ПРОТЕИНДІ ҾНІМДІ ҾНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Аннотация
Мақалада сүт сарысуы қосылған сиыр етінен жасалған шалаӛнімнің технологиясы қарастырылады. Ет – жоғары ақуыздарға, майларға, экстрактивті заттарға, маңызды аминқышқылдарына бай, ең маңызды тағамдардың бірі. Тамақ ӛнеркәсібі үшін қуырусыз, еттің байлық пайдалы қасиеттері ғана емес, срнымен қатар органолептикалық, физика-химиялық сапа кӛрсеткіштері, технологиялық қасиеттері сақталатын, ӛнімнің жаңа түрін жасап шығару ӛте маңызды. Ғылыми-теориялық зерттеулер негізінде сүт сарысуы қосылған сиыр етінен жасалған шалаӛнімнің технологиясы жасалды. Витаминді және минералды құрамын түзейтін тағамдық компанентер таңдалды. Нәтижесі – сапалы және органолептикалық тұрғыдан теңгерілген ӛнім Ӛнім физика-химиялық, органолептикалық кӛрсеткіштерге зерттеліп, дайын ӛнімнің тағамдық қауіпсіздігі анықталды. Сүт сарысуы қосылған сиыр етінен жасалған шалаӛнім – дәстүрлі тұздықта жасалған кебептен жақсы балама, ӛйткені олар тек пайдалы және экологиялық қауіпсіз ӛнім болып табылады.
Авторлар туралы
Г. Н. НурымханҚазақстан
М. Д. Толеубекова
Қазақстан
А. К. Игенбаев
Қазақстан
Б. М. Кулуштаева
Қазақстан
Әдебиет тізімі
1. Рогов И. А. «Производство мясных полуфабрикатов» / И. А. Рогов, А. Г. Забашта. - М.: Колос-Пресс, 2001.
2. И. А. Рогов. Общая технология мяса и мясопродуктов / И. А. Рогов, А. Г. Забашта, Г. П. Казюлин. - М.: Колос, 2000. - 367 с
3. Фейнер Г. Мясные продукты. Научные основы, технологии, практические рекомендации / Г. Фейнер. - СПб.: Профессия, 2010.
4. Чугунов С., Врачевание травами и минералами. Тайны тибетской медицины / С. Чугунов. - Москва: Пищепромиздат, 2001. - 528 с.
5. Репчатый лук: польза и вред. Блог «Elementaree», 2013-2018 г. (Электронный ресурс). URL: https://elementaree.ru/blog/science/repchatyj-luk-polza-i-vred// (дата обращения: 23. 04. 2020 г.)
6. Паприка. Энциклопедия полезной еды «Вкуснро», 2010-2020 г. (Электронный ресурс). URL: http://vkusnoblog.net/products/paprika (дата обращения: 14. 02. 2020 г.)
7. Орегано. Энциклопедия «Едим дома», 2003-2020 г. (Электронный ресурс). URL: https://www.edimdoma.ru/encyclopedia/ingredients/2118-oregano// (дата обращения: 15. 05. 2020 г.)
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Нурымхан Г.Н., Толеубекова М.Д., Игенбаев А.К., Кулуштаева Б.М. ПРОТЕИНДІ ҾНІМДІ ҾНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ. Шәкәрім Университетінің Хабаршысы. Техникалық ғылымдар сериясы. 2020;(4(92)):28-33.
For citation:
Nurumkhan G., Toleubekova M., Igenbayev A., Kulushtayeva B. PROTEIN PRODUCTION TECHNOLOGY. Bulletin of Shakarim University. Technical Sciences. 2020;(4(92)):28-33. (In Russ.)