СОЙЫЛҒАН ІРІ ҚАРА МАЛДЫҢ ҚАН ПЛАЗМАСЫНЫҢ КОНСИСТЕНЦИЯСЫ МЕН ҚҰРЫЛЫМДЫҚ ҚАБІЛЕТІН САЛЫСТЫРМАЛЫ БАҒАЛАУ
https://doi.org/10.53360/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-37
Аңдатпа
Мақала ет өңдеу өнеркәсібінде ақуыз көзі ретінде қан плазмасының ақуыз фракцияларын қолдану перспективаларына арналған. Мұндай өнімдерді жасау қажеттілігі ет өңдеу саласында қалыптасқан жағдайдан туындады – ет өнімдерін өндірудің жеткіліксіздігі ақуыздың жетіспеушілігі.
Қан плазмасында адам ағзасындағы ақуыздарды синтездеуге қажетті маңызды аминқышқылдарының жиынтығы бар. Жоғары ерігіштігі мен функционалдық сипаттамаларына байланысты плазма ақуыздары әртүрлі тағамдық матрицаларға оңай біріктіріліп, олардың тағамдық құндылығы мен органолептикалық қасиеттерін жақсартады.
Қан плазмасы ақуыздарының биологиялық және функционалдық құндылығы жоғары. Функционалдық гельдеу, көбіктену, эмульгерлену және ет өнімдерін тұрақтандыру сияқты қабілеттермен сипатталады.
Бұл жұмыста әр түрлі жастағы ірі қара малдың қан плазмасының консистенциясы мен құрылым қалыптастыру қабілеті зерттелді. Жас малдың, 1 жастан 3 жасқа дейінгі және 6 жастан 7 жасқа дейінгі бұқашықтардың қан плазмасының гель түзілу қабілеті және сүт қышқылды ашытқы концентрациясының ірі қара малдың қан плазмасының құрылымдалыуына әсері зерттелді.
Әрі қарай құрылымданған плазмадан алынған консистенцияны салыстырмалы бағалау жүргізілді.
Бұл жұмыстың мақсаты сойылған ірі қара малдың қан плазмасының консистенциясы мен құрылымдық қабілетін салыстырмалы бағалау болып табылады.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
А. М. ШуленоваҚазақстан
Асем Манарбековна Шуленова – техника ғылымдарының магистрі, «Тамақ және қайта өндеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының докторанты
010011, Қазақстан Республикасы, Астана қаласы, Жеңіс даңғылы, 62
А. Л. Касенов
Қазақстан
Амиржан Леонидович Касенов – техника ғылымдарының докторы, «Тамақ және қайта өңдеу
өндірістерінің технологиясы» кафедрасының профессоры
010011, Қазақстан Республикасы, Астана қаласы, Жеңіс даңғылы, 62
М. М. Какимов
Қазақстан
Мухтарбек Муканович Какимов – техника ғылымдарының кандидаты, профессор, «Тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» кафедрасының меңгерушісі
010011, Қазақстан Республикасы, Астана қаласы, Жеңіс даңғылы, 62
М. Т. Мурсалыкова
Қазақстан
Майгуль Тауржановна Мурсалыкова – PhD докторы
071410, Қазақстан Республикасы, Семей қаласы, Глинки, 20А
С. Н. Туменов
Қазақстан
Серик Ниязбекович Туменов – техника ғылымдарының докторы
010000, Қазақстан Республикасы, Астана қаласы, Байқоңыр ауданы, Әл-Фараби даңғылы, 47
Әдебиет тізімі
1. Современное состояние мясной промышленности в условиях технологического развития аграрного сектора Казахстана / Г.К. Сапарова и др. // Наука Красноярья. – 2021. – Том 10, № 1. – С. 82-105.
2. Основы механической обработки сырья животного и растительного происхождения и технологии производства комбинированных мясных продуктов: монография / Ж.З. Уразбаев. – Семей: Семипалатинский государственный университет имени Шакарима, – 2010. – 260 с.
3. Волощенко Л.В. Функционально-технологические свойства сухих продуктов из крови сельскохозяйственных животных / Л.В. Волощенко, Н.П. Салаткова // Современные проблемы науки и образования. – 2014. – № 4. – С. 215-215.
4. Effect of locally produced blood meal on growth performance and packed cell volume of broiler chicks / U.A. Nwogor et al // American Journal of Agriculture and Forestry. – 2015. – Т. 3, № 3. – Р. 105-108.
5. Issues related to animal blood into food products: a review paper / A. Rohman et al // Food Research. – 2021. – Т. 5, № 3. – Р. 12-21.
6. Effect of Non-Meat Proteins on Storage Characteristics and Amino Acid Composition of Pork Emulsified Sausages / S.K. Jin et al // Food Science of Animal Resources. – 2024. – Т. 44, № 5. – Р. 1069.
7. Slaughterhouse blood: an emerging source of bioactive compounds / C.S. Bah et al // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. – 2013. – Т. 12, № 3. – Р. 314-331.
8. Boxman I.L.A. Porcine blood used as ingredient in meat productions may serve as a vehicle for hepatitis E virus transmission / I.L.A. Boxman, C.C.C. Jansen, G. Hagele // International Journal of Food Microbiology. – 2017. – Т. 257. – Р. 225-231.
9. Optimising the use of proteins from rich meat co-products and non-meat alternatives: Nutritional, technological and allergenicity challenges / С. Anzani et al // Food Research International. – 2020. – Т. 137. – Р. 109575.
10. Исследование качества комплексных пищевых добавок для колбасных изделий / М.В. Федоров и др. // Управленец. – 2014. – № 1. – С. 64-67.
11. Использование крови животных в мясоперерабатывающей промышленности / А.Ф. Добрынина и др. // Современные наукоемкие технологии. – 2011. – № 1. – С. 80-80.
12. Любин, Н.А. Организация самостоятельной работы студентов / Н.А. Любин, С.Н. Хохлова, Н.Г. Симанова // В сборнике: Инновационные технологии в высшем профессиональном образовании. Материалы Научно-методической конференции профессорско-преподавательского состава академии. Редколлегия: А.В. Дозоров главный редактор ректор, М.В. Постнова, Т.В. Костина, В.А. Асмус. – Ульяновск: Ульяновская государственная сельскохозяйственная академия. – 2010. – С. 146-155.
Қосымша файлдар
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Шуленова А.М., Касенов А.Л., Какимов М.М., Мурсалыкова М.Т., Туменов С.Н. СОЙЫЛҒАН ІРІ ҚАРА МАЛДЫҢ ҚАН ПЛАЗМАСЫНЫҢ КОНСИСТЕНЦИЯСЫ МЕН ҚҰРЫЛЫМДЫҚ ҚАБІЛЕТІН САЛЫСТЫРМАЛЫ БАҒАЛАУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(3(19)):325-332. https://doi.org/10.53360/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-37
For citation:
Shulenova A., Kassenov A., Кakimov M., Mursalykova M., Tumenov S. COMPARATIVE ASSESSMENT OF CONSISTENCY AND STRUCTURE-FORMING ABILITY OF BOVINE BLOOD PLASMA. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(3(19)):325-332. (In Kazakh) https://doi.org/10.53360/10.53360/2788-7995-2025-3(19)-37
                    














            