Зығыр майының шығымын арттыру мақсатында пресс-жабдығының құрылмасын жетілдіру
Аннотация
Мақалада зығыр майының шығымын арттыру мақсатында престеу және ұсақтау пpoцecтерін зepттeуде өcімдік мaйы өндipiciнe apнaлғaн май пpecінің құрылмасы сипатталған. Зығыр майы өте пайдалы, өйткені ол омега-3 полиқанықпаған май қышқылдарына жататын жүрек үшін маңызды альфа-линолен қышқылының ең бай көзі болып табылады. Холестеринді азайтып, жүрек аурулары үшін профилактикалық болып табылады, жоғары қан қысымын төмендетеді, сонымен қатар йодтың сіңімділігін арттырады. Оны салаттарда, жеңіл тағамдарда, жармаларда, нан мен басқа да қамыр өнімдерін пісіру кезінде қолдануға болады. Бұл мақалада зығыр майының шығымын арттыру мақсатында май прессін ғылыми зерттеу орталықтарында, тамақ өнеркәсібінің шағын және орта кәсіпорындарында өсімдік шикізатын өндіру процесінде қолдану мүмкіндігі негізделген.
Авторлар туралы
Ж. А. СергибаеваҚазақстан
Семей
Ж. Х. Тохтаров
Қазақстан
Семей
Г. Б. Абдилова
Қазақстан
Семей
А. Е. Даниярова
Қазақстан
Семей
Әдебиет тізімі
1. Касенов А. Л. Интенсификация процесса отделения растительного масла на шнековом прессе / А. Л. Касенов [и др.] // Материалы Международной научно-практической конференции «Технология и продукты здорового питания». – Саратов: Саратовский государственный аграрный университет имени Н. И. Вавилова, 2007. – С. 61-62.
2. Какимов М. М. Математическое моделирование процесса отделения жидкой фракции от твердой фазы при прессовании / М. М. Касимов [и др.] // Сборник статей III Международной научно-практической конференции «Аграрная наука – сельскому хозяйству» – Барнаул: Алтайский государственный аграрный университет, 2008. – С. 179-181.
3. Смолий Г. И. Электростатическое прессование тонкостенных втулок из порошковых материалов / Г. И. Смолий [Электрон. ресурс]. – 1998. – URL: http://sigla.rsl.ru/ (өтініш беру күні: 17. 05. 2022 ж).
4. Брагинский В. А. Прессование / В. А. Брагинский [Электрон. ресурс]. – 1973. – URL: http://sigla.rsl.ru/ (өтініш беру күні: 17. 05. 2022 ж).
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Сергибаева Ж.А., Тохтаров Ж.Х., Абдилова Г.Б., Даниярова А.Е. Зығыр майының шығымын арттыру мақсатында пресс-жабдығының құрылмасын жетілдіру. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2021;(2(2)):21-25.
For citation:
Sergibaeva Zh., Tokhtarov Zh., Abdilova G., Daniyarova A. Improving the design of press equipment in order to increase the yield of linseed oil. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(2(2)):21-25. (In Kazakh)