Preview

Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences

Advanced search

IMPROVEMENT OF MEDICAL PROPERTIES OF SHEEP FAT TAIL

Abstract

   This article discusses the benefits and importance of natural animal fats. Nowadays,it is difficult to fully ensure the population with natural fats, mainly of animal origin. The quantities indicators of cholesterol in fatty acids were identified and compared. It has been shown that the cholesterol content in sheep fat is relatively lower than in beef and pork. According to the results of research experimented by the above-mentioned authors by the above-mentioned authors.
   Based on the chemical composition of sheep fat, this type of fat is considered another proof of its high benefits for the human body. Work has been carried out to improve the healing properties of tail fat by adding sawdust from the root of the medical plant Glycyrrhiza glabra L, registered in the state Pharmacopoeia registers of Kazakhstan.
   The naked licorice (Glacyrrhiza glabra L) has been received,known as "red licorice" among the population of Kazakhstan, including the steppes of Semipalatinsk, especially on saline soils belonging to the group of halophytes.

About the Authors

B. Silybaieva
Казахский гуманитарно­-юридический инновационный университет
Kazakhstan


A. Rakhimzhanova
Казахский гуманитарно­-юридический инновационный университет
Kazakhstan


References

1. Абдыжалелов Б.Б. Получение глицирризоновой кислоты из сладкового корня / Б. Б. Абдыжалелов // Межународный журнал экспериментальгного образования. – Химия. – 2016. – № 5. – Ч. 1) – С. 100-104.

2. Association between serum trans-monounsaturated fatty acids and breast cancer risk in the E3N-EPIC study / V. Chajes // Am.J. Epidemiol. - 2008. – V. 167. - P. 1312-1320.

3. Белков С. Жирный вопрос / С. Белков // Популярная механика. - 2013. - № 11. - C. 17-20

4. Быков В. А. Биомедицинская концепция создания лекарственных препаратов на основе солодки / В. А. Быков, Г. Г. Запесочная // Труды НПО «Биомедицинские технологии». – Вып 3, М., 1996. – С. 31-46

5. Егоров М. В. Исследование в плане совершенствованиея стандартизации сырья и препаратов солодки / М. Е. Егоров // Аспирантские чтения. - 2004: Регинальная медицинская наука тенденция и перспективы развития. – Самара. – СамГМУ - 2004. - С. 474-475.

6. Мороз Т. Овцы. Разведение, содержание, уход / Т. Мороз. (Из серий: Подворье (АСТ)). – 2012. – С. 250

7. Ойдовсурэн Отгонтогоо, Доржбал Энхжаргал, Чойжил Отгонбаяр, Цэвээн Даваасурэн. Исследование курдючного жира монгольского барана // Сибирский медицинский журнал. - Иркутск. - 2014. - № 37. - С. 28-297

8. Пулатов А. С. Некоторые константы и содержание жирных кислот в бараньем курдючном жире / Пулатов А. С., Сарибаева Д. А, Екубжанов Е. Г. // Ежемесячный научный журнал. Издательство молодой ученый. - Казань. - 2014. - (79). - № 20. - С. 211-213

9. Резеньков О. В. Изучение влияния экстракта солодки голой на процессы адаптаций организма // Автореферат диссертации на соискание. канд. биолог наук. – 2003. - С. 120.

10. http://www.who.int/nutrition/topics/sfa-tra-public-consultanion-4may2018/en/

11. https://qamshy.kz/article/48602-qoydynh-quyryq-mayynynh-biz-bilmeytin-qanday - paydasyp-bas


Review

For citations:


Silybaieva B., Rakhimzhanova A. IMPROVEMENT OF MEDICAL PROPERTIES OF SHEEP FAT TAIL. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):253-257. (In Kazakh)

Views: 304


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X