Түйе етінен жасалған қайта құрылымдалған шұжық өнімі
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-4(12)-10
Аңдатпа
Қазіргі уақытта Қазақстан өзін отандық өндірістік етімен толық қамтамасыз ете алмайды және осыған сәйкес облыстық отандық шикізат ресурстарын іздестіру өзекті болып табылады. Осыған байланысты ет түрлерінің қолда бар ресурстарын пайдалану қажет. Түйе етінен жасалған қайта құрылымдалған шұжық технологиясы саласындағы зерттеулер мен әзірлемелерді пайдаланудың ықтимал жолдары анықталды. Зерттеулер өнімнің қажетті құрылымына, дәмі мен сапасына жету үшін ингредиенттер мен қоспалардың оңтайлы пропорцияларын анықтайды. Ғылыми зерттеулер шұжықтың өндіріс процесін, соның ішінде түйе етін қайта құрылымдауды жақсартатын жаңа әдістер мен технологиялардың дамуына әкелуі мүмкін. Қайта құрылымдауды құрылымдық түзуші заттармен бірге қолдану бұйымдардың органолептикалық және құрылымдық-механикалық қасиеттерін реттеуге, өндіріске дәстүрлі технологияларда, дайын өнімнің химиялық құрамымен шектелген шикізатты тартуға, ассортиментін кеңейтуге, ет шикізатын өңдеу тереңдігін арттыруға, дайын өнімнің шығымы мен өндірістің рентабельділігін арттыруға мүмкіндік береді.
Авторлар туралы
Ш. Ы. КененбайҚазақстан
Шынар Ырымқызы Кененбай – техника ғылымдарының кандидаты, доцент, «Тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасының қауымдастырылған профессоры
050012, Алматы қ., Төле би к-сі, 100
Я. М. Узаков
Қазақстан
Ясин Маликович Узаков – академик, техника ғылымдарының докторы, профессор, «Тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасының профессоры
050012, Алматы қ., Төле би к-сі, 100
Қ. С. Хамза
Қазақстан
Қайнар Серікұлы Хамза – «Тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасының 2 курс магистранты
050012, Алматы қ., Төле би к-сі, 100
А. А. Күлімбетова
Қазақстан
Айгерім Абылайқызы Күлімбетова – «Тағам өнімдерінің технологиясы» кафедрасының 2 курс магистранты
050012, Алматы қ., Төле би к-сі, 100
Әдебиет тізімі
1. Қазақстан Республикасының агроөнеркәсіптік кешенін дамытудың 2021-2030 жылдарға арналған тұжырымдамасын бекіту туралы. URL: https://adilet.zan.kz/kaz/docs/P2300000268.
2. Кененбай Ш.Ы., Горников Н. Ет-көкөніс котлеттерінің жаңа түрін әзірлеу // Алматы технологиялық университетінің журналы. – № 2. – 2023. – б. 5-10.
3. Кененбай Ш.Ы., Каимбаева Л., Хамза К., Верблюдоводство в Казахстане одна из отраслей сельскохозяйственного производства // Продукты питания: Производство, Безопасность, Качество. – МНПК, УФА: Башкирский ГАУ. – 2023. – 200 с. – стр. 69-74.
4. Кененбай Ш., Адильбек А. Верблюжье мясо – национальный источник белка. Intl.research, journal. ISSN 2227-6017 (online), ISSN 2303-9868 (print), doi: 10.18454/irj.2227-6017 № 77 – 51217.
5. Го Ф., Си Р., Хе Дж., Юань Л., Хай Л., Мин Л. және т.б. Бактриялық түйенің май тінінің жанжақты транскриптомдық талдауы өркештің иммундық және эндокриндік жүйелерде неғұрлым ерекше физиологиялық функцияларды атқаратынын көрсетеді // Тірі ғылым, 2019. – 228:195- 200. 10.1016/j.livsci.2019.09.003.
6. Аркаде А., Заре Шахне А, Юсеф А.Р., Хадинежад Омран М., Кэмпбелл А.В. Иран қозыларының етінің май қышқылдық құрамына май мен ұшаның массасының әсерін анықтау // Ұсақ күйіс қайыратын жануарларды зерттеу, 2013. – 115:34-9. 10. 1016/j.smallrumres.2013.06.004.
7. Insider бизнесі] (https://www.businessinsider.in/science/news/the-fat-in-camel-humps-is-sonutritious-that-one-company-sells-it-by-the-jar -тамақ дайындау үшін / мақалалар көрмесі / 71623356.cms).
8. Сахр К., Эль-Хатиб С. Ливандық сумахтың физика-химиялық қасиеттері және дәрілік, тағамдық және өнеркәсіптік қолданылуы (сириялық сумах-Rhus coriaria): шолу. Гелийон 2020, 6, e03207.
9. Фараг М.А., Файек Н.М., Рид И.А. Үш түрлі географиялық көздердің rhus coriaria (сумах) жемістеріндегі ұшпа заттардың профилі және қуырылғаннан кейін қатты фазалы микроэкстракция арқылы талданады. PeerJ, 2018, 6, e5121.
10. Алсамари Х., Атамне К.; Пинтус Г.; Ид А.Х., Иратни Р. Фармакологиялық және антиоксиданттық белсенділік Rhus coriaria L. (сумах). Антиоксиданттар, 2021, 10, 73.
11. AACC. 2000. Бекітілген aacc әдістері, 10-шы басылым. (Әдістер 08-01, 30-25, 44-15А, 46- 54-10, 54-21), американдық астық химиктерінің қауымдастығы, – Сент-Пол, Миннесота.
12. Лагутин А.М. Ет өніміндегі ылғал байланыстыру қабілеті // Ғылым хабаршысы, 2021. – (2(35)). – Р. 144-148.
13. Робин Д. Уорнер. 14-тарау-ет тағамдық сапасы – IV ылғал сақтау қабілеті мен шырындылығы. Редактор (лар): Фидель Толдра. Азық-түлік ғылымы, технологиясы және тамақтануы бойынша Woodhead Publishing сериясында, Lawries Meat Science (сегізінші басылым), Woodhead Publishing. 2017, Б. 419-459. ISBN 9780081006948. doi.org/10.1016/B978-0-08-100694-8.00014-5.
14. Антипова Л.В., Глотова И.А., Рогов И.А. Ет және ет өнімдерін зерттеу әдістері. – М.: Колос, 2001. – 376 б.
15. Капкарова М., Сламецка Дж., Аббас К., Колесарова А., Халафова А., Валенте М., Филипейова Т., Храстинова Л., Ондруска Л., Массагни П. Rhus coriaria диетасына енгізудің қояндардың ішкі ортасына әсері. Джей Рифм. Физиол. Қалай. Нутр. – 2012. – 96:459-465.
Қосымша файлдар
![]() |
1. Анализ нәтижесі | |
Тақырыбы | ||
Тип | Зерттеу нәтижелері | |
Жүктеу
(47KB)
|
Метадеректер ▾ |
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Кененбай Ш.Ы., Узаков Я.М., Хамза Қ.С., Күлімбетова А.А. Түйе етінен жасалған қайта құрылымдалған шұжық өнімі. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2023;1(4(12)):66-73. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-4(12)-10
For citation:
Kenenbay Sh.Y., Uzakov Y.M., Khamza K.S., Kulimbetova A.A. Restructured camel meat sausage product. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2023;1(4(12)):66-73. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-4(12)-10