Preview

Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences

Advanced search

Intensification of the process of separation of liquid heterogeneous system in the processing of blood of slaughtered animals

Abstract

   The article describes the application in meat production of the cryoconcentration method used in food production to intensiаfication of the process of separation of liquid heterogeneous system in the processing of blood of slaughtered animals, i. e. the method of processing biological components of hemoglobin in the blood by low temperatures. Due to the lack of effective technologies for deep blood processing in our country, only 3 % of the blood of animals slaughtered at meat processing enterprises is processed and used only in the production of blood sausages and animal feed.The remaining part is poured into the sewer as production waste. This is not only economically inefficient, but also harmful to the environment. After all, blood is a favorable environment for the development of pathogenic microflora. To solve this problem, the cryoconcentration method was considered. This method processes the blood as a whole , that is, the protein contained in the blood at a lower temperature, without compromising its physical and chemical properties. According to this method, a technological scheme was proposed based on the intensification of heterogeneous systems, i. e. the process of separating hemoglobin.

About the Authors

M. Kakimov

Kazakhstan


B. Iskakov

Kazakhstan


S. Tokhtarova

Kazakhstan


M. Baltabek

Kazakhstan


References

1. Качество и безопасность продукции в рамках гармонизации государственной политики в области здорового питания населения: Коллективная монография / ФГБОУ ВПО «СПбГТЭУ» ; под общ. ред. Н. В. Панковой. – СПб.: Изд-во «ЛЕМА», 2012. – 370 с.

2. Панченко, С. Л. Исследование процесса концентрирования творожной сыворотки методом вымораживания: дисс. канд. тех. наук: 05.18.12 / Панченко Сергей Леонидович. – Воронеж, 2010. – 187 с.

3. Антипова Л. В. Некоторые аспекты переработки пищевой крови убойных животных / Л. В. Антипова, А. С. Пешков, А. Е. Куцева // Мясная индустрия. – № 11. – 2008. – С. 28-31.

4. Перкель, Т. П. Физико-химические и биохимические основы производства мяса и мясных продуктов: Учебное пособие / Т. П. Перкель ; Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. – Кемерово, 2004. – 100 с.

5. Овсянников, В. Ю. Исследование процесса вымораживания влаги из экстрактов эндокринного и специального сырья: дисс. канд. тех. наук: 05. 18. 12 / Овсянников Виталий Юрьевич. – Воронеж, 2003. – 214 с.

6. Шамаров, М. В. Низкотемпературное концентрирование / М. В. Шамаров, М. И. Лугинин // Пищевая индустрия. – 2011. – № 4. – С. 65-66.

7. Шульга, Н. Н. Криоконцентрирование сыворотки крови / Н. Н. Шульга // Доклады Российской академии сельскохозяйственных наук. – 2009. – № 5. – С. 47-48.

8. Судаков, Н. С. Переработка и использование крови убойных животных / Н. С. Судаков. – М.: Агропромиздат, 1990. – 80 с.


Review

For citations:


Kakimov M., Iskakov B., Tokhtarova S., Baltabek M. Intensification of the process of separation of liquid heterogeneous system in the processing of blood of slaughtered animals. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2022;(1(5)):39-42. (In Kazakh)

Views: 170


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X