Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ЖЕМІСТЕРДІ, ШӨПТЕРДІ ЖӘНЕ КӨКӨНІСТЕРДІ КЕПТІРУ ҮШІН ҚҰРТ КЕПТІРУ ҚОНДЫРҒЫСЫН ПАЙДАЛАНУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-19

Толық мәтін:

Аннотация

Мақалада құрт өндіруге арналған әзірленген конвективті кептіру қондырғысын шөптер, көкөністер мен жемістер сияқты басқа да азық-түлік өнімдерін кептіру үшін пайдалану талқыланады. Құрт – қазақтың дәстүрлі ашытылған сүт өнімі, кептіру үшін ерекше жағдайларды талап етеді, бұл оны өндіруде маусымдық проблемаларды тудырады. Ұсынылған кептіру қондырғысы құртты жыл бойы өндіруді қамтамасыз ете отырып, бұл мәселені тиімді шешуге мүмкіндік береді. Тәжірибелер барысында оның әмбебаптығын бағалау үшін ақжелкен, аскөк, алма және тәтті бұрыш сияқты өнімдерді құрт кептіруге арналған қондырғыны пайдалану сынақтан өтті. Нәтижелер қондырғы қоректік заттар мен витаминдердің айтарлықтай мөлшерін сақтай отырып, тез және біркелкі кептіруді қамтамасыз ететінін көрсетті. Кептіруден кейінгі салмақ жоғалту 23%-дан (ақжелкен) 60%-ға (алма) дейін өзгерді, бұл өнімдегі судың құрамына байланысты. Құрылғы жоғары тиімділік пен сенімділікті көрсетті, сонымен қатар шағын және орта кәсіпорындарда өнім ассортиментін кеңейту үшін жаңа мүмкіндіктер ашады. Бұл қондырғыны пайдалану еліміздегі кептірілген тамақ және көкөніс өнеркәсібінің дамуына ықпал ете алады, оның тасымалдау мен сақтауды жеңілдету сияқты бірқатар артықшылықтары бар. Әрі қарайғы зерттеулер әр түрлі өнім түрлерін кептіру процестерін оңтайландыруға, олардың сапасын арттыруға, сондай-ақ шағын және орта бизнесте кептіру жабдықтарын пайдаланудың экономикалық тиімділігін бағалауға бағытталатын болады.

Авторлар туралы

Е. М. Ағзам
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Ерхан Мейрамұлы Ағзам – «Технологиялық жабдықтар және машина жасау» кафедрасының докторанты

071412, Семей қаласы, көш. Глинка, 20А



Р. К. Кусаинов
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Ринат Кенжеевич Кусаинов – старший преподаватель кафедры физико-математических наук и информатики

071412, Семей қаласы, көш. Глинка, 20А



А. К. Какимов
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

Айтбек Калиевич Какимов – техника ғылымдарының докторы, «Технологиялық жабдық және машина жасау» кафедрасының профессоры

071412, Семей қаласы, көш. Глинка, 20А



А. Е. Еренғалиев
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

Амангельды Еренгалиевич Еренғалиев – техника ғылымдарының кандидаты, Семей қаласының Шәкәрім атындағы университетінің «Технологиялық жабдықтар және машина жасау» кафедрасының профессоры

071412, Семей қаласы, көш. Глинка, 20А



Н. К. Ибрагимов
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті

Надир Кадырович Ибрагимов – техника ғылымдарының кандидаты, Семей қаласының Шәкәрім атындағы университетінің «Технологиялық жабдықтар және машина жасау» кафедрасының оқытушысы

071412, Семей қаласы, көш. Глинка, 20А



Әдебиет тізімі

1. Исследование пищевой безопасности национального продукта «курт», вырабатываемого на предприятиях восточно-казахстанской области / Ш.К. Жакупбекова и др. // Вестник Алматинского технологического университета. – 2022. – № 4. – С. 146-152. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-146-152.

2. Лыков А.В. Теория сушки / А.В. Лыков. – Москва,1968. – 465 с.

3. Выбор оптимального оборудования при сушке курта / Е.М. Ағзам и др. // Вестник университета Шакарима. Серия технические науки. – 2024. – № 2(14). – С. 66-73. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-9.

4. Разработка сушильной установки для производства курта / Е.М. Ағзам и др. // Вестник университета Шакарима. Серия технические науки. – 2024. – № 3(15). – С. 104-110. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-16.

