Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

СҰЛЫ ҰНТАҒЫН ӨНДІРУ ӘДІСТЕРІНЕ ТАҢДАУ ЖАСАУ

Толық мәтін:

Аннотация

Бұл мақалада сұлы дәндерінің химиялық құрамына және қасиеттеріне сипаттама берілген. Сұлыдын қауызындағы клетчатка дене пішіні үшін жеңіл сіңірілетін қасиетке ие болып табылады. Сұлы қауыздары сіңіргіш қасиеттерге ие және ағзада холестерин деңгейін реттейді, диабет кезінде қанда қанттың құрамын қалыпты ұстайды, тоқ ішектегі қатерлі ісікке қарсы тиімді алдын – алу құралы болып табылады. Сұлы ұнтағының құрамын клетчатка, дәрумендер және калий, кальций, мырыш, мыс, темір, фосфор, магний және т.б. микроэлементтері құрайды.

Сұлы ұнтағын өндіру әдістеріне таңдау жасалғаны көрсетілген. Сұлы ұнтағын өндіру үшін үш әдісі қарастырылды. Соның ішінде органолептикалық және физика – химиялық көрсеткіштері бойынша жоғары деңгей көрсеткен бір әдіс таңдалды. Бұл әдіс бойынша сұлы ұнтағын өндіруде органолептикалық көрсеткіштері талапқа сай болып келді, физика – химиялық көрсеткіштері берілген талаптан жоғары көрсеткіштер көрсетті, яғни көмірсулар, ақуыздар, тағамдық талшықтар, органикалық заттар жоғарлады, ал құрамындағы майлар төмендеді.

Авторлар туралы

А. Д. Алин
НАО «Университет имени Шакарима города Семей»
Қазақстан


Д. М. Жумагулова
НАО «Университет имени Шакарима города Семей»
Қазақстан


Г. О. Мирашева
НАО «Университет имени Шакарима города Семей»
Қазақстан


Г. Ш. Бейсембаева
НАО «Университет имени Шакарима города Семей»
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Зенкова, А.Н. Овсяная крупа и хлопья – продукты повышенной пищевой ценности / А.Н. Зенкова, И.А. Панкратьева, О.В. Политуха – 2012. – № 11. – С.60-62.

2. Казаков, Е.Д. Биохимия зерна и продуктов его переработки / Е.Д. Казаков, В.Л. Кретович. – М.: Колос, 2010. – 319 с.

3. Федотов, Е.А. Разработка технологии переработки нестандартного зерна овса и оценка качества продуктов его переработки: дис… канд. тех. наук / Евгений Анатольевич Федотов. – Кемерово, 2009. – 193 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Алин А.Д., Жумагулова Д.М., Мирашева Г.О., Бейсембаева Г.Ш. СҰЛЫ ҰНТАҒЫН ӨНДІРУ ӘДІСТЕРІНЕ ТАҢДАУ ЖАСАУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2021;(1(1)):30-33.

For citation:


Alin A., Zhumagulova D., Mirasheva G., Beysembaeva G. SELECTION OF PRODUCTION METHODS OF OAT POWDER. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(1(1)):30-33. (In Kazakh)

Қараулар: 141


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X