Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ҰЛТТЫҚ СҮТ ӨНІМІ – ҚҰРТ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Сүт өнімдері адамдар күн сайын тұтынатын өнімдер санатына жатады. Ұлттық сүт өнімдерін өндіру технологиясы Қазақстан нарығында өзекті болып табылады. Қазақстан Республикасы халқын тамақтандыру саласындағы мемлекеттік саясат тұжырымдамасын ескере отырып, ғалымдардың зерттеулері жоғары құнды азық-түлік өнімдерін жасауға, аса жоғары тағамдық қасиеттері бар, мамандандырылған және функционалдық мақсаттағы құрт ассортиментін кеңейтуге бағытталған.

Құрт-қазақтың ұлттық сүт өніміне жатады. Орталық Азияның аудандарында оған әртүрлі атаулар беріледі-бұл құрт, қырғыз тілінде курут, татар тілінде корт, түрікмен тілінде бұл gurt, өзбек тілінде – qurt. Бұл өнім түркі, сонымен қатар моңғолдардың ұлттық өніміне жатады, ол ашытылған сүт өнімі, сонымен қатар құрғақ жас ірімшік. Құртты Орталық Азиядағы көшпелі халықтар ойлап тапқан. Ол сиыр, қой немесе ешкі сүтінен таза сүт қышқылды стрептококк дақылдарымен ашытып, содан кейін сарысуды бөліп, кептіру арқылы жасалады.

Құрттың жиырмадан астам түрі бар, бірақ оның бірнешеуі, әсіресе танымал түрлері: буланған, сығылған, балғын, ыстық. Олардың өндірісте өзгерген құрамы белсенді дамып келеді. Шикізаттың, технологияның, рецептураның жаңа түрлері күннен күнге игерілуде.

Авторлар туралы

Ш. К. Жакупбекова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан


Ж. Қалибекқызы
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан


Ш. Т. Кырыкбаева
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан


А. Х. Бейсембаева
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Гаврилова Н.Б. Щетинин М.П., Гречук Е.Ю. Технология цельномолочных продуктов. Барнаул-Омск: Изд-во АГТУ, 2003. – 249 с.

2. Еϲиркеп Г.Е., Кοжабеρгинοва Ϲ.М. Казахские нациοнальные блюда. – Астана: Фοлиант, 2006. – 138 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Жакупбекова Ш.К., Қалибекқызы Ж., Кырыкбаева Ш.Т., Бейсембаева А.Х. ҰЛТТЫҚ СҮТ ӨНІМІ – ҚҰРТ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2021;(4(4)):41-43.

For citation:


Zhakupbekova Sh., Kalibekkyzy Zh., Kyrykbaeva Sh., Beisembayeva A. NATIONAL DAIRY PRODUCT – KURT. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(4(4)):41-43. (In Kazakh)

Қараулар: 1495


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X