5. A Review on the Effect of Drying on Antioxidant Potential of Fruits and Vegetables / S. Kamiloglu et al // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. – 2016. – № 56(sup1). – Р. 110-129. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1045969.

6. Mujumdar A.S. Handbook of Industrial Drying: Second Edition / Mujumdar A.S. // Revised and Expanded (1st ed.). – 1995. – CRC Press. https://doi.org/10.1201/9780429289774.

7. Thamkaew G. A review of drying methods for improving the quality of dried herbs / G. Thamkaew, I. Sjöholm, F.G. Galindo // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. – 2020. – № 61(11). – Р. 1763-1786. https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1765309.

8. Omolola A.O. Quality properties of fruits as affected by drying operation / A.O. Omolola, A.I.O. Jideani, P.F. Kapila // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. – 2016. – № 57(1). – Р. 95108. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.859563.

9. Modern drying techniques in fruits and vegetables to overcome postharvest losses: A review / M.U. Hasan et al // J Food Process Preserv. – 2019. – № 43. – e14280. https://doi.org/10.1111/jfpp.14280.

10. Perera C.O. Selected Quality Attributes of Dried Foods / C.O. Perera // Drying Technology. – 2005. – № 23(4). – Р. 717-730. https://doi.org/10.1081/DRT-200054180.

11. Ratti C. Hot air and freeze-drying of high-value foods: a review / C. Ratti //Journal of food engineering. – 2001. – № 49.4. – Р. 311-319.

12. Nurhaslina C.R. Review on drying methods for herbal plants / C.R. Nurhaslina, A.B. Sharlien, A.N. Mustapa // Materials Today: Proceedings. – 2022. – № 63. – Р. 122-139.

13. Установка для сушки сельскохозяйственного сырья / Г.И. Касьянов и др. // Техника и технология пищевых производств. – 2014. – № 2(33). https://cyberleninka.ru/article/n/ustanovkadlya-sushki-selskohozyaystvennogo-syrya. (дата обращения: 10.11.2024).

14. Влияние технологических параметров на процесс сушки и качественные показатели продукта / К.М. Хазимов и др. // Технические науки – от теории к практике. – 2015. – № 1(38). https://cyberleninka.ru/article/n/vliyanie-tehnologicheskih-parametrov-na-protsess-sushki-ikachestvennye-pokazateli-produkta. (дата обращения: 10.11.2024).

15. Научно-производственное предприятие Госметр [Электронный ресурс]. URL: https://gosmetr.ru/catalog/vlte-1100/ (Дата обращения 08.12.2024).

16. Humidity and temperature monitoring / А. Ibtihaj et al // International Journal of Engineering & Technology. – 2018. – № 7(4). – Р. 5174-5177. doi: 10.14419/ijet.v7i4.23225.

17. Слободяник И.П. Выбор оптимальных параметров сушки фруктов и овощей / И.П. Слободяник, Е.А. Селезнева, О.И. Голошапов // Известия вузов. Пищевая технология. – 1995. – № 3-4. https://cyberleninka.ru/article/n/vybor-optimalnyh-parametrov-sushki-fruktov-i-ovoschey. (дата обращения: 10.11.2024).

18. Humidity and temperature monitoring / А. Ibtihaj A. Et al // International Journal of Engineering & Technology. – 2018. – № 7(4). – Р. 5174-5177. https://doi:10.14419/ijet.v7i4.23225.

19. Automatic Fan Speed Control using Temperature and Humidity Sensor and Arduino / Suraj Kaushik et al // International Journal of Advance Research, Ideas and Innovations in Technology. – Volume 4, Issue 2. – Р. 453-457.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Ағзам Е.М., Кусаинов Р.К., Какимов А.К., Еренғалиев А.Е., Ибрагимов Н.К. ЖЕМІСТЕРДІ, ШӨПТЕРДІ ЖӘНЕ КӨКӨНІСТЕРДІ КЕПТІРУ ҮШІН ҚҰРТ КЕПТІРУ ҚОНДЫРҒЫСЫН ПАЙДАЛАНУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(1(17)):149-157. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-19

For citation:


Agzam E., Kussainov R., Kakimov A., Yerengaliyev A., Ibragimov N. APPLICATION OF A KURTA DRYING UNIT FOR DRYING FRUITS, GREENS AND VEGETABLES. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(1(17)):149-157. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-19

Қараулар: 41


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X