Functional drinks
Abstract
Recently, more and more new-generation food products have appeared on the domestic consumer market, most often referred to as functional in foreign practice. Unlike traditional products, such products are characterized not only by nutritional value, but also by a positive physiological effect on the human body. One of the main principles of enrichment is the choice of the food system to be enriched. With the growing popularity of a healthy lifestyle, which has recently been gaining momentum, the production of juices, nectars and juice drinks for functional purposes is relevant. In this regard, the aim of the work was to study the possibility of using natural structure-forming agents pectin and carrageenan in the preparation of functional drinks. The practical significance of the work lies in the development of functional fruit and vegetable drinks with excellent consumer properties for their introduction into the menu of catering enterprises of the city and the region.
About the Author
M. KsenzRussian Federation
References
1. Жукова Л. П. Функционально-технологические добавки в производстве пищевых продуктов / Л. П. Жуков, З. П. Подкопаева // Хранение и переработка сельхоз сырья. – 1998. – № 7. – С. 41-43.
2. Кочеткова А. А. Функциональные продукты в концепции здорового питания/ А. А. Кочеткова // Пищевая пром-сть. – 1999. – № 3. – С. 4-5.
3. Биологически активная добавка к пище, обладающая гипогликемическими свойствами: патент 2429720 Российская Федерация: МПК A23L1/30 / Е. П. Корнена [и др.]; заявитель и патентообладатель Кубанский государственный технологический университет. – № 2010114466/13; заявлен 12. 04. 2010; опубликован 27. 09. 2011, Бюллетень № 27. – 4 с.
4. Биологически активная добавка к пище, обладающая эргогеническими свойствами: патент 2429721 Российская Федерация: МПК: A23L1/30 / Е. П. Корнена [и др.] ; заявитель и патентообладатель Кубанский государственный технологический университет. – № 2010114469/13; заявлен 12. 04. 2010; опубликован 27. 09. 2011, Бюллетень № 27. – 4 с.
5. Биологически активная добавка к пище, обладающая геропрофилактическими свойствами: пат. 2429724 Рос. Федерация: МПК: A23L1/30 / Е. П. Корнена [и др.] ; заявитель и патентообладатель Кубанский государственный технологический университет. – № 2010114472/13; заявл. 12. 04. 2010; опубл. 27. 09. 2011, Бюл. № 27. – 4 с.
6. Биологически активная добавка к пище, обладающая гипотензивными свойствами: пат. 2438356 Рос. Федерация: МПК: A23L1/30 / Е. П. Корнена [и др.] ; заявитель и патентообладатель Кубанский государственный технологический университет. – № 2010114467/13; заявл. 12. 04. 2010; опубл. 10. 01. 2012, Бюл. № 1. – 4 с.
7. Биологически активная добавка к пище, обладающая гиполипидемическими свойствами: пат. 2360449 Россиская Федерация: МПК: A23L1/30; A23L1/212 / В. И. Мартовщук [и др.] ; заявитель и патентообладатель Кубанский государственный технологический университет. – № 2007144772/13; заявлен 03. 12. 2007; опубликован 10. 07. 2009, Бюллетень № 19. – 4 с.
8. Биологически активная добавка к пище, обладающая гипохолестеринемическими свойствами: пат. 2360450 Российская Федерация: МПК: A23L1/30; A23L1/212 / В. И. Мартовщук [и др.] ; заявитель и патентообладатель Кубанский государственный технологический университет. – № 2007144772/13; заявлен 03. 12. 2007; опубликован 10. 07. 2009, Бюллетень № 19. – 4 с.
9. Пищевой функциональный продукт, обладающий эргогеническими свойствами: пат. 2438357 Рос. Федерация: МПК: A23L1/30; A23D9/00; A23L1/10 / Е. П. Корнена [и др.] ; заявитель и патентообладатель Кубанский государственный технологический университет. – № 2010142134/13; заявл. 13. 10. 2010; опубл. 10. 01. 2012, Бюл. № 1. – 5 с.
Review
For citations:
Ksenz M. Functional drinks. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(2(2)):62-65. (In Russ.)