THE USE OF VEGETABLE MEAL IN THE TECHNOLOGY OF PRODUCTION BUTTER
Abstract
The article presents the results of a study of raw carrot cake. Cake is a product of carrot processing obtained in the production of carrot juice. Carrot cake can be used in the production of compound feeds, added to food products, used for the preparation of biologically active additives, functional food products. The special properties of carrot cake are due to the content of a significant amount of dietary fiber, vitamins and minerals. Carrot cake was tested for the content of the main food nutrients. The article also discusses the use of cake in the production of butter. For this purpose, the cake is dried and added to the butter in crushed form. In the finished butter, the chemical composition, the content of dietary fiber were studied, and organoleptic parameters were determined.
About the Authors
F. SmolnikovaKazakhstan
G. Naurzbayeva
Kazakhstan
M. Rebezov
Russian Federation
E. Okushanova
Kazakhstan
References
1. Патент RU 2012 103 091 Композиция мясорастительных полуфабрикатов (варианты). Авторы: Литвинова В. А., Журавко Е. В. Опуб: 27. 04. 2012.
2. Патент RU № 2548188 Макаронные изделия "здоровье" с облепиховым шротом. Авторы: Никулина Е. О., Иванова Г. В., Кольман О. Я. Опубл. 20. 04. 2015 г., бюл. № 11.
3. Патент RU № 2607350 Макаронные изделия профилактического назначения. Авторы: Тарасенко Н. А., Потехина Э. И. Опубл. 10. 01. 2017г., бюл. № 1
4. Патент RU № 2 613 281. Способ производства рубленых мясных полуфабрикатов типа зраз. Авторы: Куцова А. Е., Ильина Н. М., Попов Е. С., Шишиморова А. Д., Вензенко Д. И. Опубликовано: 15. 03. 2017.
5. Патент RU 2468609 Продукт белково-витаминный для питания спортсменов. Авторы: Ковалева О. Н., Лапина Т. М. Опуб. 22. 09. 2011
6. Патент RU 2 468 605 Витаминный желейный мармелад и способ его получения. Автор: Эльдарханов Р. А. Опубл. 10. 12. 2012.
7. Патент RU 2 595 433 Композитная смесь для производства конфет. Автор: Тарасенко Н. А. Опубл. 27. 08. 2016.
8. Патент RU 2 451 454 Способ производства пастообразных продуктов на основе меда (варианты). Автор: Артамонова Е. В. Опубл. 27. 05. 2012.
9. Патент RU 2 713 300 Биологически активный продукт для адаптивного питания (варианты). Автор: Москалев Алексей Александрович. Опубл. 04. 02. 2020.
10. Скурихин И. М., Волгарев М. Н. Химический состав пищевых продуктов, книга 2. – Москва: Агропромиздат, 1987. − 360 с.
Review
For citations:
Smolnikova F., Naurzbayeva G., Rebezov M., Okushanova E. THE USE OF VEGETABLE MEAL IN THE TECHNOLOGY OF PRODUCTION BUTTER. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):167-171. (In Russ.)