СҰТ ҚЫШҚЫЛДЫ ӨНІМІНІҢ САПАСЫН ЖАҚСАРТУ ҮШІН ДОЛАНА, ШЕТЕН ЖӘНЕ АНАЛЫҚ ШӨП НЕГІЗІНДЕГІ БИОСОРБЕНТТЕР МЕН ТЕХНОЛОГИЯНЫ ОҢТАЙЛАНДЫРУ
https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-12
Аңдатпа
Урбанизацияның үдемелі дамуы қоршаған ортаға проблемаларды алып келеді және адам денсаулығына кері әсерін тигізеді. Ауа мен судың ластануы және табиғи ресурстарға қолжетімділіктің шектелуі күрделі мәселелерге айналуда. Дегенмен, энтеросорбциялық технологияларды қамтитын инновациялық өнімдер қоғамдық денсаулықты жақсартудың әлеуетті шешімі болып табылады. Бұл өнімдер урбанизацияның денсаулыққа тигізетін теріс әсерін азайта отырып, ағзадан улы заттарды тиімді жоюға көмектеседі.
LABR йогурты контекстінде сарысуды бөлу және ылғалды ұстауда тұрақтырақ екені анықталды. Пребиотиктер суды ұстау қабілетіне оң әсер етеді, дегенмен бұл әсер уақыт өте келе төмендеуі мүмкін. LABR бактерияларының оңтайлы концентрациясы сонымен қатар нақты тепе-теңдіктің маңыздылығын атап көрсетеді, оның шегінен тыс қосымша ұлғайту айтарлықтай жақсартуларды әкелмейді. Бұл нәтижелерді сақтау мерзімі бойына оның құрылымы мен қасиеттерін ескере отырып, йогурт өндірісін оңтайландыру үшін пайдалануға болады.
Зерттеу мәліметтерін ескере отырып, ауыр металдарды биоревизиялаудың максималды тиімділігіне қол жеткізу үшін L. acidophilus бактерияларының концентрациясы мен металдар концентрациясының оңтайлы үйлесімі қажет, оны қосқаннан кейін төртінші күні қол жеткізіледі деп қорытынды жасауға болады. пребиотиктер. Бұл нәтижелер сулы ортадағы ауыр металдарды қалпына келтіру процестеріне практикалық әсер етеді, бұл өнеркәсіптік және қоршаған ортаны қорғау салаларында биотазалау шарттарын оңтайландыруға негіз береді.
Авторлар туралы
М. К. АлимардановаҚазақстан
Мариям Қалабайқызы Алимарданова – т.ғ.д., профессор, тамақ өнімдерінің технологиясы кафедрасы
050000, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., көш. Төле би, 100
В. М. Бакиева
Қазақстан
Венера Маратжанқызы Бакиева⃰ – «Тамақ өнімдері технологиясы» кафедрасының докторанты
050000, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., көш. Төле би, 100
Д. А. Тілевлесова
Қазақстан
Динара Абайқызы Тілевлесова – PhD, ТПП кафедрасының доценті
050000, Қазақстан Республикасы, Алматы қ., көш. Төле би, 100
Әдебиет тізімі
1. Biosorption of heavy metals by lactic acid bacteria and identification of mercury binding protein / H. Kinoshita, Y. Sohma, F. Ohtake and etc. // Researches in Microbiology. – 2013. – Vol. 164(7), P. 701709. DOI: 10.1016/j.resmic.2013.04.004.
2. Kang C.H. Bioremediation of heavy metals by using bacterial mixtures / C.H. Kang, Y. Kwon, J.S. So // Ecological Engineering. – 2016. – Vol. 8. – P. 64-69. DOI: 10.1016/j.ecoleng.2016.01.023.
3. Characterization of the binding capacity of mercurial species in Lactobacillus strains / C. Alcántara, C. Jadán‐Piedra, D. Vélez and etc. // Journal of Science Food Agriculture. – 2017. – Vol. 97. – P. 5107-5113. DOI: 10.1002/jsfa.8388.
4. Zoghi A. Surface binding of toxins and heavy metals by probiotics / A. Zoghi, K. Khosravi‐Darani, S. Sohrabvandi // Mini Reviews in Medical Chemistry. – 2014. – Vol. 14. – P. 84-98.
5. Studies of cadmium (II) lead (II) nickel(II) cobalt(II) and chromium(VI) sorption on extracellular polymeric substances produced by Rhodococcus opacus and Rhodococcus rhodochrous / R. Dobrowolski, A. Szcześ, M. Czemierska, A. Jarosz-Wikołazka // Bioresources Technology. – 2017. – Vol. 225. – P. 113–120. DOI: 10.1016/j.biortech.2016.11.040.
6. The role of probiotic bacteria in removal of heavy metals / N.G. Allam, E.M. Ali, S. Samya, E. Abd-Elrahman // Egyptian Journal of Environmental Research. – 2015. – Vol. 3. – P. 1-11. DOI: 10.1016/j.jgpt.2005.11.024.
