Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ҚОЙДЫҢ ҚҦЙРЫҚ МАЙЫНЫҢ ЕМДІК ҚАСИЕТІН АРТТЫРУ

Толық мәтін:

Аннотация

   Бұл мақалада жануарлардан алынатын табиғи май түрлерінің пайдасы және маңыздылығы қаралды. Қазіргі таңда адамзатты кӛбінесе жануарлардан алынатын табиғи май түрлерімен толық қамтамсыз ету мүмкінгі тӛмен болып табылады.

   Май қышқылдары құрамындағы холестериннің сандық кӛрсеткіштерін анықтап, олар салыстырмалы түрде қаралды. Қой майының құрамындағы холестерин мӛлшері салыстырмалы түрде сиыр және шошқа жануаларына қарағанда тӛмен екендігі кӛрсетілді. Жоғарыдағы авторлардың қойдың құйрық майының химиялық құрамы негізінде жасаған зерттеу жұмыстарының қортындыларына сәйкес, бұл май түрінің адам организіміне пайдасы жоғары екендіндігін тағы бір дәлелі ретінде қабылданды.
   Қазақстанның мемлекеттік фармакопиялық реестерінде тіркелген дәрілік Жалаңаш мия (Glycyrrhiza glabra L) ӛсімдігінің тамыр үгіндісін қосу арқылы, құйрық майдың емдік қасиетін арттыру жұмыстары жүргізілді. Қазақстанның, оның ішінде Семейдің далалы әсіресе сортаң топырақтарында ӛсетін, галофиттер топтарына кіретін халық арасында «қызыл мия» атауымен белгілі, Жалаңаш мия (Солодка голоя-Glycyrrhiza glabra L) ӛсімдігі алынды.

Авторлар туралы

Б. М. Силыбаева
Қазақ инновациялық гуманитарлық-заң университеті
Қазақстан

Семей



А. М. Рахимжанова
Қазақ инновациялық гуманитарлық-заң университеті
Қазақстан

Семей



Әдебиет тізімі

1. Абдыжалелов Б.Б. Получение глицирризоновой кислоты из сладкового корня / Б. Б. Абдыжалелов // Межународный журнал экспериментальгного образования. – Химия. – 2016. – № 5. – Ч. 1) – С. 100-104.

2. Association between serum trans-monounsaturated fatty acids and breast cancer risk in the E3N-EPIC study / V. Chajes // Am.J. Epidemiol. - 2008. – V. 167. - P. 1312-1320.

3. Белков С. Жирный вопрос / С. Белков // Популярная механика. - 2013. - № 11. - C. 17-20

4. Быков В. А. Биомедицинская концепция создания лекарственных препаратов на основе солодки / В. А. Быков, Г. Г. Запесочная // Труды НПО «Биомедицинские технологии». – Вып 3, М., 1996. – С. 31-46

5. Егоров М. В. Исследование в плане совершенствованиея стандартизации сырья и препаратов солодки / М. Е. Егоров // Аспирантские чтения. - 2004: Регинальная медицинская наука тенденция и перспективы развития. – Самара. – СамГМУ - 2004. - С. 474-475.

6. Мороз Т. Овцы. Разведение, содержание, уход / Т. Мороз. (Из серий: Подворье (АСТ)). – 2012. – С. 250

7. Ойдовсурэн Отгонтогоо, Доржбал Энхжаргал, Чойжил Отгонбаяр, Цэвээн Даваасурэн. Исследование курдючного жира монгольского барана // Сибирский медицинский журнал. - Иркутск. - 2014. - № 37. - С. 28-297

8. Пулатов А. С. Некоторые константы и содержание жирных кислот в бараньем курдючном жире / Пулатов А. С., Сарибаева Д. А, Екубжанов Е. Г. // Ежемесячный научный журнал. Издательство молодой ученый. - Казань. - 2014. - (79). - № 20. - С. 211-213

9. Резеньков О. В. Изучение влияния экстракта солодки голой на процессы адаптаций организма // Автореферат диссертации на соискание. канд. биолог наук. – 2003. - С. 120.

10. http://www.who.int/nutrition/topics/sfa-tra-public-consultanion-4may2018/en/

11. https://qamshy.kz/article/48602-qoydynh-quyryq-mayynynh-biz-bilmeytin-qanday - paydasyp-bas


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Силыбаева Б.М., Рахимжанова А.М. ҚОЙДЫҢ ҚҦЙРЫҚ МАЙЫНЫҢ ЕМДІК ҚАСИЕТІН АРТТЫРУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(4(92)):253-257.

For citation:


Silybaieva B., Rakhimzhanova A. IMPROVEMENT OF MEDICAL PROPERTIES OF SHEEP FAT TAIL. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):253-257. (In Kazakh)

Қараулар: 303


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X