ТАЗА ТҦҚЫМДЫ ЖҼНЕ БУДАН ҚОЗЫЛАРЫНЫҢ ЕТ ҾНІМДІЛІГІ
Аннотация
Бұл мақалада Шығыс Қазақстан облысы Абай ауданы «Қуат» шаруа қожалығында ӛсірілетін жергілікті қазақтың құйрықты қылшық жүнді саулықтарын гемпшир тұқымды қошқарларының ұрығымен ұрықтандыру жұмысының нәтижесінде алынған еркек қозыларының ет
ӛңімділігі кӛрсетілген.
Бақылау тобы тӛлдерінің ұшадағы жұмсақ еттің салмағы 10,55 кг болып, оның шығымы ұша салмағының 74,3 пайызын құрады. Сүйектер салмағы 3,65 болып, шығымы 25,7 % болды. Ал тәжірибе тобы тӛлдерінің ұшада жұмсақ ет 77,5 %, сүйектер шығымы 22,5 % құрады.
Қойдың еттілік дәрежесін сипаттайтын, яғни жұмсақ етпен сүйектер қатынасымен анықталатын еттілік коэффициенті қозылардың ұшасында жоғары дәрежеде (2,9 және 3,4) болды.
Авторлар туралы
Е. М. КуанбаевҚазақстан
К. Х. Нуржанова
Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Ерохин, А. И. Разведение овец и коз / А. И. Ерохин. – Москва: ООО Издательство «Астрель», 2017. − 317 с.
2. Сабденов, Қ. Қой шаруашылығының технологиясы / Қ. Сабденов, М. Абдуллаев, Б. Қҧлатаев. – Астана, 2008. – 295 б.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Куанбаев Е.М., Нуржанова К.Х. ТАЗА ТҦҚЫМДЫ ЖҼНЕ БУДАН ҚОЗЫЛАРЫНЫҢ ЕТ ҾНІМДІЛІГІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(4(92)):290-292.
For citation:
Kuanbayev Y., Nurzhanova K. MEAT PRODUCTIVITY OF PUREBRED AND CROSSBRED RAMS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):290-292. (In Kazakh)