Preview

Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences

Advanced search

THE CHARACTERISTIC OF QUALITATIVE POLYMORPHISM OF ANIMALS' MILK PROTEINS

Abstract

The article is devoted to the study of Polymorphism – the phenomenon widespread in the nature also covers various signs, including biochemical systems of an organism. It, being shown in any population in several phenotypic sign conditions, is caused by plural alleles and a certain locus.

The first works on polymorphism of milk proteins' concern 1955-1957, when R.Ashaffenburg and I.Druri the first have found out presence of A and B forms of beta-lactoglobulin.

Defining types beta-lactoglobulin at certain cows during one, two and three lactations, and also character of inheritance of their forms, authors have come to conclusion, that synthesis beta-lactoglobulins is genetically caused. As a result of studying of the proteins which synthesis is supervised by this locus it is established, that it is determined by two autosomal codominant allele genes and A, B which are defined at the animal surveyed breeds. Thus at animals of the majority of breeds allel B exceeds on concentration allel A. Hence, the use in breeding of identified genotypes will contribute to the improvement of productive and breeding qualities of animals. Two of the established genotypes of beta-casein AA and АВ0 92.26% of cases found beta beta - casein AA.

About the Authors

M. Eskara
Казахстанский инженерно-педагогический университет Дружбы народов
Kazakhstan


A. Dauylbai
Южно-Казахстанский Государственный университет им. М. Ауэзова
Kazakhstan


Sh. Yelemanova
Южно-Казахстанский Государственный университет им. М. Ауэзова
Kazakhstan


D. Kudasova
Южно-Казахстанский Государственный университет им. М. Ауэзова
Kazakhstan


References

1. Богданов Л.В., Погоняйло Д.И., Зотова З.С. Сравнительное электрофоретическое изучение наследственных вариантов белков молока ряда видов млекопитающих. – В кн.: Проблемы экспериментальной генетики. Минск. 1992. − 293-300 с.

2. Колесник Н.Н., Сокол В.И. Иммуногенетические системы в селекции животных. Киев, Урожай, 1992. − 120 с.

3. Медведева Н.В. Типы -лактоглобулина молока и продуктивность крупного рогатого скота. – Сб.науч. трудов Беларусской с.-х. академии. 1992. − 44-50 с.

4. Покалов В.П. Некоторые результаты изучения полиморфизма белков сыворотки крови и молока коров красной степной породы на Кубани. – В кн.: Материалы 3-ей конф. молодых ученых по генетике с.-х. животных. Л., 1993. − 151-153 с.

5. Томме А.А. Генетический полиморфизм-лактоглобулинов и казеинов и возможности его использования в селекции пород крупного рогатого скота в Эстонской ССР.Автореф. дис. на соиск. учен. степени канд. с.-х. наук. Тарту, 1992. − 27 с.


Review

For citations:


Eskara M., Dauylbai A., Yelemanova Sh., Kudasova D. THE CHARACTERISTIC OF QUALITATIVE POLYMORPHISM OF ANIMALS' MILK PROTEINS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):195-198. (In Russ.)

Views: 146


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X