ФУНКЦИОНАЛДЫҚ ТАМАҚТАНУҒА АРНАЛҒАН ҚҦРАМА ЕТ ҾНІМІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Аннотация
Мақалада кәзіргі таңдағы ӛсімдік қоспаларымен байытылған функционалды құрама ет ӛнімінің рецептурасы жетілдіріліп, технологиясын жасау қарастырылған. Дайын пісірілген шұжық ӛнімінің органолептикалық, физика-химиялық зерттеулерінің талдауы жүргізіліп, нәтижелері кӛрсетілген. Ӛсімдік компоненттері (жүгері, зығыр және жасымық ұны) қосылған шұжықтың химиялық құрамы ӛзгереді, ӛнімнің тағамдық құндылығы артып, ӛнімге функционалды бағдар береді. Рецептурасына ӛсімдік қоспаларын енгізу, ӛнімдерді ақуыздармен, дәрумендермен және минералды заттармен байытады. Сонымен қатар ӛнімнің калориялық құрамын едәуір азайтуға мүмкіндік береді. Құрама ет ӛніміне ӛсімдік қоспаларын қосу, пісірілген шұжық ӛнімінің дәмдік қасиеттерін жақсартуға, функционалдық қасиеттерін арттыруға, физикалық және химиялық кӛрсеткіштерін жақсартуға, пісірілген шұжықтардың ассортиментін кеңейтугу мүмкіндік береді. Ӛсімдік компоненттерін қосу арқылы алынған пісірілген шұжық ӛнімі жоғары тағамдық және биологиялық құндылыққа ие болды.
Авторлар туралы
В. Ш. АхметоваҚазақстан
Н. С. Машанова
Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Ахметова В. Ш., Машанова Н. С., Жылкыбай А. Производство мясного продукта, обогощенного растительными компонентами функционального назначения. КазАШҒА корреспондент-мҥшесі, техника ғалымдарының докторы, профессор Е.Т. Тҿлеуовның 75 жасқа толуына арналған «Тамақ ҿнімдерін ҿндірудің ҿзекті мҽселелері: жағдайы мен даму болашағы» халықаралық ғылыми-тҽжірибелік конференциясы 32 бет − 2017 ж.
2. Машанова Н. С. Применение пищевых волокон в производстве колбасных изделий / Н. С. Машанова, В. Ш. Ахметова, А. С. Аминова // Научный журнал «Вестник», Национальный Евразийский университет им. Л. Гумилева № 6 часть 2-я, − 167-171 с. − 2018.
3. Almira Bekturganova, Dina Kurmangalieva, Sandugash Kazieva, Alinur Baitakova, Nurbibi Mashanova, Akbalyk Almenova, Kuralay Mukanova, Saule Baytasova «Heavy metal content in meat from Astana city, Kazakhstan» Международный журнал Research Journal jf Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, July-August 2018, RJPBCS 9 (4), Page No.1365
4. Galiya Tumenova, Gulmira Zhakupova Zhulduz Suleimenova, Gulnur Nurimkhan and Botagoz Toxanbayeva Utilization of Poultry Skin as One of the Components for Emulsion-Based Products Journal of Engineering and Applied Sciences 11 (5): 1147-1150, − 2016 − ISSN: 1816-949X
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Ахметова В.Ш., Машанова Н.С. ФУНКЦИОНАЛДЫҚ ТАМАҚТАНУҒА АРНАЛҒАН ҚҦРАМА ЕТ ҾНІМІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(4(92)):108-111.
For citation:
Akhmetova V., Mashanova N. TECHNOLOGY OF MEAT PRODUCT FOR FUNCTIONAL FOOD. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):108-111. (In Kazakh)