Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

Сойылған жануарлардың қанын өңдеуде сұйық біртекті емес жүйелерді бөлу процесін қарқындату

Толық мәтін:

Аннотация

   Мақала сойылған жануарлардың қанын өңдеуде сұйық біртекті емес жүйелерді бөлу процесін қарқындату үшін тамақ өндірісінде қолданылатын криоконцентрациялау әдісін ет өндірісінде қолдану, яғни қан құрамындағы гемоглабинді төменгі температура арқылы биологиялық компонентерін өңдеу әдісі туралы баяндалады. Біздің елімізде қанды терең өңдеудің тиімді технологияларының болмауы салдарынан ет өңдеу кәсіпорындарында сойылған жануар қанының тек 3 % ғана өңделініп, қан шұжықтары мен жануарларға арналған жемшөптерді өндіру кезінде ғана қолданылуда.Қалған бөлігі өндіріс қалдығы ретінде кәрізге құйылады.Бұл экономикалық тұрғыдан тиімсіз ғана емес қоршаған ортаға зиян келтіреді.Өйткені қан патогенді микрофлораның дамуы үшін қолайлы орта болып табылады [1]. Бұл мәселені шешу үшін криоконцентрациялау әдісі қарастырылды. Бұл әдіс қанды тұтастай , яғни қан құрамындағы ақуызды физкалық және химиялық қасиеттерін бұзбай төменгі температурада өңдейді. Аталмыш әдіс бойынша сойылған жануар қанын өңдеуде біртекті емес жүйелерді яғни, гемоглабинді бөлу процесін қарқындату негізінде технологиялық сызба ұсынылды.

Авторлар туралы

М. М. Какимов
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Қазақстан

Нұр-Сұлтан



Б. М. Искаков
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Қазақстан

Нұр-Сұлтан



С. М. Тохтарова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті
Қазақстан

Семей



М. Балтабек
С. Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті
Қазақстан

Нұр-Сұлтан



Әдебиет тізімі

1. Качество и безопасность продукции в рамках гармонизации государственной политики в области здорового питания населения: Коллективная монография / ФГБОУ ВПО «СПбГТЭУ» ; под общ. ред. Н. В. Панковой. – СПб.: Изд-во «ЛЕМА», 2012. – 370 с.

2. Панченко, С. Л. Исследование процесса концентрирования творожной сыворотки методом вымораживания: дисс. канд. тех. наук: 05.18.12 / Панченко Сергей Леонидович. – Воронеж, 2010. – 187 с.

3. Антипова Л. В. Некоторые аспекты переработки пищевой крови убойных животных / Л. В. Антипова, А. С. Пешков, А. Е. Куцева // Мясная индустрия. – № 11. – 2008. – С. 28-31.

4. Перкель, Т. П. Физико-химические и биохимические основы производства мяса и мясных продуктов: Учебное пособие / Т. П. Перкель ; Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. – Кемерово, 2004. – 100 с.

5. Овсянников, В. Ю. Исследование процесса вымораживания влаги из экстрактов эндокринного и специального сырья: дисс. канд. тех. наук: 05. 18. 12 / Овсянников Виталий Юрьевич. – Воронеж, 2003. – 214 с.

6. Шамаров, М. В. Низкотемпературное концентрирование / М. В. Шамаров, М. И. Лугинин // Пищевая индустрия. – 2011. – № 4. – С. 65-66.

7. Шульга, Н. Н. Криоконцентрирование сыворотки крови / Н. Н. Шульга // Доклады Российской академии сельскохозяйственных наук. – 2009. – № 5. – С. 47-48.

8. Судаков, Н. С. Переработка и использование крови убойных животных / Н. С. Судаков. – М.: Агропромиздат, 1990. – 80 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Какимов М.М., Искаков Б.М., Тохтарова С.М., Балтабек М. Сойылған жануарлардың қанын өңдеуде сұйық біртекті емес жүйелерді бөлу процесін қарқындату. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2022;(1(5)):39-42.

For citation:


Kakimov M., Iskakov B., Tokhtarova S., Baltabek M. Intensification of the process of separation of liquid heterogeneous system in the processing of blood of slaughtered animals. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2022;(1(5)):39-42. (In Kazakh)

Қараулар: 169


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X