DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY OF MEAT PRODUCTS USING VEGETABLE RAW MATERIALS
Abstract
The article presents the results of a study on the use of lentil flour in recipes of semi-finished meat products in order to create a product for herodietic purposes. The choice of lentil flour is based as an ingredient of meat-growing semi-finished products. The maximum possible dose of vegetable raw materials for semi-finished products has been established, which allows increasing their nutritional value while maintaining their favorable consumer properties.
About the Authors
N. AbilmazhinovaKazakhstan
A. Tayeva
Kazakhstan
Sh. Abzhanova
Kazakhstan
B. Dzhetpisbayeva
Kazakhstan
References
1. Абжанова Ш. А. Разработка технологии мясопродуктов функционального назначения. Монография / Ш. А. Абжанова, Л. К. Байболова, Б. А. Рскедиев. – LAP LAMBERT Academic Publishing is a trademark of: Omni Scriptum GmbH & Co. KG. – 2015 - 232 р.
2. Петченко В. И. Разработка и исследование котлет с растительными добавками для профилактического питания / В. И. Петченко., Л. В. Белогривцева, А. У. Тусипжанова // Материалы Междунар. науч.-прак. конф. (29-30 ноября 2010 г.) Инновационные технологии продуктов здорового питания, их качество и безопасность. - Алматы: АТУ, 2010. - С. 143-145.
3. Asangalieva Zh., Iztaev A., Shaimerdenova D., Abzhanova Sh. Kazakhstan Wheat as Raw Material for Deep Processing. Research Journal of Pharmacrutical, Biological and Chemical Sciences. November - December 2015 RJPBCS. – 6 ( 6 ), Page 931-934.
4. Nazym K. Abilmazhinova., Sholpan A. Abzhanova, Taeva A., Baibolova Lyazzat K., Mukhtarkhanova Rauan B. The Use of Antioxidants in the Meat Industry. Research Journal of Pharmacrutical, Biological and Chemical Sciences. Volume 6, Issue 5, 2015 (September-October)
5. ГОСТ Р 51447-99. Мясо и мясные продукты. Методы отбора проб [Текст]. - М.: Изд-во стандартов, 2001. - 4 с.
6. ГОСТ 29128-91 «Продукты мясные. Термины и определения по органолептическойч оценке качества» [Текст]. - М.: Издательство стандартов, 1993. - 3 с.
7. ГОСТ 9959-91. Продукты мясные. Общие условия проведения органолептической оценки [Текст]'. -
8. М>: Изд-во стандартов, 1991. - 20 с.
9. ГОСТ Р 52675-2006. Полуфабрикаты мясные и мясосодержащие. Общие технические условия. - М.: Стандартинформ, 2007. - 24 с.
10. ГОСТ Р 55366-2012. Полуфабрикаты мясные рубленые для детского питания. Технические условия. - ГНУ ВНИИМП им. В. М. Горбатова Россельхозакадемии, 2014.
Review
For citations:
Abilmazhinova N., Tayeva A., Abzhanova Sh., Dzhetpisbayeva B. DEVELOPMENT OF TECHNOLOGY OF MEAT PRODUCTS USING VEGETABLE RAW MATERIALS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):112-116. (In Kazakh)