Preview

Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы

Кеңейтілген іздеу

ӨСІМДІК КОМПОНЕНТТЕРІ БАР ЖҰМСАҚ ТҰЗДЫ ІРІМШІКТІҢ РЕОЛОГИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ

https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-4(16)-24

Толық мәтін:

Аннотация

Бұл мақалада ірімшіктердің құрылымын, консистенциясын және дәмдік сипаттамаларын анықтайтын құрылымдық-механикалық қасиеттері зерттеледі, яғни қаттылық, серпімділік, тұтқырлық сияқты параметрлер және олардың химиялық құрамға, өндіріс технологиясына және сақтау жағдайларына тәуелділігі бағаланады. Зерттеу арнайы авторлық әдістеме бойынша түпнұсқа аспапты (Реопласт) қолдана отырып, ірімшіктердің құрылымдық-механикалық қасиеттерін зерттеу нәтижелері келтірілген. Бір осьті қысу әдісі ірімшік массасының қаттылығын да, кернеудің релаксациясымен сипатталатын пластикалық қасиеттерді де бағалауға мүмкіндік береді. Жұмсақ, қатты және жартылай қатты ірімшіктердің беріктігі мен релаксация сипаттамалары зерттелді. Құрылғының жұмысының мәні алдын-ала сығылған ірімшік үлгісінің индентаторға әсер ету күшін өлшеу болып табылады. Бұл жағдайда диаметрі 10 мм және биіктігі 10 мм болатын ірімшіктің цилиндрлік үлгісі 99 тұрақты жылдамдықпен 30% - ға, яғни 6,67 мм биіктікке дейін қысылады, сонымен қатар, ірімшікте кернеудің релаксация процестері жүреді, олар құрылғының өлшеу жүйесімен бекітіледі. Құрылғы механикалық жүйесі бар өлшеу құрылғысынан және деректерді тіркеу үшін компьютерге кабель арқылы қосылған басқару блогынан тұрады, СГ-50 ферменті препаратынан жасалған жұмсақ тұзды ірімшіктің реологиялық қасиеттері зерттелді

Авторлар туралы

Ш. Т. Қырықбаева
Alikhan Bokeikhan University
Қазақстан

Шынар Тұрарбекқызы Қырықбаева 

 071411, Қазақстан Республикасы, Семей қ, Мәңгілік Ел 11 



Ж. Қалибекқызы
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Қазақстан

 Жанар Қалибекқызы 

 071411, Қазақстан Республикасы, Семей қ., Глинки к., 20 А 



О. В. Иващенко
Alikhan Bokeikhan University
Қазақстан

Ольга Владимировна Иващенко 

 071411, Қазақстан Республикасы, Семей қ, Мәңгілік Ел 11 



Ж. Т. Букабаева
Alikhan Bokeikhan University
Қазақстан

 Жанылхан Тусупжановна Букабаева 

 071411, Қазақстан Республикасы, Семей қ, Мәңгілік Ел 11 



А. М. Шарипханова
Alikhan Bokeikhan University
Қазақстан

Айым Мейрамхановна Шарипханова 

 071411, Қазақстан Республикасы, Семей қ, Мәңгілік Ел 11 



Әдебиет тізімі

1. Макашев А. Сырная доля [Электронный ресурс]. – 2014. URL: http://expertonline.kz/a12719/ (дата обращения: 21.05.2014).

2. Туганова Б.С. Современное состояние сыродельной отрасли Казахстана [Электронный ресурс]. – 2016. URL: http://dereksiz.org (дата обращения: 29.02.2016).

3. Малкин А.Я. Реология: концепции, методы, приложения: автор из. пер. с англ. яз. / А.Я. Малкин, А.И. Исаев. – СПб.: Профессия, 2010. – 557 с.

4. Гудков А.В. Сыроделие: технологические, биологические и физико-химические аспекты / А.В. Гудков. – М.: Де Ли принт, 2003. – 800 с.

5. Майоров А.А. Современные приборы контроля за процессом свертывания молока / А.А. Майоров, О.Н. Мусина // Сыроделие и маслоделие. – 2023. – № 1. – С. 31-33. https://doi.org/10.31515/2073-4018-2023-1-31-33.

6. Технология и оборудование для производства натурального сыра/ И.И. Раманаускас и др. – 6-е изд., стер. – Санкт-Петербург: Лань, 2023. – 508 с.

7. Туганова Б.С. Современное состояние сыродельной отрасли Казахстана [Электронный ресурс]. – 2016. URL: http://dereksiz.org (дата обращения: 29.02.2016).

8. Майоров А.А. Инструментально-методическое обеспечение оценки реологических свойств сыров / А.А. Майоров, О.Н. Мусина, В.А. Логинов/ Современные аспекты производства и переработки сельскохозяйственной продукции. – 2024.

9. Мусина О.Н. Влияние коллагена на структуро-механические характеристики плавленого сыра / Мусина О.Н., Нагорных Е.М. // Ползуновский вестник. – 2023. – № 2. – С. 111-112.

10. Гришкова А.В. Технологические свойства препаратов сычужного фермента / А.В. Гришкова, А.Ю. Просеков, А.Д. Коваль / Сыроделие и маслоделие. – 2023. – № 4. – С. 56-60.

11. Исследование реологических свойств сыра типа халлуми / З.В. Капшакбаева и др. // Междун. научно-практич. конф., посвященная памяти В.М. Горбатова. – 2018. – № 1. – С. 99-102.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Қырықбаева Ш.Т., Қалибекқызы Ж., Иващенко О.В., Букабаева Ж.Т., Шарипханова А.М. ӨСІМДІК КОМПОНЕНТТЕРІ БАР ЖҰМСАҚ ТҰЗДЫ ІРІМШІКТІҢ РЕОЛОГИЯЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІН ЗЕРТТЕУ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2024;1(4(16)):184-190. https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-4(16)-24

For citation:


Kyrykbaeva S.T., Kalibekkyzy Z., Ivachshenko O.V., Bukabayeva Sh.T., Sharipkhanova A.M. INVESTIGATION OF RHEOLOGICAL PROPERTIES OF SOFT BRINE CHEESE WITH VEGETABLE COMPONENTS. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2024;1(4(16)):184-190. (In Russ.) https://doi.org/10.53360/2788-7995-2024-4(16)-24

Қараулар: 57


ISSN 2788-7995 (Print)
ISSN 3006-0524 (Online)
X