Preview

Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences

Advanced search

IMPROVING PROTEIN SHAKES WITH NATURAL ADDITIVES

Abstract

The article is devoted to the study of whey protein for protein shakes and improving the recipe. Based on the analysis, as well as the involvement of scientific and technical literature, it is established that the problem of high-quality sports nutrition is very relevant. The author offers options for using natural additives. Considerable attention is paid to the useful properties of such raw materials. The main task was to evaluate the benefits and beneficial effects of pumpkin seeds, Chia seeds, and grape seeds as natural additives for protein shakes. In addition, attention is paid to the Kazakhstan sports nutrition market, and what place it occupies in the world. In conclusion, conclusions were made based on the studied data. This view will be of interest to specialists in the field of production of functional and sports products.

About the Authors

B. Asenova
Университет имени Шакарима города Семей
Kazakhstan


A. Drugova
Университет имени Шакарима города Семей
Kazakhstan


E. Okuskhanova
Университет имени Шакарима города Семей
Kazakhstan


F. Smolnikova
Университет имени Шакарима города Семей
Kazakhstan


References

1. Васильева А.Г., Круглова И.А. Химический состав и потенциальная биологическая ценность семян тыквы различных сортов // Известия вузов. Пищевая технология. – 2007. –Т.6. № 5 – С. 30-33.

2. Егорова С.В., Кулаков В.Г., Утюшева Е.М., Ростегаев Р.С. Семена чиа – инновационный продукт в функциональном и специализированном питании // Пищевая промышленность. – 2018. – № 3. – С. 26-27.

3. Еделев Д.А., Доронин А.Ф., Бакуменко О.Е. Сывороточный напиток для спортивного питания // Пищевая промышленность. – 2011. – № 3 – С. 46-48.

4. Икласова А.Ш., Сакипова З.Б., Бекболатова Э.Н., Зауренбекова Д.Б. Анализ казахстанского рынка специализированных пищевых продуктов с содержанием пектина // Вестник КазНМУ. – 2019. – № 1. С. 469-472.

5. Кароматов И.Д., Абдувохидов А.Т. Лечебные свойства косточек винограда и виноградного масла (обзор литературы) // Биология и интегративная медицина. – 2018. – № 1. – С. 49-86.

6. Коляда А.В. Актуальные направления и перспективы развития спортивных напитков на современном этапе спортивной деятельности // Известия вузов. Прикладная химия и биотехнология. – 2014. – Т.6. № 1. – С. 79-81.

7. Что такое сывороточный изолят и как его принимать для похудения [Электрон. ресурс] – 2018. URL: https://sportpitt.ru/chto-takoe-syvorotochnyj-izolyat-i-kak-ego-prinimat-dlya-pohudeniya/ (дата обращения: 15.05.2020).


Review

For citations:


Asenova B., Drugova A., Okuskhanova E., Smolnikova F. IMPROVING PROTEIN SHAKES WITH NATURAL ADDITIVES. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):111-115. (In Russ.)

Views: 152


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X