ЖАЗҒЫ ЖҼНЕ ҚЫСҚЫ БИЕ СҤТІН МҦЗДАТЫП САҚТАУ КЕЗІНДЕГІ БИОХИМИЯЛЫҚ ҚҦРАМЫНЫҢ ҾЗГЕРУ ДИНАМИКАСЫ
Аннотация
Мақалада сақтау процесінің қышқылдықтың шамалы жоғарылауы, құрғақ заттың, қанттың жоғарылауы, С дәрумені мӛлшерінің тӛмендеуі байқалатын жаздық бие сүтінің сапасына әсерін зерттеу нәтижелері талқыланады. Автордың пікірінше, мұздатылған сүттен ӛнімдер ӛндіру ұсынылады, ӛйткені сақтау кезінде ақуыз, фосфор, кальций, С дәрумені жоғары деңгейде қалады.Зерттеудің ӛзектілігі бие сүтін балалар, диеталық және емдік-профилактикалық тағамдарда қолдану перспективаларымен және ӛнімнің май компонентінің тотығу дәрежесін бағалау арқылы оны қолданудың оңтайлы мерзімдерін анықтаумен байланысты. Зерттеу мақсаты липидтердің асқын тотығуының соңғы, бастапқы және аралық ӛнімдерінің деңгейін, сондай-ақ 0 айдан 14 айға дейінгі сүт сақтау динамикасындағы асқын санын анықтау арқылы мүздатылған бие сүтін сақтаудың мүмкін болатын ең ұзақ мерзімдерін зерттеу. Жұмыста органолептикалық және физика-химиялық зерттеу әдістері, сонымен қатар пероксид санын, липидтердің пероксид тотығуының бастапқы, екінші және соңғы ӛнімдерінің деңгейін бағалау әдістері қолданылды. Жаз айларында мұздатылған бие сүтін ӛндіру технологиясының жоғары тиімділігі мыналардан тұрады: қажет болған жағдайда жылдың кез келген уақытында жоғары сапалы қымыз ӛндіру үшін жағдайлар жасалады; жазда мүздатылған бие сүті және одан қоректік заттарға, оның ішінде ақуыздарға, майларға, фосфорға, кальцийге, "С" дәруменіне бай қымыз қысқы саууға және одан дайындалған қымызға қарағанда бай болады.
Авторлар туралы
О. А. АлшынбаевҚазақстан
Шымкент
А. Т. Мусабеков
Қазақстан
Шымкент
Н. И. Полатова
Қазақстан
Шымкент
Әдебиет тізімі
1. Павлова А. И. Якут тҧқымындағы биелердің сҥт ҿнімділігі жҽне шетелдік бие сҥтін ҿндіру технологиясы: реферат. дис. ... канд. с.-х. наук. − Якутск: ГНУ Яниисх Россельхозака – демии, 2004. – 16 б.
2. Пат. №2272415. Бие сҥтін суықпен консервілеу тҽсілі: 2006 жылғы 27 наурызда Ресей Федерациясының ҿнертабыстарының мемлекеттік тізілімінде тіркелген.
3. Пат. № 2503241. "Байан" қымызын дайындау тҽсілі: Ресей Федерациясының 10 янв ҿнертабыстарының мемлекеттік тізілімінде тіркелген. 2014 ж.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Алшынбаев О.А., Мусабеков А.Т., Полатова Н.И. ЖАЗҒЫ ЖҼНЕ ҚЫСҚЫ БИЕ СҤТІН МҦЗДАТЫП САҚТАУ КЕЗІНДЕГІ БИОХИМИЯЛЫҚ ҚҦРАМЫНЫҢ ҾЗГЕРУ ДИНАМИКАСЫ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(4(92)):245-247.
For citation:
Alshynbayev O., Mussabekov A., Polatova N. THE CHANGE DYNAMICS OF THE BIOCHEMICAL COMPOSITION OF FROZEN SUMMER AND WINTER MARE’SMILK AT ITS STORAGE. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):245-247. (In Kazakh)