др.] - ГОУ ВПО Казанский государственный медицинский университет Федерального агентства по здравоохранению и социальному развитию. – Казань, 2005. - 19 с.
5. Храмцов А. Г. Молоко коз, как дополнительный источник сырья для альтернативных технологий пищевых продуктов / А. Г. Храмцов // Вестник АПК Ставрополья. – 2015. - № 3 (19). - С. 82-88.
Review
For citations:
Seydakhmetova Z., Assembayeva E., Ketebaeva A. DETERMINATION OF THE SHELF LIFE OF A FERMENTED MILK DRINK WITH PREBIOTIC PROPERTIES OBTAINED ON THE BASIS OF CAMEL MILK. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):78-81. (In Kazakh)