Preview

Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences

Advanced search

BIOTECHNOLOGICAL ASPECTS OF MANUFACTURE OF A CROSS MILK

Abstract

The article presents the average statistical data on the study of the composition of goat and cow milk, obtained on farms of the Pavlodar region. The biotechnological aspects of obtaining a curd product based on goat milk and its mixture with cow milk are investigated. The main indicators characterizing the nutritional and biological value of the curd product are determined. The use of the starter culture of DVS-cultures in an activated form containing the association of probiotic microorganisms, which are used as the main functional food ingredient, is experimentally proved. Based on experimental studies and analysis of the data obtained, a scientific substantiation of the main parameters of biotechnology for the production of a curd product based on goat milk is given. Chemical parameters of cheese products based on goat milk, which characterize their nutritional and biological value, are also defined. It is proved that new types of curd products based on goat milk can be classed as food functional foods.

About the Authors

M. Temerbayva

Kazakhstan


N. Kaynidenov

Kazakhstan


T. Uryumceva

Kazakhstan


M. Rebezov

Russian Federation


References

1. Нурпеисова М. М. Анализ рынка молочной продукции в Республике Казахстан / М.М. Нурпеисова // Ізденістер, нәтижелер – Исследования, результаты. 2016. − № 3 (71). − С. 325-329.

2. Ишекенова Б. Казахстану нужна стратегия развития молочного фермерства // Сайт LS Финансовый журнал [Электронный ресурс]. Режим доступа : https://lsm.kz/moloko (дата обращения: 10.12.2016).

3. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности молока и молочных продукции» (ТР ТС 033/2013) с приложениями. Принят 9.10.2013 г. − № 67.

4. Байтемирова З. М. Современное состояние технологии кисломолочных продуктов функционального назначения в Казахстане / З. М. Байтемирова // XVI Сатпаевские чтения: междунар. науч. конф. молодых ученых, магистрантов, студентов и школьников. Павлодар, 2016. − Т. 24. С. 340-345.

5. Темербаева М. В. Подбор полисахаридного комплекса для стабилизации структуры биойогурта на основе козьего молока / М. В. Темербаева // Аграрная наука сельскому хозяйству: X междунар. науч.-прак. конф. Алтайский ГАУ, 2014. − Т. 3. − С. 205-207.

6. Майоров А. А. Расширение ассортимента сыров в Алтайском крае / А. А. Майоров, Е. М. Щетинина // Ползуновский вестник. 2013. − № 4-4. − С. 55-59.

7. Хамагаева И. С. Технология мягкого сыра из молока сельскохозяйственных животных / И. С. Хамагаева, Е. М. Щетинина // Молоч. пром-сть, 2016. − № 8. − С. 52-55.

8. Щетинина Е. М. Экспериментальное изучение молокосвертывающей активности ферментных препаратов в молоке сельскохозяйственных животных / Е.М. Щетинина, И.С. Хамагаева // Вестник Омского государственного аграрного университета, 2016. − № 3(23). − С. 235-241.

9. Темербаева М. В. Разработка технологии биойогурта для функционального питания на основе козьего молока / М. В. Темербаева, Т. К. Бексеитов // Вестник Омского ГАУ, 2017. − № 1(25). − С. 120-126.

10. Симоненко С. В. Научные аспекты переработки козьего молока и получения продуктов общего и специального назначения: дис. ... д-ра техн. наук : 05.18.04 / Симоненко С. В. М., 2010. − 297 с.


Review

For citations:


Temerbayva M., Kaynidenov N., Uryumceva T., Rebezov M. BIOTECHNOLOGICAL ASPECTS OF MANUFACTURE OF A CROSS MILK. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(3(91)):48-52. (In Kazakh)

Views: 353


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X