Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ҚҰРТТЫ КЕПТІРУ ПРОЦЕСІН БАҚЫЛАУ ҮШІН КЕПТІРУ АППАРАТЫНЫҢ ТЕМПЕРАТУРАСЫН ӨЛШЕУ ЖҮЙЕСІН ӘЗІРЛЕУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-12

Толық мәтін:

Аннотация

Жұмыстың мақсаты DS18B20 көмегімен температураны өлшеу жүйесін әзірлеу және Arduino Nano контроллеріне қосылудың функционалдығын сынау, құртты кептіру процесін одан әрі зерттеуге дайындау. Бұл жүйенің тоғыз датчигі бізге болашақта эксперимент жүргізуге және кептіру процесі кезінде нақты уақыт режимінде құрт ішіндегі температура туралы ақпаратты жинауға мүмкіндік береді, бұл сенсорлық блок пен курт үшін кептіру қондырғысының сенімділігін растайды. тұтас. Датчик пен контроллерді орнату сәтті болды, бұл Terminal 1.9b бағдарламасының көмегімен барлық температура сенсорларының бос жүрістерін өлшеу және бақылаудың алғашқы нәтижелерімен расталады. Датчиктердің температура диапазоны -55 °Cтан +125 °C-қа дейін есептеледі, бұл оны өнеркәсіптік жағдайлардың кең ауқымында жұмыс істеуге жарамды етеді.

Зерттеу нәтижелері құртты және басқа да тамақ өнімдерін кептіру бойынша кейінгі тәжірибелер үшін, сондай-ақ нақты уақыт режимінде азық-түлік өнімдерінің процесін бақылау үшін практикалық мәнге ие. Бұл орнату әдісін басқа тамақ жабдықтарына қолдануға болады. Олар кептіру процесін бақылау арқылы кептіру процесін оңтайландыруға көмектесе алады, бұл бақылау тиімділігі мен өнімнің сапасын арттырудың маңызды факторы болып табылады.

Авторлар туралы

Е. М. Ағзам
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Ерхан Мейрамұлы Ағзам – «Технологиялық жабдықтар және машина жасау» кафедрасының докторанты

071412, Семей қаласы, көш. Глинка, 20А



Р. К. Кусаинов
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Ринат Кенжеевич Кусаинов – старший преподаватель кафедры физико-математических наук и информатики

071412, Семей қаласы, көш. Глинка, 20А



А. К. Какимов
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Айтбек Калиевич Какимов – техника ғылымдарының докторы, «Технологиялық жабдық және машина жасау» кафедрасының профессоры

071412, Семей қаласы, көш. Глинка, 20А



А. Е. Еренғалиев
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Амангельды Еренгалиевич Еренғалиев – техника ғылымдарының кандидаты, Семей қаласының Шәкәрім атындағы университетінің «Технологиялық жабдықтар және машина жасау» кафедрасының профессоры

071412, Семей қаласы, көш. Глинка, 20А



Н. К. Ибрагимов
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

Надир Кадырович Ибрагимов – техника ғылымдарының кандидаты, Семей қаласының Шәкәрім атындағы университетінің «Технологиялық жабдықтар және машина жасау» кафедрасының оқытушысы

071412, Семей қаласы, көш. Глинка, 20А



Әдебиет тізімі

1. Лыков А.В. Теория сушки / А.В. Лыков. – Москва: Энергия, 1968. – 472 с.

2. Куприянов Б.В. Технологические измерения и КИП в пищевой промышленности / Б.В. Куприянова. – Москва: Пищевая промышленность,1977 – 275 с.

3. Гинзбург А.С. Основы теории и техники сушки пищевых продуктов / А.С. Гинзбург. – Москва: Пищевая промышленность,1973. – 526 с.

4. Выбор оптимального оборудования при сушке курта / Е.М. Ағзам и др. // Вестник Университета Шакарима. Серия технические науки. – 2024. – № 2(14). – С. 66-73. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-2(14)-9.

5. Разработка сушильной установки для производства курта / Е.М. Ағзам и др. // Вестник Университета Шакарима. Серия технические науки. – 2024. – № 3(15). – С. 104-110. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-3(15)-16.

6. Исследование пищевой безопасности национального продукта «курт», вырабатываемого на предприятиях восточно-казахстанской области / Ш.К. Жакупбекова и др. // Вестник Алматинского технологического университета. – 2022. – № 4. – С. 146-152. https://doi.org/10.48184/2304-568X-2022-4-146-152.

7. Соколов В.И. Основы расчёта и конструирования машин и аппаратов пищевых производств / В.И. Соколов. – Москва: Колос, 1992. – 395 с.

8. Гинзбург А.С. Технология сушки пищевых продуктов / А.С. Гинзбург. – Москва: Пищевая промышленность,1977 – 248 с.

9. Федоров В.Г. Планирование и реализация экспериментов в пищевой промышленности / В.Г. Федоров, А.К. Плесконос. – Москва: Пищевая промышленность, 1980. – 171 с.

10. A Working Prototype Using DS18B20 Temperature Sensor and Arduino for Health Monitoring / S. Rameshaha et al // SN COMPUT. SCI. – 2021. – № 2. – Р. 33. https://doi.org/10.1007/s42979020-00434-2.

11. Elyounsi A. Evaluating Suitability of a DS18B20 Temperature Sensor for Use in an Accurate Air Temperature Distribution Measurement Network / A. Elyounsi, A.N. Kalashnikov // Engineering Proceedings. – 2021. – № 10(1). – Р. 56. https://doi.org/10.3390/ecsa-8-11277.

12. Xiong F. Wireless temperature sensor network based on DS18B20, CC2420, MCU AT89S52 / F. Xiong // 2015 IEEE International Conference on Communication Software and Networks (ICCSN), Chengdu, China. – 2015. – Р. 294-298. https://doi.org/10.1109/ICCSN.2015.7296172.

13. Development of NCAM Temperature and Humidity Sensor / O.A. Ogunjirin et al // International Journal of Science and Research. (IJSR). – 2019. – Vol. 9, Issue 12. – Р. 101-106.

14. Design of Dodol Mixer on Based on Microcontroller Arduino Nano / Ch. Saputraa et al // Journal of Applied Business and Technology. Journal of Applied Business and Technology (JABT). – 2024. – 5(1). – 23-31.

15. Лебедев Н.В. Принципы автоматизации управления приемопередающим каналом и получения данных ввода-вывода на базе программируемых микроконтроллеров STM32 / Н.В. Лебедев, В.В. Кучерук // Успехи современной науки. – 2017. – Том 7, № 3.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Ағзам Е.М., Кусаинов Р.К., Какимов А.К., Еренғалиев А.Е., Ибрагимов Н.К. ҚҰРТТЫ КЕПТІРУ ПРОЦЕСІН БАҚЫЛАУ ҮШІН КЕПТІРУ АППАРАТЫНЫҢ ТЕМПЕРАТУРАСЫН ӨЛШЕУ ЖҮЙЕСІН ӘЗІРЛЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2025;(1(17)):93-100. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-12

For citation:


Agzam E., Kussainov R., Kakimov A., Yerengaliyev A., Ibragimov N. DEVELOPMENT OF A SYSTEM FOR MEASURING THE TEMPERATURE OF A DRYING UNIT FOR MONITORING THE DRYING PROCESS OF KURT. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2025;(1(17)):93-100. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2025-1(17)-12

Қараулар: 36


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X