Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ҼЗІРЛЕНГЕН ЕТ-ҾСІМДІКТІ ШҦЖЫҚТАРЫНЫҢ САПА КҾРСЕТКІШТЕРІ МЕН БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚҦНДЫЛЫҒЫН ЗЕРТТЕУ

Толық мәтін:

Аннотация

   Мақалада ет ӛнімдерінің жаңа түрлерін әзірлеу кезінде олардың формулаларын бағалау критерийлерінің бірі ақуыз мен майдың оңтайлы қатынасы тұрғысынан ӛнімнің химиялық құрамын қалыпқа келтіру үшін асқабақ ақуызы мен кӛмірсулар кешені бар шұжық ӛнімдерінің рецептуралары дайындалды. Асқабақ-ақуыз-кӛмірсулар кешенін қолданудың маңыздылығын, сондай-ақ оларды енгізудің таңдалған деңгейінің дұрыстығын растау үшін дайын ӛнімнің тағамдық және биологиялық құндылығы мен амин қышқылдық құрамы зерттелді. Нәтижесінде дайындалған шұжықтардың ақуыз компонентінің биологиялық құндылығының кӛрсеткіштері бақылауға қарағанда жоғары мәнге ие екендігі анықталды. Шұжықтардың сапалық кӛрсеткіштері мен биологиялық құндылығын зерттеу кезінде тәжірибелік үлгі ӛнімі ақуыздардың массалық үлесі бойынша бақылау үлгісінен 5,21 % жоғары болды.

Авторлар туралы

С. А. Жумабеков
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан


Ш. А. Абжанова
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан


А. Ч. Каташева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан


Б. Ш. Джетписбаева
Алматы технологиялық университеті
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Сложенкина, М. И. Разработка технологии мясных изделий с использованием растительных белково-углеводных комплексов и биологически активных веществ: учеб. пособие / М. И. Сложенкина. – Волгоград, 2015. – 72 с.

2. Васильева А. Г. Диссертации на соискание ученой степени кандидата технических наук: Разработка новых растительных добавок из семян тыквы и их использование в технологии мясо-растительных вареных колбас функционального назначения / А. Г. Васильева. – Краснодар, 2009.

3. Азин Д. Л. Влияние растительных порошков на качество вареных колбас. Текст / Д. Л. Азин, М. В. Бахарев // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2005. – № 3. - С. 47

4. Коновалов К. Л. Растительные ингредиенты в производстве мясных продуктов. [Текст] / К. Л. Коновалов // Пищевая промышленность. – 2006. − № 4 − С. 68-69

5. Антипова Л. В. Методы исследования мяса и мясопродуктов. [Текст] / Л. В. Антипова, И. А. Глотова, И. А. Рогов. – М.: Колос, 2001. − 376 с.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Жумабеков С.А., Абжанова Ш.А., Каташева А.Ч., Джетписбаева Б.Ш. ҼЗІРЛЕНГЕН ЕТ-ҾСІМДІКТІ ШҦЖЫҚТАРЫНЫҢ САПА КҾРСЕТКІШТЕРІ МЕН БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚҦНДЫЛЫҒЫН ЗЕРТТЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(4(92)):178-181.

For citation:


Zhumabekov S., Abzhanova Sh., Katasheva A., Jetpisbayeva B. STUDY OF INDICATORS OF QUALITY AND BIOLOGICAL VALUE OF THE DEVELOPED MEAT AND CEREAL SAUSAGE. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):178-181. (In Kazakh)

Қараулар: 165


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X