Әр түрлі полимерлердің капсулаларын қалыптастыру
Аннотация
Бұл мақалада капсула материалы үшін полимерді капсулалау және таңдауға арналған. Микрокапсула – бұл капсулаланған заттарды қорғау процесі. Капсулаланған заттың айналасында қабырға пайда болады, оның құрамының қасиеттері капсулаланған материалды қорғау үшін орнатылады. Капсулалау процесінде көптеген технологиялар бар, бұл капсулаларды алу үшін экструзия, бүріккіш кептіру, бүрку, матрицаға қосу, гельді капсулалау, қайнаған қабаттағы капсулалар, бұл экспериментте капсулалар тамшылау әдісімен алынады. Таңдалған капсулаланған материалды негіздеу үшін пектиннің 1 %, 2 %, 3 % концентрациясындағы капсула түзілу мүмкіндігін анықтау бойынша эксперименттік зерттеулер жүргізілді, концентрациядағы алгинат 1 %, 2 %, 3 %. Бұл кезеңдегі эксперименттің негізгі міндеті капсулаларды мүмкіндігінше сфералық етіп алу болды, себебі капсулалардың дұрыс формасы тиімді нәтижеге әкеледі. 1, 2-суретте пектин мен алгинаттың әртүрлі концентрацияларынан алынған капсулалар көрсетілген. Суреттер Microscope XS-2100 микроскопында 4/0,1 Х үлкейту кезінде алынған.
Авторлар туралы
А. А. МайоровРесей
А. К. Какимов
Қазақстан
А. М. Муратбаев
Қазақстан
М. М. Ташыбаева
Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Champagne C. P., Kailasapathy K. Encapsulation of probiotics / In: Delivery and Controlled Release of Bioactives in Foods and Nutraceuticals.Woodhead publishing Ltd. – Cambridge: UK, 2008. – Р. 344-369.
2. Chen, M. J., Chen, K. N. Applications of probiotic encapsulation in dairy products / In: Encapsulation and Controlled Release Technologies in Food Systems. – USA:Wiley-Blackwell, 2007 – Р. 83-107.
3. Солодовник В. Д., Микрокапсулирование / В. Д. Солодовник. – М.: Химия, 1980 – 216 с.
4. Gibbs B. F., Kermasha S., Alli, I. & Mulligan, C. N. Encapsulation in the food industry: a review // Int J Food Sci Nutr. – 1999. – № 50. – P. 21-24.
5. Zuidam N. J. & Heinrich J. Encapsulation of aroma // In. Encapsulation Technologies for Food Active Ingredients and Food Processing. – Dordrecht, The Netherlands: Springer, 2009. – 1: P. 127-160.
6. Harlan S. Hall. Encapsulated Food Ingredients, Encapsulated Food Ingredients // Symposium IFT Meeting Philadelphia, 1977.
7. Kakimov A., Mayorov A., Ibragimov N., Zhumadilova G., Muratbayev A., Jumazhanova M., Soltanbekov Z., Yessimbekov Z. (2019) Design of equipment for probiotics encapsulation. International Journal of Innovative Technology and Exploring Engineering 8 (4): 468-471.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Майоров А.А., Какимов А.К., Муратбаев А.М., Ташыбаева М.М. Әр түрлі полимерлердің капсулаларын қалыптастыру. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2021;(2(2)):14-17.
For citation:
Maiorov A., Kakimov A., Muratbayev A., Tashybaeva M. Formation of capsules with different types of polymers. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2021;(2(2)):14-17.