БИОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛСЕНДІ ҚОСПА
Аңдатпа
Атауынан көрініп тұрғандай, мақалада биологиялық белсенді қоспалар сипатталған. Сондай-ақ биологиялық белсенді қоспалардың негізгі түрлерін сипаттайды. Азық-түлікке биологиялық белсенді қоспалар (ББҚ), егер оларды жаһандық аспектіде қарастыратын болсақ, өсімдіктердің, жануарлардан алынатын объектілердің және минералды шикізаттың барлық дәуірдегі халықтардың мол тәжірибесімен жинақталған емдік қасиеттері туралы білім.
Биологиялық белсенді қоспаларды тағамға жаппай енгізу халықты барынша тапшы заттармен қамтамасыз ету мәселесін шешуге мүмкіндік береді, қолайсыз экологиялық жағдайларда адам ағзасының қарсылығын арттыруға көмектесетін қоректік заттар, науқастардың өмір сүру сапасын жақсарту, ең жиі кездесетін ауруларды азайтады, соның салдарынан ұлт денсаулығын айтарлықтай жақсартады жалпы. Биологиялық белсенді заттардың ең көп мөлшері мынада кездеседі балғын тағамда және дәрілік өсімдіктерде. Тағамдық өсімдіктер – көкөністер, жемістер, дәмдеуіштер және т.б. – оларды аз мөлшерде қамтиды дәрілік өсімдіктерге қарағанда.
Әдебиет тізімі
1. Илларионова, Е.А. Общая характеристика биологически активных и пищевых добавок: учебное пособие / Е.А. Илларионова, И.П. Сыроватский; ГБОУ ВПО ИГМУ Минздрава России, Кафедра фармацевтической и токсикологической химии. – Иркутск: ИГМУ, 2014. – С 12-15.
2. Пищевые и биологически активные добавки: учебное пособие / Л.А. Маюрникова, М.С. Куракин, Кемеровский технологический институт пищевой промышленности. – Кемерово, 2006. – 124 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Каирова Д.Е. БИОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛСЕНДІ ҚОСПА. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2021;(4(4)):26-28.
For citation:
Kairova D. BIOLOGICALLY ACTIVE ADDITIVES. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(4(4)):26-28. (In Russ.)