Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

Тоңазытқыш өңдеу режимдерінің тауық етін салқындату процесінің ұзақтығына әсерін зерттеу

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-4(12)-20

Толық мәтін:

Аннотация

Қазіргі уақытта азық-түлік сапасына, әсіресе салқындатылған күйде сатылатын өнімдерге көбірек көңіл бөлінуде. Себебі бұл өнімдердің сақтау мерзімі шектеулі және барлық сапалық сипаттамаларды сақтауы керек. Бұл жағдайда тоңазытқыш өңдеу процестері энергияны тұтыну тұрғысынан негізгі жүктемені көтереді, сондықтан өнімнің құны мен сапасына тікелей әсер етеді. Осыған байланысты тоңазытқыш өңдеудің негізделген режимдері өндірістің ажырамас бөлігі болып табылады. Бұл жұмыста тауық етін салқындатудың әртүрлі тәсілдерін зерттеу, тоңазытқышта жылуды кетіру процесінің әртүрлі параметрлерін модельдеу ұсынылған. Зерттеулер әртүрлі температурада және ауа қозғалысының жылдамдығында жұмыс істейтін эксперименттік қондырғыда жүргізілді, қарапайым ауаны салқындату да, ауа тамшылары да жүзеге асырылды. Зерттеу барысында салқындатылған үлгінің температурасының ұзақтығы мен тәуелділігі және өнімнің кептірілуі тоңазытқыш өңдеу режиміне байланысты анықталды. Математикалық өңдеу нәтижесінде ең оңтайлы режим үшін зерттелетін үлгінің кептіру шамасына аналитикалық тәуелділіктер алынды.

Зерттеулер нәтижесінде тауық етін тоңазытқышта өңдеудің ең қолайлы режимі ұсынылды, бұл салқындату процесінде өнімдердің массасын жоғалтуды азайтуға мүмкіндік береді.

Авторлар туралы

М. В. Ермоленко
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Михаил Вячеславович Ермоленко – техника ғылымдарының кандидаты

071412, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А



Ж. К. Саналбай
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Жанар Қайратқызы Саналбай – "Техникалық физика" мамандығының магистранты

071412, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А



Т. Н. Умыржан
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Темірлан Нұрланұлы Умыржан – Техникалық физика және жылу энергетикасы» кафедрасының аға оқытушысы

071412, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А



Әдебиет тізімі

1. Киреев В.В. Применение естественного холода для охлаждения пищевых продуктов // Вестник МАХ. – № 3. – 2003. – С. 34-37.

2. Охлаждение продуктов животного происхождения // URL:https://www.xiron.ru/content/view/30160/28/.

3. Куцакова В.Е., Фролов С.В., Трубников А.Н., Хохлов Е.В. Охлаждение колбасных изделий гидроаэрозольным способом // Вестник МАХ. – № 2. – 2004. – С. 36-38.

4. Akekseeva Y.A., Komlatsky V.I., Khoroshailo T.A. and Vulykh N.V. Modern methods for cooling raw meat // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, Volume 677, IV International Scientific Conference: AGRITECH-IV-2020: Agribusiness, Environmental Engineering and Biotechnologies 18-20 November 2020. – Krasnoyarsk, Russian Federation. – Р. 1-5.

5. Alvarez G., Flick D. Analysis of heterogeneous cooling of agricultural products inside bins Part I: aerodynamic study // Journal of Food Engineering. – Volume 39. – Issue 3. – February 1999. – P. 227-237.

6. Ranil Coorey, Denise Sze Hu Ng, Vijith S. Jayamanne, Elna M. Buys, Steve Munyard, Carl J. Mousley, Patrick M. K. Njage, Gary A. DykesThe. Impact of Cooling Rate on the Safety of Food Products as Affected by Food Containers // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. – Volume 17. – Issue 4. – July 2018. – P. 827-840.

7. Минаева Т.В., Минаева Л.В., Кравцова Е.В. Исследование особенностей методов охлаждения пищевых продуктов // Евразийский Союз Ученых (ЕСУ), Технические науки. – № 4(25). – 2016. – С. 82-83.

8. Царегородцева Е.В. Технология хранения, переработки и стандартизация мяса и мясопродуктов: учебное пособие для вузов / Е.В. Царегородцева. – Москва: Издательство Юрайт. – 2023. – 290 с.

9. Маковеев И.И. Совершенствование технологии переработки птицы и внедрение ее на предприятиях отрасли // Птица и птице продукты. – № 5. – 2014. – С. 25-27.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Ермоленко М.В., Саналбай Ж.К., Умыржан Т.Н. Тоңазытқыш өңдеу режимдерінің тауық етін салқындату процесінің ұзақтығына әсерін зерттеу. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2023;1(4(12)):160-167. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-4(12)-20

For citation:


Yermolenko M., Sanalbay Zh., Umyrzhan T. Study of the effect of refrigeration treatment modes on the duration of the poultry meat cooling process. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2023;1(4(12)):160-167. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2023-4(12)-20

Қараулар: 184


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X