Preview

Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences

Advanced search

NUTRITIONAL VALUE OF SAUSAGES

Abstract

   Article complexes and value of food products, including sausage, organoleptic, chemical, along with indicators of food safety, the requirements for which are provided for the development of a control system kezindezhuzege. The quality of meat in sausages is characterized by the following parameters: nutritional and biological value, organoleptic characteristics, physical and chemical indicators and safety. Provides activities and goals for the development and implementation of the quality system in the production of sausages. The nutritional value of sausages can make full use of this standard in the development and implementation of safety systems.

About the Authors

R. Ashakayeva

Kazakhstan


B. Asenova

Kazakhstan


E. Iskakova

Russian Federation


Zh. Kabusheva

Kazakhstan


References

1. Баубеков С. Ж. Ет ҿнімдерін ҿндіру технологиясы / С. Ж. Баубеков, А. У. Тайчибеков. – Алматы: Эверо, 2014. - 223 б.

2. Антипова Л. В., Глотова И. А., Рогов И. А. Методы исследования мяса и мясных продуктов / Л. В. Антипова, И. А. Глотова, И. А. Рогов. – М.: Колос, 2011. – 376 б. (Аударма)

3. Aceнoвa Б. К. Eт ҿнімдeрін ҿндірудің физикa-химиялық жҽнe биoхимиялық нeгіздeрі / Л. В. Асенова [и др.]. – Aлмaты: Хaлықaрaлық жaзылым aгeнтігі, 2013. – 130 б.

4. Рeбeзoв, М. Б., Губeр Н. Б., Кacымoв К. C. Ocнoвы зaкoнoдaтeльcтвa и cтaндaртизaции в пищeвoй прoмышлeннocти: учeбнoe пocoбиe / М. Б. Ребезов, Н. Б. Губер, К. С. Касымов. – Aлмaты: МAП, 2015. – 208 б.

5. Смагулов А.Қ., Сағындықов Қ.А., Тҿреханов А.Ҽ. жҽне т. б. Ауыл шаруашылық ҿнімдерінің сапасын сараптау жҽне бақылау. – Алматы: Қазақ ҧлттық аграрлық университеті, 2010. – 213 б.

6. «Ет жҽне ет ҿнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар »техникалық регламентін бекіту туралы қазақстан Республикасы Ҥкіметінің № 336 қаулысы. Қазақстан Республикасының ПҤАЖ-ы, 208 ж., № 19, 181-қҧжат.


Review

For citations:


Ashakayeva R., Asenova B., Iskakova E., Kabusheva Zh. NUTRITIONAL VALUE OF SAUSAGES. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):7-10. (In Kazakh)

Views: 438


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X