Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

КЕДЕН ОДАҒЫНЫҢ ТЕХНИКАЛЫҚ РЕГЛАМЕНТІ 021/2011 ТАЛАПТАРЫНА СӘЙКЕС ЕТТЕН ЖАСАЛҒАН ШАБЫЛҒАН ЖАРТЫЛАЙ ФАБРИКАТТАР ТЕХНОЛОГИЯСЫН ӘЗІРЛЕУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-21

Толық мәтін:

Аңдатпа

Азық-түлік қауіпсіздігі қазіргі қоғам үшін аса маңызды мәселелердің бірі болып табылады. Соңғы 15 жыл ішінде отандық азық-түлік өнімдерінің нарықтан ығыстырылуы нәтижесінде, елімізге көптеген шетелдік өнімдер келіп жетті. Сонымен қатар, тамақ өндірісінің технологиясы, сақтау және өткізу шарттары өзгеріп, химиялық заттардың жаңа түрлері енгізілуде, олардың тағамға қосылу мөлшері де артуда.

Өнімнің қауіпсіздігін зерттеу бұл қоғам үшін өте маңызды. Зиянды заттардың 70%-ы ағзаға тамақ арқылы енеді. Қазақстанда тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін реттеуге арналған «Азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі туралы» заң бар болса да, тұтынушылар өнімнің нақты құрамы, яғни денсаулыққа қауіптілігі жөнінде көбінесе тек эмпирикалық тәсілмен, яғни өз тәжірибесі арқылы ақпарат алады.

Жаңа ет өнімдерін өндірудің негізгі принципі – өнімнің пайдалы қасиеттері мен қауіпсіздігінің ең жоғары деңгейіне жету.

Зерттеу нәтижелері бойынша, жылқы етінен жасалған ақуыз байытқыш қосылған жартылай фабрикаттың қауіпсіздік көрсеткіштері, кедендік одақтың техникалық регламентіне 021/2011 қауіпсіздік талаптарына сәйкес келетінін көрсетеді.

Авторлар туралы

Г. Т. Жуманова
https://ais.semgu.kz/
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Гульнара Токеновна Жуманова – PhD, «Тамақ технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы

071412, Семей қ., Глинки к-сі 20 А 



Б. М. Кулуштаева
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Ботакоз Манарбековна Кулуштаева – PhD, «Тамақ технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы

071412, Семей қ., Глинки к-сі 20 А 



Ф. Х. Смольникова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Фарида Харисовна Смольникова – т.ғ.к., «Тамақ технология» кафедрасының қауымдастырылған профессор

071412, Семей қ., Глинки к-сі 20 А 



А. С. Камбарова
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Арай Сагинбековна Камбарова – PhD, «Тамақ технология» кафедрасыныңқауымдастырылған профессор м.а.

071412, Семей қ., Глинки к-сі 20 А 



Ж. М. Атамбаева
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Жибек Манаповна Атамбаева – «Тамақ технологиясы» кафедрасының аға оқытушысы

071412, Семей қ., Глинки к-сі 20 А 



Әдебиет тізімі

1. Кайгородцев А.А. Экономическая и продовольственная безопасность Казахстана. Вопросы теории, методологии, практики / А.А. Кайгородцев. – Усть-Каменогорск: Медиа-Альянс, 2006. – 384 с

2. Закон Республики Казахстан. О безопасности пищевой продукции: принят 21 июля 2007 года, №301 // https://adilet.zan.kz/rus/docs. 15.07.2020.

3. Обеспечение пищевой безопасности Республики Казахстан / Г.Т. Жуманова и др. // Вестник АТУ. – 2019. – № 2. – С. 127.

4. The effect of technological parameters on functional, technological and physicochemical indicators of horse meat minces with added chicken combs / G. Zhumanova et al // Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. – 2022. – Vol. 16. – P. 545-555.

5. Использование белкового компонента для производства мясных продуктов / Г.Т. Жуманова и др. // Матер. междунар. науч.-практ. конф. «Актуальные проблемы производства продуктов питания: состояние и перспективы развития», посв. 75-летию Е.Т. Тулеуова. – Семей, 2017. – С. 4-6. 6. Жуманова Г.Т. Коллагенсодержащее сырье, его свойства и области применения / Г.Т. Жуманова, Б.К. Асенова // Вестник ГУ имени Шакарима г. Семей. – 2019. – № 1(85). – С. 3134.

6. Prospects of Using Poultry by-Products in the Technology of Chopped Semi-Finished Products /

7. G. Zhumanova et al // International Journal of Engineering & Technology. – 2018. – Vol. 7(3.34). – P. 495-498.

8. Жуманова Г.Т. Влияние белковых обогатителей на изменение структурно-механических свойств фарша и готовых продуктов / Г.Т. Жуманова, Б.К. Асенова, М.Б. Ребезов // Матер. 14й междунар. науч.-практ. конф. «Качество продукции технологий и образования». – Магнитогорск: Изд-во гос. техн. ун-та им. Г.И. Носова, 2019. – С. 88-89.

9. Пат. 3373 Республика Казахстан. Способ производства мясных полуфабрикатов / Асенова Б.К., Жуманова Г.Т., Ребезов М.Б. и др.; опубл. 03.03.18., Бюл №3374. – 2 с.

10. Технический регламент Таможенного союза ТР ТС 021/2011 «О безопасности пищевой продукции».– 2011. – С. 242.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Жуманова Г.Т., Кулуштаева Б.М., Смольникова Ф.Х., Камбарова А.С., Атамбаева Ж.М. КЕДЕН ОДАҒЫНЫҢ ТЕХНИКАЛЫҚ РЕГЛАМЕНТІ 021/2011 ТАЛАПТАРЫНА СӘЙКЕС ЕТТЕН ЖАСАЛҒАН ШАБЫЛҒАН ЖАРТЫЛАЙ ФАБРИКАТТАР ТЕХНОЛОГИЯСЫН ӘЗІРЛЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(1(17)):164-170. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-21

For citation:


Zhumanova G., Kulushtaeva B., Smolnikova F.Kh., Kambarova A., Atambayeva Zh. DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY FOR MINCED MEAT SEMI-FINISHED PRODUCTS IN ACCORDANCE WITH THE REQUIREMENTS OF THE TECHNICAL REGULATIONS OF THE CUSTOMS UNION 021/2011. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(1(17)):164-170. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-21

Қараулар: 75


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X