ЭКСПЕРИМЕНТТІ ЖОСПАРЛАУ ТӘСІЛДЕРІ АРҚЫЛЫ АСҚАБАҚ ДӘНДЕРІН ПРЕССТЕУ ПРОЦЕССТЕРІНІҢ РАЦИОНАЛДЫ ПАРАМЕТРЛЕРІН АНЫҚТАУ
Аннотация
Бұл мақалада толық факторлы экспериментті жоспарлау әдісін қолдана отырып, шнекті май сығымдағышта асқабақ дәндерінен май сығымдау үдерісі қарастырылған. Асқабақ дәндерінен май сығымдау үдерісіне әсер ететін әртүрлі факторлардың өзара әрекеттесуін зерттеу мақсатында экспериментті жоспарлаудың математикалық әдістері қолданылды. Зерттеу нысаны ретінде асқабақ дәндері пайдаланылды (майлылығы 32-36 %). Мақалада шнекті май сығымдағышта асқабақ дәндерінен май сығымдау үдерісін эксперименталды түрде зерттеу нәтижелері келтірілген. Эксперименталды нәтижелердің статикалық сараптамалар негізінде асқабақ дәндерінен май сығымдау үдерісінің статикалық және математикалық моделі жасалынған. Сонымен қатар әсер етуші эксперименталды факторлардың рационалды тұрақты параметрлері анықталған. Зерттеуге орталық композициялық және ротатабелді униформ жобалау қолданылған және толық факторлы эксперимент әдісі таңдалған.
Авторлар туралы
А. Е. ҚайрбаеваҚазақстан
Д. А. Тлевлесова
Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Asgari A., Bagheripour M.H., Mollazadeh M.A. generalized analytical solution for a nonlinear infiltration equation using the exp-function method // Scientia Iranica. – 2011. – Vol. 18, iss. 1. – P. 28-35.
2. Wagner, F.S. The health value of Styrian pumpkin-seed oil − science and fiction. Cucurbit Genet. Coop. 23-2000-P. – 122-123.
3. Hillebrand, A., M. Murkovic, J. Winkler, and W. Pfannhauser. Ein hoher gehalt an vitamin E und ungesattingen fettsauren als neues zuchtziel des kurbiszuchters. Ernahrung 20-1996. – P. 525-527.
4. Agnieszka Nawirska-Olszańska, Agnieszka Kita, Anita Biesiada, Anna Sokół-Łętowska, Alicja Z. Kucharska, Characteristics of antioxidant activity and composition of pumpkin seed oils in 12 cultivars// Food Chemistry. Volume 139. – Issue 1. – 2013. – P. 155-161.
5. Gafurov K. Kh., Ibragimov U. M. Statistical-mathematical model of the process of extraction of pumpkin seeds by CO2-extraction // Austrian Journal of Technical and Natural Sciences. – 2017. – № 1 – P. 28-32.
6. URL: http://cyberleninka.ru/article/n/statistical-mathematical-model-of-the-process-of-xtraction – of pumpkin-seeds-by-co2-extraction (дата обращения: 06.07.2017). DOI:10. 20534/AJT-17-1.2-59-63.
7. Antonova Z.A., Krouk V.S., Pilyuk Y.E., Maksimuk Y.V., Karpushenkava L.S., Krivova M.G. Exergy analysis of canola-based biodiesel production in Belarus // Fuel Processing Technology. – 2015. – Vol. 138. – P. 397-403.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Қайрбаева А.Е., Тлевлесова Д.А. ЭКСПЕРИМЕНТТІ ЖОСПАРЛАУ ТӘСІЛДЕРІ АРҚЫЛЫ АСҚАБАҚ ДӘНДЕРІН ПРЕССТЕУ ПРОЦЕССТЕРІНІҢ РАЦИОНАЛДЫ ПАРАМЕТРЛЕРІН АНЫҚТАУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(3(91)):129-133.
For citation:
Kairbayeva A.E., Tlevlessova D.A. DETERMINATION OF THE RATIONAL PARAMETERS OF PRESSING PUMPKIN SEEDS BY METHODS OF EXPERIMENT PLANNING. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):129-133.