7. New insight into effective biosorption of lead from aqueous solution using Ralstonia solanacearum: Characterization and mechanism studies / A. Pugazhendhi, G.M. Boovaragamoorthy, K. Ranganathan and etc. // Journal of Clean Production. – 2018. – Vol. 174. – P. 1234-1239. DOI: 10.1016/j.jclepro.2017.11.061.
8. Bioremoval by Saccharomyces cerevisiae in Milk / R. Massoud, K. Khosravi-Darani, A. Sharifan and etc. // Journal of Medicine Microbiological Infectious Disease. – 2020. – Vol. 1. – P. 169-176. DOI: 10.20944/preprints202007.0264.v1.
9. Characterization of lactic acid bacteria‐based probiotics as potential heavy metal sorbents / J.N. Bhakta, K. Ohnishi, Y. Munekage and etc. // Journal of Applied Microbiology. – 2012. – Vol. 112(6). – P. 1193-1206. DOI: 10.1111/j.1365-2672.2012.05284.x.
10. Development and optimization of an immunoassay for the detection of Hg (II) in lake water / X. Jin, R. He, X. Ju and etc. // Food Science Nutrition. – 2019. – Vol. 12. – P. 1-8. DOI: 10.1002/fsn3.991.
11. Worldwide contamination of food-crops with mycotoxins: validity of the widely cited ‘FAO estimate’ of 25 / M. Eskola, G. Kos, C.T. Elliott and etc. // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. – 2020. – Vol. 60. – P. 2773-2789. DOI: 10.1080/10408398.2019.1658570.
12. Decontamination of aflatoxins by lactic acid bacteria / A. Liu, Y. Zheng, L. Liu and etc. // Current Microbiology. – 2020. – Vol. 77. – P. 3821-3830. DOI: 10.1007/s00284-020-02220-y.
13. Ayangbenro A.S. A new strategy for heavy metal polluted environments: a review of microbial biosorbents / A.S. Ayangbenro, O.O. Babalola // International Journal of Environmental Research and Public Health. – 2017. – Vol. 14. – P. 94. DOI: 10.3390/ijerph14010094.
14. Lead and cadmium biosorption from milk by Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 / R. Massoud, K. Khosravi-Darani, A. Sharifan and etc. // Food Science & Nutrition. – 2020. – Vol. 8. – P. 5284-5291. DOI: 10.1002/fsn3.1825.
15. Decontamination of aflatoxins with a focus on aflatoxin B1 by probiotic bacteria and yeasts: a review / K. Khosravi Darani, A. Zoghi, S. Jazayeri, A.G. Cruz // Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 2020. – Vol. 10. – P. 424-435. DOI: 10.15414/jmbfs.2020.10.3.424-435.
16. Surface binding of toxins and heavy metals by probiotics / A. Zoghi, K. Khosravi-Darani S. Sohrabvandi // Mini-Reviews in Medicinal Chemistry. 2014. – Vol. 14. – P. 84-98. DOI: 10.2174/1389557513666131211105554.
17. Effect of probiotics on patulin removal from synbiotic apple juice / A. Zoghi, K. Khosravi-Darani, S. Sohrabvandi and etc. // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 2017. – Vol. 97. – P. 2601-2609. DOI: 10.1002/jsfa.8082.
18. Patulin removal from synbiotic apple juice using Lactobacillus plantarum ATCC 8014 / A. Zoghi, K. Khosravi-Darni, S. Sohrabvandi // Journal of Applied Microbiology. – 2018. – Vol. 126. – P. 1149-1160. DOI: 10.1111/jam.14172.
19. Role of the lactobacilli in food bio-decontamination: friends with benefits / A. Zoghi, R. Massoud, S.D. Todorov, and etc. // Enzyme and Microbial Technology. – 2021. – Vol. 150. DOI: 10.1016/j.enzmictec.2021.109861.
20. In vitro removal of deoxynivalenol and T-2 toxin by lactic acid bacteria / Z.Y. Zou, Z.F. He, H.J. Li and etc. // Food Science and Biotechnology. – 2012. – Vol. 21. – P. 1677-1683. DOI: 10.1007/s10068-012-0223-x.
21. Production of yogurt from goat and sheep milk with a fruit and berry concentrate / S. Velyamov, A. Ospanov, D. Tlevlessova, and etc. // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2023. – Vol. 1(11(121)). – P. 23-30.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Алимарданова М.К., Бакиева В.М., Тілевлесова Д.А. СҰТ ҚЫШҚЫЛДЫ ӨНІМІНІҢ САПАСЫН ЖАҚСАРТУ ҮШІН ДОЛАНА, ШЕТЕН ЖӘНЕ АНАЛЫҚ ШӨП НЕГІЗІНДЕГІ БИОСОРБЕНТТЕР МЕН ТЕХНОЛОГИЯНЫ ОҢТАЙЛАНДЫРУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;(1(13)):89-98. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-12
For citation:
Alimardanova M.K., Bakiyeva V.M., Tlevlessova D.A. OPTIMISATION OF TECHNOLOGY AND SELECTION OF BIOSORBENTS BASED ON HAWTHORN, MOUNTAIN ASH AND MOTHERWORT TO IMPROVE THE QUALITY OF FERMENTED MILK PRODUCT. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;(1(13)):89-98. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-1(13)-12