ЕТ ЖҼНЕ СҤЙЕК ПАСТАСЫН ҚОЛДАНА ОТЫРЫП, ПАСТАНЫ ҾНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ ЖҼНЕ ОНЫҢ ТАҒАМДЫҚ ҚАУІПСІЗДІГІ
Аңдатпа
Ет ӛнімдерінің ассортиментін кеңейту және сапасын жақсарту бағыттарының бірі-жануарлар мен ӛсімдіктерден алынатын шикізатты кешенді пайдалану. Азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету тамақ ӛнімдерін ӛндірудің негізгі талабы болып табылады. Ет-сүйек пастасы − бұл ірі қара малдың қабырға және омыртқалы сүйектерін ӛңдеу арқылы алынған біртекті масса. Паштет рецептіне ет- сүйек пастасын қосу минералдардың теңгерімді құрамын қамтамасыз етеді. Ет-сүйек пастасы қосылған паштет рецепті мен технологиясы жасалды, оның минералды құрамы Ca:P қатынасы бойынша ұсынылған стандартқа жақын (1:1.1). Азық-түлік қауіпсіздігі химиялық заттардың, физикалық ластағыштардың, микробтардың және токсиндердің құрамы арқылы анықталады. Тамақ қауіпсіздігінің микробиологиялық, физикалық және химиялық кӛрсеткіштері МЕМСТ сәйкес нормативтік кӛрсеткіштермен реттеледі. Ет пасталарын зерттеу және дамыту азық-түлік ӛнімдері нарығының қазіргі жағдайы мен сұранысы жағдайында ӛзекті тақырып болып табылады.
Авторлар туралы
А. М. БайкадамоваҚазақстан
А. К. Какимов
Қазақстан
А. А. Майоров
Ресей
Б. К. Кабдылжар
Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Есимбеков Ж. С. Разработка технологии комбинированных мясных продуктов функционального назначения на основе мясокостного сырья: дис. .. ст. док. фил / Ж. С. Есимбеков. - (PhD): 6D072700. - Семей, 2016. - 166 с.
2. Какимов А. К. Безопасность и качество молочных и мясных продуктов: монорафия / А. К. Какимов [и др.]. – Барнаул: АЗБУКА, 2019. - 208 с.
3. Какимов А. К., Суйчинов А.К., Есимбеков Ж.С., Кабдылжар А.М., Байкадамова А.М. Обзор технологий мясных продуктов мажущейся консистенции функциональной направленности: Аналитический обзор / А. К. Какимов [и др.]. – Алматы, - 2019. - 49 с.
4. Суйчинов А.К. Разработка рецептуры и технологии мясных паштетов для профилактики дефицита минеральных веществ: дис. .. ст. док.фил. (PhD): 6D072700 / А. К. Суйчинов [и др.]. ГУ им. Шакарима. - Семей, 2018. - 147 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Байкадамова А.М., Какимов А.К., Майоров А.А., Кабдылжар Б.К. ЕТ ЖҼНЕ СҤЙЕК ПАСТАСЫН ҚОЛДАНА ОТЫРЫП, ПАСТАНЫ ҾНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ ЖҼНЕ ОНЫҢ ТАҒАМДЫҚ ҚАУІПСІЗДІГІ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(4(92)):72-75.
For citation:
Baikadamov A., Kakimov A., Maiorov A., Kabdylzhar B. TECHNOLOGY OF PATE PRODUCTION USING MEAT AND BONE PASTE AND ITS FOOD SAFETY. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):72-75.