Preview

Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences

Advanced search

PREREQUISITES FOR THE USE OF GRAPE EXTRACT IN THE DIET OF MEAT CHICKENS

Abstract

   Тhe article reflects the economic efficiency of using grape extract flour in the diet of meat-oriented chickens and the results of its impact on the quality and safety indicators of poultry meat and finished products made from it. At the same time, grape extract flour is rich in biologically active substances, so fresh feed increases the value of the biological diet when feeding birds, on the other hand, reduces the loss of cobalt, manganese, zinc salts that are part of the compound feed.It has been proven that using grape extract flour for feed purposes can solve 2 problems: the first is to preserve the environment by using the waste product еmmік in the feeding of chickens; the second is to obtain an indispensable raw material and safe product for children's nutrition using the useful properties of grape extract.

About the Authors

Sh. Abzhanova
Алматинский технологический университет
Kazakhstan


I. Glotova
Воронежский государственный аграрный университет имени Императора Петра І
Russian Federation


M. Kurmanakhynova
Алматинский технологический университет
Kazakhstan


B. Jetpisbayeva
Алматинский технологический университет
Kazakhstan


References

1. Батырбаева Н. Б. Ҿсімдік шаруашылығының жанама ҿнімдерінтиімді пайдалану негізінде қҧрама жем технологиясын жасау: (PhD) философия докторы диссертациясы. АТУ, Алматы. − 2015, 14, − 54-58, − 102 бет;

2. Шуманский А. В. Обоснование рационального использования яблочных, виноградных и томатных выжимок в кормлении кур мясных и яичных кроссов: автореф. ... докт.с – х.наук / А. В. Шуманский. – Сергиев Посад, 1994. – С. 44-64.

3. Батькова И. А. Получение экстрактов выжимок и семян винограда с антиоксидантным действием И. А. Батькова [и др.] // Виноделие и Виноградство. – 2014. – № 1. – С. 33-35.

4. Стеле Р. Срок годности пищевых продуктов: Расчет и испытание / Р. Стеле. - Спб.: Профессия, 2008. – 480 с.

5. Selani M. M. Wine industry residues extracts as natural antioxidants in raw and cooked chicken meat during frozen storage // Meat Sci. – 2011. – Vol. 88, № 3.– P. 397 – 403.

6. Lutterodt H. Fatty acid composition oxidative stability, antioxidant and antiproliferative properties of selected cold – pressed grape seed oils and flours // Food Chem. – 2011. – Vol. 128, № 2. – P. 391-399.

7. Baydar N. G. Determination of antibacterial effects and total phenolic contents of grape (Vitisvinifera L.) seed extracts // Int. J. Food Sci. and Technol. – 2006. – Vol. 41, № 7. – P. 799-804.

8. Ju Zhi, Y. Subcritical water extraction of anthocyanins and other phenolics from dried red grape skin // Food Sci. – 2005. – Vol. 70, № 4. – P. 270-276.

9. Garcia – Marino, M. Recovery of catechins and proanthocyanidins from winery by products using subcritical water extraction // Anal. chim. acta. - 2005. - Vol. 563, № 1 – 2. - P. 44-50.

10. Floris T. Antoxidant compounds recovery from grape residues by a supercritical antisolvent assisted process // Fluids. – 2010. – Vol. 54, № 2. – P. 165-170.

11. Spigno G., Tramelli L., De Faveri D. M. Effects of extraction time, temperature and solvent on concentration and antioxidant activity of grape marc phenolics // J. Food Eng. – 2007. – Vol. 81, № 4. – P. 200-208.

12. Прангишвили В. Экономическая эффективность производства витаминной муки из вегетативных отходов виноградной лозы / В. Прангишвили, Г. Джапаридзе, Д. Квирикашвили // Труды Всесоюзного НИИ комбикормов. - Воронеж, 1979. – 232 с.

13. Шепелев А. Ф. Товароведение и экспертиза зерномучных товаров: Учебное пособие / А. Ф. Шепелев, И. А. Печенежская. – М.: ИЦК «МарТ»;Ростов–на–Дону: 2004. – 128 с.

14. Петрухин И. В. Корма и кормовые добавки: Справочник / И. В. Петрухин. – М.: Росагропромиздат, 1989. – 155 с.


Review

For citations:


Abzhanova Sh., Glotova I., Kurmanakhynova M., Jetpisbayeva B. PREREQUISITES FOR THE USE OF GRAPE EXTRACT IN THE DIET OF MEAT CHICKENS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):171-175. (In Kazakh)

Views: 211


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X