КУРТ ӨНДІРУГЕ АРНАЛҒАН КЕПТІРУ ҚОНДЫРҒЫСЫН ӘЗІРЛЕУ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-15
Аннотация
Мақала Қазақстанда өте танымал дәстүрлі ашытылған сүт өнімі құртты өндіретін кептіру зауытын дамытуға арналған. Құрт ұлттық өнім ғана емес, сонымен қатар тағамдық құндылығы, дәрумені мен минералдылығы жоғары. Құртты үнемі тұтыну пайдалы ішек микрофлорасын қалпына келтіруге көмектеседі және әсіресе жүкті әйелдерге, балалар мен қарт адамдарға пайдалы. Құртты ашық ауада кептірудің дәстүрлі әдісінің ауа райы жағдайына тәуелділігі және өнімділігі төмендігі сияқты бірнеше кемшіліктері бар. Жасалған конвективті кептіру қондырғысы осы мәселелерді шешуге мүмкіндік береді. Ол бақыланатын жағдайларда құрттың біркелкі және тез кептірілуін қамтамасыз етеді, бұл сапа мен өнімділікті арттырады. Құрылғы техникалық қызмет көрсету оңай, пайдалану оңай және үнемді болу үшін жасалған. Бұл жеке кәсіпкерлер мен шағын бизнес үшін қолжетімді және үнемді. Жабдықтардың қолжетімділігі, бағасы, сапасы, өнімділігі, техникалық қызмет көрсету мүмкіндігі, сенімділігі, жеңіл салмағы және қозғалғыштығы оны Қазақстандағы шағын бизнесті дамыту үшін өзекті етеді. Жұмыс барысында кептіру қондырғысының өнімділігіне бірқатар сынақтар жүргізілді. Сондай-ақ эскиздік сызба әзірленді, кептіру қондырғысы жобаланды, дизайн үшін оңтайлы жұмыс параметрлері таңдалды. Алынған кептіру қондырғысы құрт өндірісінде, жеке және фермаларда іске асыру үшін перспективалы болып табылады. Ол өнімнің сапасы мен өнімділігін арттырады, сондай-ақ Қазақстанның шағын және орта бизнесі үшін жаңа мүмкіндіктер туғызады. Сондай-ақ, мұндай жабдық жергілікті тағам туризміне серпін бере алады, бұл туристер бірегей және шынайы тәжірибені іздейтіндіктен, туризмнің танымал түріне айналып отыр. Туристерге оның тағамдары арқылы жергілікті мәдениетті сезіну мүмкіндігін ұсыну.
Авторлар туралы
Е. М. АғзамҚазақстан
Ерхан Мейрамұлы Ағзам – «Технологиялық жабдықтар және машина жасау» кафедрасының докторанты,
071412, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А
А. К. Кәкімов
Қазақстан
Айтбек Калиевич Какимов – техника ғылымдарының докторы, «Технологиялық жабдық және машина жасау» кафедрасының профессоры,
071412, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А
А. Е. Ерғалиев
Қазақстан
Амангельды Еренгалиевич Еренғалиев – техника ғылымдарының кандидаты, «Технологиялық жабдықтар және машина жасау» кафедрасының профессоры,
071412, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А
Н. К. Ибрагимов
Қазақстан
Надир Кадырович Ибрагимов – техника ғылымдарының кандидаты, «Технологиялық жабдықтар және машина жасау» кафедрасының оқытушысы,
071412, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А
Әдебиет тізімі
1. Климатические особенности казахстана как причина проявления процессов опустынивания / А.М. Карымсаков и др. // Научно-практические исследования, Евразийский национальный университет им. Л.Н. Гумилева. – г. Нур-Султан, Казахстан. – 2020 – № 8-3(31).
2. Смольникова Ф.Х. Национальный молочный продукт – курт / Ф.Х. Смольникова и др. // Научное обеспечение инновационных технологий производства и хранения сельскохозяйственной и пищевой продукции: конф. – Краснодар, 2016. – С. 397-401.
3. Национальный молочный продукт – курт / Ш.К. Жакупбекова и др. // Вестник Университета Шакарима. Серия технические науки. – 2021. – № 4(4) – С. 41-43.
4. Кочкорова Ф.А. Пищевая ценность национального кисломолочного продукта курут и его место в питании подростков Кыргызской Республики / Ф.А. Кочкорова, Г.С. Китарова // Вопросы питания. – 2021. – Т 90, № 5. – С. 87-95. URL: https://www.voprosypitaniya.ru/ru/jarticles_diet/918.html?SSr=090134655313ffffffff27c__07e50a1b0d090a-3d43.
5. Инновационные технологии в производстве курта / Л.В. Голубева и др. // Пищевая промышленность. – 2018. – № 5. – URL: https://cyberleninka.ru/article/n/innovatsionnyetehnologii-v-proizvodstve-kurta.
6. Елшибаев Р.К. Современное состояние и направления развития малого и среднего бизнеса Республики Казахстан. / Р.К. Елшибаев // Вестник университета «Туран». – 2021. – № 1. – C. 84-90. – URL: https://vestnik.turan-edu.kz/jour/article/view/1631.
7. Gheorghe G. Gastronomic tourism, a new trend for contemporary tourism? / Gheorghe G., Tudorache P., Nistoreanu P. // Bucharest University of Economic Studies, Bucharest, Romania Cactus Tourism Journal / 2014. – Vol. 9, Issue 1. – P. 12-21.
8. Privitera D. Gastronomic and food tourism as an economic local resource: case studies from Romania and Italy / D. Privitera, A. Nedelcu, V. Nicula // GeoJournal of Tourism and Geosites. – 2018. – № 1, vol. 21. – Р. 143-157.
9. Гинзбург А.С. Основы теории и техники сушки пищевых продуктов / А.С. Гинзбург. – Москва: Пищевая промышленность,1973. – 287 с.
10. Соколов В.И. Основы расчёта и конструирования машин и аппаратов пищевых производств / В.И. Соколов. – Москва: Колос, 1992. – 9 с.
Қосымша файлдар
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Ағзам Е.М., Кәкімов А.К., Ерғалиев А.Е., Ибрагимов Н.К. КУРТ ӨНДІРУГЕ АРНАЛҒАН КЕПТІРУ ҚОНДЫРҒЫСЫН ӘЗІРЛЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(3(15)):104-110. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-15
For citation:
Aqzam Е.М., Kakimov А.К., Erengaliev A.E., Ibragimov N.K. DEVELOPMENT OF A DRYING UNIT FOR THE PRODUCTION OF KURTA. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(3(15)):104-110. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-15