ҾСІМДІК ШИКІЗАТЫН ПАЙДАЛАНА ОТЫРЫП, ЕТ ЖАРТЫЛАЙ ФАБРИКАТТАРЫНЫҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ҼЗІРЛЕУ
Аннотация
Мақалада геродиетикалық бағыттағы ӛнімді жасау мақсатында жасымық ұнды еттен кесектелген жартылай фабрикаттардың рецептураларында пайдалану бойынша зерттеу нәтижелері ұсынылған. Геродиетикалық тамақтану үшін жаңа тамақ ӛнімдерінің технологиясын әзірлеу-ғылыми, экологиялық ғана емес, сонымен қатар әлеуметтік маңызы бар міндет болып табылады.
Салыстырмалы түрде бидай ұнының құрамымен жасымық ұнының химиялық құрамы зерттелді. Ет-ӛсімдік жартылай фабрикатының ингредиенті ретінде жасымық ұнды таңдау негізделген. Жартылай фабрикаттардың қолайлы тұтынушылық қасиеттерін сақтай отырып, олардың тағамдық құндылығын арттыруға мүмкіндік беретін олардың барынша мүмкін болатын дозасы белгіленген. Ет фаршына ӛсімдік қоспасын (жасымық ұнды) қосу ет-ӛсімдік жартылай фабрикаттарын құруға мүмкіндік берді, олардың аминқышқыл құрамы етке қарағанда, геродиетикалық тамақтану ерекшелігіне сай келеді.
Авторлар туралы
Н. К. АбильмажиноваҚазақстан
А. М. Таева
Қазақстан
Ш. А. Абжанова
Қазақстан
Б. Ш. Джетписбаева
Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Абжанова Ш. А. Разработка технологии мясопродуктов функционального назначения. Монография / Ш. А. Абжанова, Л. К. Байболова, Б. А. Рскедиев. – LAP LAMBERT Academic Publishing is a trademark of: Omni Scriptum GmbH & Co. KG. – 2015 - 232 р.
2. Петченко В. И. Разработка и исследование котлет с растительными добавками для профилактического питания / В. И. Петченко., Л. В. Белогривцева, А. У. Тусипжанова // Материалы Междунар. науч.-прак. конф. (29-30 ноября 2010 г.) Инновационные технологии продуктов здорового питания, их качество и безопасность. - Алматы: АТУ, 2010. - С. 143-145.
3. Asangalieva Zh., Iztaev A., Shaimerdenova D., Abzhanova Sh. Kazakhstan Wheat as Raw Material for Deep Processing. Research Journal of Pharmacrutical, Biological and Chemical Sciences. November - December 2015 RJPBCS. – 6 ( 6 ), Page 931-934.
4. Nazym K. Abilmazhinova., Sholpan A. Abzhanova, Taeva A., Baibolova Lyazzat K., Mukhtarkhanova Rauan B. The Use of Antioxidants in the Meat Industry. Research Journal of Pharmacrutical, Biological and Chemical Sciences. Volume 6, Issue 5, 2015 (September-October)
5. ГОСТ Р 51447-99. Мясо и мясные продукты. Методы отбора проб [Текст]. - М.: Изд-во стандартов, 2001. - 4 с.
6. ГОСТ 29128-91 «Продукты мясные. Термины и определения по органолептическойч оценке качества» [Текст]. - М.: Издательство стандартов, 1993. - 3 с.
7. ГОСТ 9959-91. Продукты мясные. Общие условия проведения органолептической оценки [Текст]'. -
8. М>: Изд-во стандартов, 1991. - 20 с.
9. ГОСТ Р 52675-2006. Полуфабрикаты мясные и мясосодержащие. Общие технические условия. - М.: Стандартинформ, 2007. - 24 с.
10. ГОСТ Р 55366-2012. Полуфабрикаты мясные рубленые для детского питания. Технические условия. - ГНУ ВНИИМП им. В. М. Горбатова Россельхозакадемии, 2014.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Абильмажинова Н.К., Таева А.М., Абжанова Ш.А., Джетписбаева Б.Ш. ҾСІМДІК ШИКІЗАТЫН ПАЙДАЛАНА ОТЫРЫП, ЕТ ЖАРТЫЛАЙ ФАБРИКАТТАРЫНЫҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ҼЗІРЛЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(4(92)):112-116.
For citation:
Abilmazhinova N., Tayeva A., Abzhanova Sh., Dzhetpisbayeva B. DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY OF MEAT PRODUCTS USING VEGETABLE RAW MATERIALS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):112-116. (In Kazakh)