Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ДӘСТҮРЛІ ЖӘНЕ АЦИДОФИЛЬДІ ҰЙЫТҚЫЛАРДЫ ҚОЛДАНА ОТЫРЫП СҮТҚЫШҚЫЛДЫ СУСЫН ДАЙЫНДАУ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ЖЕТІЛДІРУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-24

Толық мәтін:

Аңдатпа

Қазіргі кезде адамдардың өмір сүру салтының өзгеруі және қоршаған ортаның ағзаға әсеріне байланысты тамақтану рационына деген талаптар да өзгеріп отыр. Осы мақсатта аралас сүт өнімдерін қолдану негізінде сүтқышқылды өнімдердің ассортиментін кеңейту, сапалы өнімдерді әзірлеу тағам индустриясының дамуының маңызды бағыты болып табылады. Ұсынылып отырған мақалада бие сүті мен сиыр сүтінің әртүрлі қатынастарының негізінде сүтқышқылды сусын дайындауға арналған. Зерттеу жүргізу барысында бие сүті мен сиыр сүтінің және әртүрлі ұйытқының (дәстүрлі және ацидофильді) ферментация процесіне, өнімнің физика-химиялық, микробиологиялық және органолептикалық көрсеткіштеріне әсері анықталды. Тәжірибе жүргізу нәтижесінде әртүрлі жануар сүтінен сүтқышқылды сусындар (бие сүті-100%, сиыр сүті-100%, сондай-ақ олардың 70:30, 50:50, 30:70 қатынастарында) дайындалып, нәтижелері талданды. Жүргізілген зерттеулер нәтижелері бойынша, бие және сиыр сүті 50% қатынасында қосылған және ацидофильді ұйытқымен дайындалған қышқыл сүт өнімі органолептикалық, микробиологиялық және физика-химиялық көрсеткіштер бойынша үздік нәтиже көрсетті. Сонымен қатар аралас сүттен әзірленген сүтқышқылды сусынның қауіпсіздігі мен тағамдық құндылығы жоғары, барлық көрсеткіштерінің талапқа сай екендігі дәлелденді және осы өнімді функционалды тамақтану мақсатында ұсынылатын өнім ретінде тұтынуға ұсыныс жасалды. Функционалды бағыттағы сусын ағза үшін өте пайдалы және ағзаның жұмысын реттеуге ықпал етеді.

Авторлар туралы

Б. Калемшарив
С. Сeйфуллин атындағы Қазақ агрoтeхникалық зeрттeу унивeрситeті; И. Раззаков атындағы Қырғыз мемлекеттік техникалық университеті
Қазақстан

Бегжан Калемшарив – «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының оқытушысы

010011, Қазақстан, Астана қаласы, Жeңіс даңғылы 62

720044, Қырғыз Республикасы, Бішкек қаласы 



А. Д. Ибраева
Сәкeн Сeйфуллин атындағы Қазақ агрoтeхникалық зeрттeу унивeрситeті
Қазақстан

Асемай Дәуренқызы Ибраева – 7M07201 – «Тамақ өнімдерінің технологиясы» білім бағдарламасының 2 курс
магистранты

010011, Қазақстан, Астана қаласы, Жeңіс даңғылы 62



А. К. Игенбаев
Сәкeн Сeйфуллин атындағы Қазақ агрoтeхникалық зeрттeу унивeрситeті КЕАҚ
Қазақстан

Айдын Кайырбекович Игенбаев – PhD доктор, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» ассоциированный профессор кафедры

010011, Қазақстан, Астана қаласы, Жeңіс даңғылы 62



А. К. Мустафаева
Сәкeн Сeйфуллин атындағы Қазақ агрoтeхникалық зeрттeу унивeрситeті КЕАҚ
Қазақстан

Аяулым Какеновна Мустафаева – техника ғылымдарының кандидаты, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының қауымдастырылған профессоры

010011, Қазақстан, Астана қаласы, Жeңіс даңғылы 62



Г. Б. Абдилова
«Шәкәрім университеті» КеАҚ
Қазақстан

Галия Бекеновна Абдилова – техника ғылымдарының кандидаты, қауымдастырылған профессор, тамақ инженериясы зерттеу мектебі

071412, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинка к-сі, 20 А 



Әдебиет тізімі

1. Кайшев В.Г. Состояние и перспективы развития рынка функциональных продуктов питания / В.Г. Кайшев, С.Н. Сергин // Переработка молока. – 2018. – № 2. – С. 64-67.

2. Скворцова Н.Н. Биотехнология кисломолочных продуктов / Н.Н. Скворцова, Ю.Ф. Якуба. – Москва: КолосС, 2015. – 256 с.

3. ГОСТ 31449-2013. Продукты молочные кисломолочные. Общие технические условия. – Москва: Стандартинформ, 2014. – 26 с.

4. ГОСТ 31449-2013. Межгосударственный стандарт. Молоко сырое. Технические условия. –М.: Изд-во Стандартинформ, 2013. – 8 с.

5. Рахимжанов К.К. Қазақтың ұлттық қышқылсүт өнімдерінің микрофлорасы және олардың тағамдық құндылығы / К.К. Рахимжанов, А.Б. Көшербаева, Ш.А. Абдуллаева // Известия НАН РК. Серия биологическая и медицинская. – 2018. – № 4. – С. 25-30.

6. Кон И.Я. Детское и функциональное питание: теория и практика / И.Я. Кон, М.К. Шиганова. – Москва: ДеЛи принт, 2007. – 352 с.

7. Сеитов З.С. Сүт және сүт өнімдері технологиясы. – Астана: Фолиант, 2010. – 480 б.

8. Сүлейменова Р.Ж. Бие сүтінің емдік қасиеттері мен биохимиялық құрамы / Р.Ж. Сүлейменова, А.Е. Дайырбекова // Қазақ Ұлттық Аграрлық Университетінің Хабаршысы; 2017. – № 3(37). – Б. 122-127.

9. Фомин И.А. Лабораторный практикум по технологии молока и молочных продуктов / И.А. Фомин, Ю.Г. Никифоров. – Москва: КолосС, 2012. – 416 с.

10. ГОСТ 32892-2014. Продукты молочные. Методы микробиологического анализа. – Москва: Стандартинформ, 2015. – 43 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Калемшарив Б., Ибраева А.Д., Игенбаев А.К., Мустафаева А.К., Абдилова Г.Б. ДӘСТҮРЛІ ЖӘНЕ АЦИДОФИЛЬДІ ҰЙЫТҚЫЛАРДЫ ҚОЛДАНА ОТЫРЫП СҮТҚЫШҚЫЛДЫ СУСЫН ДАЙЫНДАУ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ЖЕТІЛДІРУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(3(19)):217-224. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-24

For citation:


Kalemshariv B., Ibrayeva A., Igenbaev A., Mustafayeva A., Abdilova G. IMPROVING THE TECHNOLOGY OF PREPARING LACTIC ACID DRINKS USING TRADITIONAL AND ACIDOPHILIC STARTERS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(3(19)):217-224. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-24

Қараулар: 13


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X