Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ҚҰРАМА СҮТТЕН ЖАСАЛҒАН СҮЗБЕНІҢ САПАЛЫ ҚҰРАМЫН ЗЕРТТЕУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-38

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақалада сүзбе өндіруге арналған шикізаттың сапалық құрамын анықтауға арналған материалдар келтірілген. Сиыр, түйе және құрама сүттің физика-химиялық көрсеткіштері зерттелді. Құрама сүтті сүзбенің физика-химиялық көрсеткіштері де зерттелді. Сиыр мен түйе сүтін біріктіру нәтижесінде дайын өнімнің физика-химиялық көрсеткіштері жақсарады. Зерттеу нәтижелері адам денсаулығына қолайлы құрамы бар аралас сүттен сапалы ашытылған сүт өнімін өндіруге ақпараттық негіз береді. Органолептикалық талдау мен физикахимиялық көрсеткіштерінің зерттеу нәтижелерін талдау бойынша қарастырылған комбинация нұсқаларының ішінен сиыр мен түйе сүтін 70:30 қатынасында біріктіру нұсқасына үлкен артықшылық берілгенін көрсетеді. Түйе және сиыр сүтіне негізделген құрама сүттен сүтқышқылды өнімді өндіру халықты құнды сүт өнімдерімен қамтамасыз етудің өзекті міндеті болып табылады. Яғни, түйе сүтінен алынған сүтқышқылды өнімдері жоғары тағамдық және де биологиялық құнды, бұл дегеніміз бастапқы сүт өнімінің құрамына және қасиетине тікелей байланысты болып келеді. Қазіргі уақытта түйе сүтінен жасалған өнімдер қазақстандық нарықта дәрілік және диеталық өнім ретінде тұтынылады. Яғни, түйе сүті шикізат ретіндегі негізгі маңызы ерекше химиялық құрамына тікелей байланысты өте жоғары болып келеді.

Авторлар туралы

А. Ж. Шиналиева
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

Айнур Жандильдақызы Шиналиева – докторант, Тоқыма және тамақ инженериясы жоғары мектебі

160000, Қазақстан Республикасы, Шымкент қ., Тәуке хан даңғылы, 5 



А. T. Бердембетова
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті
Қазақстан

Айнур Туймебаевна Бердембетова – докторант, Тоқыма және тамақ инженериясы жоғары мектебі 

160000, Қазақстан Республикасы, Шымкент қ., Тәуке хан даңғылы, 5 



А. У. Шингисов
М. Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан университеті

Азрет Утебаевич Шингисов – техника ғылымдарының докторы, «Азық-түлік өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі» кафедрасының профессоры 

160000, Қазақстан Республикасы, Шымкент қ., Тәуке хан даңғылы, 5 



Әдебиет тізімі

1. Гаврилова, Н.Б. Технология молока и молочных продуктов: традиции и инновации: учебник / Н.Б. Гаврилова, М.П. Щетинин. – М.: Колос С, 2012. – 544 с.

2. Ильина, А.М. Повышение биологической ценности творога / А.М. Ильина // Молоч. промсть. – 2011. – № 4. – С. 74-75.

3. Самсонова, М.А. Концепция сбалансированного питания и ее значение в изучении механизмов лечебного действия пищи / М.А. Самсонова // Вопросы питания. – 2001. – № 5. – С. 3-9.

4. Morelli L. Yogurt, living cultures, and gut health / L. Morelli // Am J ClinNutr. – 2014. – № 99. – Р. 1248-1250.

5. Диханбаева Ф.Т. Использование верблюжьего молока в производстве мягкого сыра / Ф.Т. Диханбаева // Пищевая технология и сервис. – 2009. – № 4-5. – С.3-4.

6. Bashir S. Effect of camel milk on thymus and activation-regulated chemokine in autistic children: double-blind study / S. Bashir, L.Y. Al-Ayadhi // Pediatr. Res. – 2014. – Vol. 75, Issue 4. P. – 559-563.

7. ГОСТ 32261-2013. Масло сливочное. Технические условия. – М.: Стандартинформ, 2013. – 23 с.

8. Конарбаева З.К. Биотехнология получения национальных кисломолочных продуктов на основе пробиотических микроорганизмов: дис.… докт. философии (PhD): 6D070100; науч. конс. А.А. Сапарбекова, Н.Я. Спивак. – Алматы, 2014. – 132 с.

9. Диханбаева Ф.Т. Совершенствование технологии кисломолочных продуктов / Ф.Т. Диханбаева, Э.Ч. Базылханова, А.А. Абишева // Вестник КазНИТУ имени К.И. Сатпаева. – 2016. – Алматы. – № 1. – С. 333-337.

10. Iravani S. Technology and potential applications of probiotic encapsulation in fermented milk products / S. Iravani, H. Korbekandi, S.V. Mirmohammadi // Journal of Food Science and Technology. – 2015. – Vol. 52, № 8. – Р. 4679-4696.

11. Пат. 29355 Республика Казахстан, МПК A23C 9/12. Способ приготовления кисломолочного напитка из верблюжьего молока / Сагындыкова С.З., Сагындыков У.З., Дюсекенова А.Б.; заявитель и патентообладатель Атырауский гос. унив. им. Х. Досмухамедова. – KZ 24648 А4; заявл. 18.07.13; опубл. 25.12.14, Бюл № 12. – 5 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Шиналиева А.Ж., Бердембетова А.T., Шингисов А.У. ҚҰРАМА СҮТТЕН ЖАСАЛҒАН СҮЗБЕНІҢ САПАЛЫ ҚҰРАМЫН ЗЕРТТЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;1(2(14)):312-319. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-38

For citation:


Shinaliyeva A.Zh., Berdembetova A.T., Shingisov A.U. INVESTIGATION OF THE QUALITATIVE COMPOSITION OF COTTAGE CHEESE FROM COMBINED MILK. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;1(2(14)):312-319. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-38

Қараулар: 136


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X