АЗЫҚ-ТҮЛІК ӨНІМДЕРІНДЕ БЕЛСЕНДІ ҚАПТАМАЛАРДЫ ҚОЛДАНУДЫҢ ЗАМАНАУИ СТРАТЕГИЯЛАРЫ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-14
Аннотация
Азық-түлік сапасы мен қауіпсіздігі тамақ өнеркәсібінің маңызды аспектілерінің бірі болып табылады. Азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етудің негізгі факторларының бірі қаптамамен қамтамасыз етіледі. Азық-түлік орау материалдарының көбеюі тұтынуға қауіпсіз өнімдер мен брендтерді жылжытуға сұраныс тудырады. Қаптаманың сапасыз түріне байланысты азық-түліктің бұзылуы тек кәсіпорындарға ғана емес, тұтынушыларға да үлкен шығын әкеледі. Қолданыстағы тәжірибелердің тиімділігіне қарамастан, бөлшек саудада әлі де көптеген мәселелер бар, соның ішінде қолданылатын материалдар және олардың азық-түлікпен өзара әрекеттесуі. Сонымен қатар, зиянды материалдарды орауыш материалдардан азық-түлікке тасымалдау мәселесі әлі де өзекті. Сонымен қатар, өнімнің белгілі бір түрі үшін дұрыс материалды пайдалану маңызды. Бұл шолуда саңырауқұлаққа қарсы пептидтерді, этанолды және өсімдік сығындыларын қолдану арқылы әртүрлі тағам өнімдерінің қауіпсіздік көрсеткіштерін арттыру және жарамдылық мерзімін ұзарту үшін әртүрлі тағам қаптамаларында қолданылатын белсенді қаптамаларды қолдану саласындағы соңғы зерттеулер қарастырылады. Бұл тұтынушылардың консервантсыз өнімдерге, сондай-ақ табиғи, бір реттік, биологиялық ыдырайтын және қайта өңделетін азық-түлік орау материалдарына деген сұранысына жауап.
Авторлар туралы
А. Ә. ЖанболатҚазақстан
Алмас Әсетұлы Жанболат – «Тағам өнімдерінің сапасы және қауіпсіздігі» кафедрасының докторанты
050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Төле би 100
У. О. Тунгышбаева
Қазақстан
Улбала Облбековна Тунгышбаева – PhD, «Тағам өнімдерінің сапасы және қауіпсіздігі» кафедрасының ассоц. проф.
050012, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., Төле би 100
Әдебиет тізімі
1. FAO. (2022). FAT Stat [WWW Document]. FAOSTAT Crops Production. URL https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL
2. New antimicrobial active packaging for bakery products / L. Gutierrez, C. Sanchez, R. Batlle, C. Nerin // Trends Food Sci. Technol. – 2009. – № 20. – Р. 92-99.
3. Hutton T. Food packaging: An introduction / T. Hutton // Key topics in food science and technology. Chipping Campden, Gloucestershire, UK: Campden and Chorleywood Food Research Association. – 2003. – Group 7:108.
4. Extended shelf-life of soy bread using modified atmosphere packaging / F. Fernandez, Y. Vodorotz, P. Courtney, M.A. Pascall // J. Food Prot. – 2006. – № 69. – Р. 693-698.
5. Cooksey K. Effectiveness of antimicrobial food packaging materials / K. Cooksey // Food Addit. Contam. – 2005. № 22(10). – Р. 980-987.
6. Essential oils and their principal constituents as antimicrobial agents for synthetic packaging films / K.K. Kuorwel, M.J. Cran, K. Sonneveld, and etc. // Food Sci. – 2011. – № 76(9). – Р. 164-177.
7. Study of benzoate, propionate, and sorbate salts as mould spoilage inhibitors on intermediate moisture bakery products of low pH (4.5–5.5) / M.E. Guynot, A.J. Ramos, V. Sanchis, S. Marin // Int. J. Food Microbiol. – 2005. – № 101. – Р. 161-168.
8. Effect of lemon extract on food-borne microorganisms / A. Conte, B. Speranza, M. Sinigaglia, M.A. Del Nobile // J. Food Prot. – 2007. – № 70. – Р. 1896-1900.
9. Nielsen, P.V. Inhibition of fungal growth on bread by volatile components from spices and herbs, and the possible application in active packaging, with special emphasis on mustard essential oil / P.V. Nielsen, R. Rios // Int. J. Food Microbiol. – 2000. – № 60. – 219-229.
10. Active packaging of fresh chicken breast, with alllyl isothiocyanate (AITC) in combination with modified atmosphere packaging (MAP) to control the growth of pathogens / J.Shin, B. Harte, E. Ryser, S. Selke // J. Food Sci. – 2010. – № 75. – Р. 65-71.
11. Antifungal properties of gliadin films incorporating cinnamaldehyde and application in active food packaging of bread and cheese spread foodstuffs / M.P. Balaguer, G. Lopez-Carballo, R. Catala and etc. // Int. J. Food Microbiol. – 2013. – № 166. – Р. 369-377. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2013.08.012.
12. Conservation of Bakery Products Through Cinnamaldehyde Antimicrobial Films / F.А. Lopes, N.F.F. Soares, C.C.P. Lopes, and etc. // Packag. Technol. Sci. – 2014. – № 27. – Р. 293-302. doi: 10.1002/pts.
13. Evaluation of antimicrobial active packaging to increase shelf life of gluten free sliced bread / B.L. Gutierrez, R.Batlle, S. Andujar and etc. // Packag. Technol. Sci. – 2011. – № 24. – Р. 485-494. doi: 10.1002/ pts.
14. Natural antimicrobial ingredients incorporated in biodegradable films based on cassava starch / V. Kechichian, C. Ditchfield, P. Veiga-Santos, C.C. Tadini // LWT Food Sci. Technol. – 2010. – № 43. – Р. 1088-1094. doi: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2010.02.014.
15. Edible films from methylcellulose and nanoemulsions of clove bud (Syzygium aromaticum) and oregano (Origanum vulgare) essential oils as shelf life extenders for sliced bread / C.G. Otoni, S.F.O. Pontes, E.A.A. Medeiros, N.D.F. Soares // F.J. Agric. Food Chem. – 2014. № 62. – Р. 5214-5219. doi: 10.1021/jf501055f.
16. Sliced bread preservation through oregano essential oil-containing sachet / A.T.P. Passarinho, N.F. Dias, Camilloto, and etc. // J. Food Process. Eng. – 2014. – № 37. – Р. 53-62. Doi: 10.1111/jfpe.12059.
17. Activity of essential oils in vapor phase against bread spoilage fungi / J. Krisch, T. Rentskenhand, G. Horvath, C. Vagvolgyi // Acta Biologica Szegediensis. – 2013. – № 7. – Р. 9-12.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Жанболат А.Ә., Тунгышбаева У.О. АЗЫҚ-ТҮЛІК ӨНІМДЕРІНДЕ БЕЛСЕНДІ ҚАПТАМАЛАРДЫ ҚОЛДАНУДЫҢ ЗАМАНАУИ СТРАТЕГИЯЛАРЫ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(1(13)):108-115. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-14
For citation:
Zhanbolat A.A., Tungyshbaeva U.O. CURRENT STRATEGIES FOR THE USE OF ACTIVE PACKAGING IN FOOD PRODUCTS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(1(13)):108-115. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-14